Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Г-7 – БОЛНАТА СЕДМОРКА! Западният Капитализъм е на Смъртен одър! Ето защо Бъдещето е на Китай и Русия:

Г-7 – Форума на 7-те „най-влиятелни държави в света“ тази година се проведе в Биариц, Франция. Но правилно ли е тази сбирщина от болници пред фалит да се кичи с префърцунени етикети като „най-влиятелни“, „най-богати“ и „най-прогресиращи“. Не е правилно, защото не е вярно.

Форума на Г-7. На този трагикомичен фон САЩ и президентът им Доналд Тръмп изглеждаха като кипящи от енергия здравеняци, но това е така само на този фон. Америка, очевидно претърпяла външно-политическо поражение в Сирия и Венецуела, днес се опитва да воюва едва ли не с целия свят. Санкциите срещу Русия, търговската война с Китай и почти „горещата“ война с Иран са само най-забележимите фронтове на тази война за запазване на глобалното им лидерство. Засега, там има неустойчиво равновесие, но то е за сметка на „тихото“ ограбване от „вашингтонското политбюро“ на своите близки съюзници. САЩ нямат шансове за победа, а империята на долара се руши направо пред очите ни.

От 24 до 26 август в Биариц на Атлантическото крайбрежие на Франция се състоя четиридесет и петата среща на високо равнище на лидерите на страните от т. нар. Г-7, САЩ, Великобритания, Германия, Италия, Канада, Франция и Япония, с участието и на ЕС, представляван от председателя на Европейския съвет Доналд Туск.

Да, винаги е така, че sic transit gloria mundi*.

Преди това беше Голямата седморка, а сега стана Болната седморка.

Даже ако погледнем багажа, с който дойдоха гостите на френския президент и негови колеги от „клуба на избраните“, и ти идва да се разплачеш. Великобритания преживява тежки времена поради предстоящия Брекзит. Борис Джонсън буквално преди месец смени Тереза Мей на поста лидер на Консервативната партия и премиер, но едва ли неговите варианти за „развод с Евросъюза“ на всяка цена ще се окажат по-удачни от тези, с които три пъти „изгоря“ неговата предшественичка. Лондон стремително губи статута си на световен финансов център, а Шотландия и Северна Ирландия все по-отчетливо заплашват Англия с излизане от състава на Обединеното кралство, ако се стигне до Брекзит.

Германия, като водещ „икономически локомотив“ на Европа, може всеки момент да дерайлира поради проблемите, които има с банковата си система, и преди всичко с „Дойче банк“, която всеки момент може да повтори съдбата на „Лемън Брадърс“ и да стане детонатор на нова вълна на глобалната банкова криза. Канцлерът Ангела Меркел, управляваща почти 14 години германската политика, може да напусне поста си много по-рано от очакваното през 2021 г., като например по „здравословни причини“.

Финансово-икономическите проблеми на Италия си остават същите, та даже и растат, докато правителствата се сменят като памперсите на бебе, а държавният дълг и бюджетният дефицит растат със застрашителни темпове.

Япония, преживяла наскоро смяната на императора, успя да запази правителството на Шиндзо Абе и проведе блестящо срещата на високо ниво на Г-20 в края на юни, но сега увисна в междинна позиция, без да направи опит да смени външно-политическия си вектор и да си възстанови статута на главен външен кредитор на САЩ. Отношенията на Страната на изгряващото слънце с Русия и Китай, които биха могли да получат нов импулс в рамките на провъзгласения през миналата година на икономическия форум във Владивосток проект „Големия енергиен пръстен на Северо-Източна Азия“, преживяват период, близък до точката на замръзване.

За Канада и нейния премиер, „пластелиновия либерал“ Джъстин Трюдо, даже не може да се говори сериозно.

Подопечната на Великобритания (политически) и на САЩ (икономически) Канада беше включена в първоначалния състав на „Групата на шестте“ изкуствено. Целта на този ход беше да се засилят и разширят позициите на Лондон и Вашингтон в Г-7. Но страната на кленовия лист през 2018 г. заемаше едва 17-то място, между Саудитска Арабия и Иран, по Брутен вътрешен продукт на база паритет на покупателната способност.

