Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Гуруто на Глобализма Фукуяма се отрече от идеите си и призна: СОЦИАЛИЗМЪТ ще Спаси Света! Ето защо философът се обърна на 180 градуса:

Франсис Фукуяма стана знаменит през 1989 г., обявявайки, че либералната демокрация (неолиберализма) е най-висшето състояние на човечеството и слага своеобразен „край на историята“. След което цялата планета ще заживее в благоденствие, мир и хармония. „Не може да бъде измислено нищо по-добро от неолибералния глобализъм, след като съветският държавен социализъм започна да се разпада. Всички трябва да станем „демократи“ и ще живеем в райското блаженство на идеалното общество, въодушевено пропагандираше Фукуяма. Неговият постулат се превърна в евангелие на новопоявилите се политици, преродени от социалистически човеци в либерални демократи в България и в останалата част на Източна Европа… след като идеите му бяха прегърнати и наложени като управленски системи в САЩ и Западна Европа.

Франсис Фукуяма

Самият Фукуяма е роден през 1952 г. в Чикаго в семейство на американизирани японци, чиито родители са дошли в Америка през 1905 г., но не знае японски и възприема себе си като американец. Завършва политическа философия, работи известно време в американската администрация. Книгата му „Краят на историята и последният човек“, в която обяви, че не комунизмът, а либералната демокрация и капитализмът са най-висшето състояние на човечеството, бе преведена на десетки езици и се превърна в  едно от  най-продаваните заглавия по политическа философия в историята.

Две десетилетия по-късно обаче, Фукуяма промени коренно идеите си! Той започна да говори, че всъщност Америка се управлява от олигархия и от 1 % най-богати, а китайските политици вземат по-рационални икономически решения от американските. А след избирането на Тръмп написа статия, в която бе песимистичен за бъдещето на Америка.

В последния брой на списание „Ню Стейтсмън“ отпреди дни, Фукуяма стигна още по- далече, като заяви, че „Социализмът трябва да се завърне“ и да започне да преразпределя произведеното в обществото, за да се премахнат огромните дисбаланси в доходите и богатството в съвременните общества. Според него периодът в развитие на обществото, започнал с Рейгън и Тачър, основаващ се на идеята за изгодата от нерегулираните пазари, „в много отношения имаше катастрофални следствия“, сензационно заявява ученият.

И още нещо, което дори лидерите на ПЕС и повечето от неолиберализираните леви партии не смеят да признаят: „струва ми се, че определени неща, казани от Карл Маркс, се оказват верни. Той говори за кризата на свръхпроизводството…за това, че работниците обедняват и няма достатъчно търсене на произведеното от капиталистите.

Фукуяма се тревожи от възможностите за американо-китайска война и смята, че трябва да сме много глупави да я изключим. Размишлява за сценариите, при които тя може да започне, и смята, че това може да стане след ескалация на локален конфликт.

Какви времена дойдоха! Гуруто на либералната демокрация иска завръщане на социализма и трепери от възможна американо-китайска война. Явно, нищо не е вече каквото беше. Светът  става друг. Франсис Фукуяма говори по-ляво от лидерите на много от системните леви партии. Иска социализъм и хвали Маркс.

След като и Фукуяма започна да говори неща, немислими довчера за неговата уста, светът очевидно ще става друг. Тепърва ще има нови прераждания, визии, очаквания, мечти на милионите хора. А най-сигурното за България в обозримо бъдеще (в близките няколко месеца) е, че неолибералната ГЕРБ слиза от сцената на властта.

проф. Васил Проданов,

източник

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

3 кометара за Гуруто на Глобализма Фукуяма се отрече от идеите си и призна: СОЦИАЛИЗМЪТ ще Спаси Света! Ето защо философът се обърна на 180 градуса:

 1. Капитализмът е обречен, защо потребителските ценности са в основата на неговата философия. Това е гибелно не само за човечеството, но и за самата планета.

 2. ani Отговор

  20.10.2018 в 23:06

  А,дойде ли ви ума в главата!Обаче….дали не е много късно?

  • Анонимен Отговор

   24.10.2018 в 14:55

   Taka e ani.
   Те дори не се опитаха да изследват социализма в който живяхме,за да видят добрите страни на тази система и ги използват, защото тази система е в полза на 99% от обществото,а не на малък процент хора.
   През социализма нямаше бясна консумация и унищожаване на ресурси и замърсяване на планетата,нямаше и диви отношения+масова престъпност,нямаше бедни,но имаше безплатно здравеопазване и образование.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *