Гърция фалира след четири дни?

1

Гърция банкиГръцкото правителство има още само четири дни, за да приеме условията на кредиторите си.

То трябва да се съгласи с нови  реформи – съкращаване на държавни служители, намаляване на пенсиите и други непопулярни мерки, е срещу което ще получи финансова помощ.

Ножът е опрял до кокал, а другият вариант е фалит и излизане от еврозоната, твърди  CNN. До края на юни страната трябва да погаси 1.54 милиарда евро заем, но не притежава  тези пари и ако не получи последния транш финансова помощ от своите кредиторите, ще трябва да обяви фалит.

По непотвърдена информация, преговарящите от гръцка страна вече са приели повечето от изискванията на банките, даже вестник „Катимерини” публикува списък на поетите ангажименти.

Последният шанс за Гърция да се договори за нов заем от 7.2 милиарда евро е в четвъртък. Има и друг вариант, Русия да покрие дължимите суми, но при условие, че Гърция стане доставчик на руски газ за ЕС , но резултатите от преговорите досега не подсказват оптимистичен вариант.

В същото време гърци започнаха да опразват банките и да теглят спестяванията си. Вече са изтеглени над 400 милиона евро. Ако подписването на това споразумение бъде отложено, времето за правителството на Ципрас ще свърши и ще настъпи дълбока политическа криза.

Фалитът на Гърция ще се отрази най-силно на България, прогнозира президентът Плевнелиев.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

1 коментар

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Въведете кода за проверка: *