Още по-комично изглеждаше представителството на ЕС в лицето на адаша на американския президент и експремиер на Полша, Доналд Туск. На срещата на Г-7, като реакция на инициативата на Франция и САЩ през 2020 г. да върнат формата Г-8 с участието на Русия,

Туск използва съвещателния си глас, за да предложи Русия да бъде заменена с Украйна, т.е. да се замени шестата икономика в света с тази, която е на 49-то място. Както се казва в такива случаи, „no comment“**. Самият домакин на срещата, Франция, и нейният президент Еманюел Макрон, всячески се стараят да се възползват от Брекзит и явното отслабване на Германия, с претенциите да играят активна роля в световната политика и доминираща в европейската. Но в случая за техните „амбиции не им стигат муниции“. Икономиката на Франция стагнира, а демонстрациите на имигрантите и „жълтите жилетки“ изглежда, че могат да доведат до реализацията на „алжирски сценарий“ в самата Франция.

На този трагикомичен фон САЩ и президентът им Доналд Тръмп изглеждат като кипящи от енергия здравеняци, но това е така само на този фон. Америка, очевидно претърпяла външно-политическо поражение в Сирия и Венецуела, днес се опитва да воюва едва ли не с целия свят. Санкциите срещу Русия, търговската война с Китай и почти „горещата“ война с Иран са само най-забележимите фронтове на тази война за запазване на глобалното им лидерство. Засега там има неустойчиво равновесие, но то е за сметка на „тихото“ ограбване от „вашингтонското политбюро“ на своите близки съюзници.

САЩ нямат шансове за победа, а империята на долара се руши направо пред очите ни.

В частност, в навечерието на срещата на лидерите от Г-7, се проведе и среща на шефовете на централните банки на страните от групата, на която шефът на Английската централна банка, Марк Карни, призова колегите си колкото е възможно по-бързо да се откажат от използването на американската валута като световна и да я заменят с нова такава, обезпечена с реални активи, като ново, „синтетично“ платежно средство от типа на „либрата“ на Марк Зукърбърг…

Що се отнася до изводите от сегашната среща на Г-7, то този път неговите участници даже не приеха някаква съвместна декларация, т.е. не постигнаха дори минимален консенсус, който да покажат на света. 

Това не означава, че е свършено с „колективния Запад“, но линиите на разлома не само, че са обозначени, а са и необичайно дълбоки. И не трябва да се мисли, че Тръмп и компания са спорили цели три дни само за това дали да се върне Русия в Г-7 или не. Този въпрос не беше нито единственият, нито най-главният в дневния ред на събралите се на южното атлантическо крайбрежие на Франция лидери на „цивилизования свят“.

Те се опитваха преди всичко да уредят вътрешните си противоречия, предизвикани най-вече от обстоятелството, че официален Вашингтон от съвместен със съюзниците си грабеж на останалия свят, леко и непринудено премина към ограбване на самите тях, без да забравя и останалия свят. Но там той вече предпочита да ловува сам, а не в глутницата.

Нещо повече, Тръмп заяви намерението си да купи Гренландия, като по този начин предяви териториални претенции и към Дания, където на трона седят роднини на британската кралица. Всичко това предизвиква недоумение, граничещо с негодувание от страна на американските съюзници. Това е така, защото американците, в лицето на Тръмп, бъркат в джобовете им. И то не само пряко, чрез санкции и глоби, но и косвено. Пример за това са вносните мита, наложени на Китай.

Традиционно Европа има положителен търговски баланс с Китай, но наложените от Тръмп мита на стоките made in China съкратиха търсенето от страна на Китай на продукцията на европейските производители, респективно съкратиха и съответните финансови потоци  и т. н. По тази причина европейците са категорично против търговската война между Вашингтон и Пекин, но на всичките им предложения в тази връзка Тръмп издевателски отговоря, че антикитайските мита все още не са достатъчно високи и той дълбоко съжалява за това.

Или, най-общо казано, проблемите на европейците не вълнуват американския „шериф“, както и намерението им да се откажат от долара. Американците прекрасно разбират, че европейския екипаж няма как да напусне американската лодка. Просто няма друга лодка, на която може да се качи. Както и преди, така и сега доларът е доминиращо платежно средство в международните разплащания, а U. S. Navy продължава да контролира морските търговски пътища по целия свят. И затова 45-тият президент на САЩ продължава нагло да налага своята линия. От гледна точка на Америка това е оправдано, защото „хоризонталните“ връзки между съюзниците на САЩ не се отличават с голяма здравина и обхват. Даже френско-германският съюз, този скелет, на който се крепи „единна Европа“, днес е под въпрос.

А сега да кажем и две думи за прословутото връщане на Русия в Г-7. Ако то все пак се случи, изглежда, че цената, на която може да стане, ще бъде крайно висока за „колективния Запад“. Този път Западът няма да мине само с „едни домати“, както в случая с Турция. И тук идва най-тънкият момент. Доколкото тази инициатива за „връщане“ излиза от САЩ и Франция, то тогава всички „козове“ остават в техни ръце и в ръцете на Русия. А останалите членове от „Седморката“ не само, че изпадат в рискова ситуация, а остават и с „пръст в устата“. Особено Германия, която теглеше само към себе си „Северен поток-2“, а във всичко останало подкрепяше напълно санкциите срещу Русия.

Същото се отнася и за Япония, макар и в по-мек вариант. А за Великобритания, която „излизаше извън кожата си“ само и само да може да оплюе Русия, като се започне с „допинговия скандал“ и се завърши с „аферата Скрипал“, переспективата да се окаже на една маса с Путин, при условия различни от неговата пълна и безапелационна капитулация, ще бъде сравнима с политическа смърт.

Сега вече Тръмп може да използва този инструмент в свой интерес за натиск върху Лондон и другите си партньори от „Седморката“. Във всеки случай, той вече заяви, че каквото и да става, ще покани на следващата среща на Г-7 в САЩ президента на Русия. Възможно е това да е неговият отговор на демонстративната покана от страна на Макрон в кулоарите на Биариц на иранския министър на външните работи Мохамад Джавад Зариф.

Разбира се, към всичко това трябва да добавим, че да се решават днес някакви международни проблеми във формата Г-7 на „колективния Запад“ без участието на Русия  (първа военна сила и пета-шеста икономика в света), Китай (първа икономика в света и трета военна сила) и Индия (трета икономика в света и в десетката на военните държави) е напълно безсмислено.

източник

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

3 кометара за Г-7 – БОЛНАТА СЕДМОРКА! Западният Капитализъм е на Смъртен одър! Ето защо Бъдещето е на Китай и Русия:

 1. Иванов Отговор

  03.09.2019 в 0:40

  Pусия вече беше в състава на Г-8. Сега я канят отново. Това пpилича на пинг-понг. На мястото на Pусия, аз не бих пpиел поканата. Скоpо стpаните от Г-7 ще се молят на Путин и Си да ги пpиеме в БPИКС.

 2. Анонименп Отговор

  03.09.2019 в 13:14

  В БЪЛГАРИЯ ТРЯБВА ДА СЕ ЗАПОЧНЕ СТРЕЛБА ПО ПОЛИТОЛОЗИ СОЦИОЛОЗИ ЖУРНАЛИСТИ КМЕТОВЕ ПРОКУРОРИ ДЕПУТАТИ ОЛИГАРСИ ПРИКРИВАЩИ ГЕНОЦИДА НАД БЪЛГАРСКИЯ НАРОД И ВЪЗХВАЛЯВАЩИ ИЗВРАТЕНИТЕ ЕВРОАТЛАНТИЧЕСКИ ЦЕННОСТИ НАТО ЕС САЩ СОРОС И БЪЛГАРОУБИЕЦА БОРИСОВ СЪС МАФИОТСКАТА МУ ХУНТА ГЕРБ В ИМЕТО НА БЪЛГАРИЯ ЗА ДА ОЦЕЛЕЕ НАТО И ЕС ВЪН ОТ БЪЛГАРИЯ ДА ЖИВЕЕ БРАТСКА РУСИЯ

 3. Български пролетарий Отговор

  14.09.2019 в 23:51

  ДА ВДИГНЕМ НАЗДРАВИЦА ЗА СМЪРТТА НА СВЕТОВНИЯ КАПИТАЛИЗЪМ И ИМПЕРИАЛИЗЪМ!ДА МУ ПОМОГНЕМ ДА ХВЪРЛИ ТОПА ЧАС ПО СКОРО И ПО ВЪЗМОЖНОСТ В АДСКИ МЪКИ!УРА, БРАТЯ И СЕСТРИ!
  ПРОЛЕТАРИИ ОТ ВСИЧКИ СТРАНИ, ОБЕДИНЯВАЙТЕ СЕ!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *