Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Ген. Решетников: Студената война беше детска игра в сравнение с днешната ситуация

Русия едва ли ще използва ядрени оръжия в Украйна. Би го направила само ако НАТО изпрати там войски и се стигне до горещ сблъсък, застрашаващ сигурността на Руската федерация. Това заявиха двама бивши руски генерали пред телевизия Ал Джазира.

„Ако колективният Запад атакува територията на Русия със своите конвенционални въоръжени сили, тогава отговорът на Русия може да бъде и ядрен. Причината е че конвенционалния военен потенциал на Запада към момента е по-голям от този на Русия. Но пък Русия компенсира с по-голям брой ядрени бойни глави и хиперзвукови ракети, които могат да ги „доставят“ за броени минути до всяка точка на планетата“, каза ген. Евгений Бужински – главен преговарящ за контрола на въоръженията на руската армия от 2001 до 2009 г.

Бужниски подчерта също, че Русия не би спечелила много от използването на ядрено оръжие в Украйна, и по причина, че условията и начините за водене на война там са много различни.

Той каза, че руската армия не се нуждае от ядрени оръжия, за да постигне стратегическите си цели като унищожаване на транспортната инфраструктура, използвана за доставка на западни оръжейни пратки или повреждане на електрическата мрежа на страната.

В същото време Бужински предупреди, че започването на ядрена атака почти сигурно ще вкара Москва и Вашингтон в опасна ескалационна спирала.

„Не може да има ограничено използване на ядрени оръжия – това са пълни илюзии! Всеки ядрен конфликт между Русия и САЩ ще доведе до пълно унищожение на планетата.“, каза той.

Подобна оценка даде и Леонид Решетников, пенсиониран подполковник, работил повече от 40 години в съветското и руското разузнаване.

Пред Al Jazeera Решетников каза, че сценарият Русия да използва тактически ядрени оръжия в Украйна в момента е “невъзможен, а и няма да има голямо военно значение”.

Той твърди, че подобен ход би бил рязко отклонение от досегашната стратегия на Русия за избягване на риска в Украйна, отбелязвайки, че Кремъл буквално е галил с перце управляващата в Киев хунта и търпеливо е чакал цели седем, преди да обяви частична мобилизация. Надеждата е била украинското ръководство да се вразуми, но очевидно зависимостите на тези хора от САЩ са прекалено големи.

Пряка намеса на силите на НАТО в конфликта обаче може да промени нагласите на Москва да не използва ядрено оръжие.

„САЩ и почти цяла Европа вече участват в този конфликт, като предоставят на Украйна оръжие, разузнавателна информация, военни инструктори и доброволци“, каза Решетников.

„Ако това продължи да ескалира, се създава риск от световна война, в която могат да бъдат използвани ядрени оръжия.“

За някои сегашната конфронтация връща спомени от Студената война, период на невероятно високо глобално напрежение, когато Съветският съюз и Вашингтон се надпреварваха във въоръженията и се бореха за ядрено надмощие.

Според Решетников обаче „Студената война беше детска игра в сравнение с днешната ситуация“.

“Това, което виждаме сега, е, че и двете страни се опитват да оказват натиск една върху друга, постепенно към възможността за пряка конфронтация. Не мисля, че ще избухне ядрена война днес или утре, но е трудно да предвидим отсега как ще се развие ескалацията на конфликта и дали няма да се стигне до размяна на ядрени удари примерно след една година.”

Смята се, че Русия притежава най-големия ядрен арсенал в света (около 6000 бойни глави) според доклад на Федерацията на американските учени.

Русия е и водеща страна в разработването на хиперзвукови ракети, способни да се движат със скорост пет пъти по-висока от скоростта на звука и многократно да променят курса и посоката си на движение си по време на полета.

Съгласно ядрената доктрина, приета през 2020 г., Русия е заявила, че е готова да използва ядрено оръжие, ако получи информация за предстоящ удар от приближаваща територията й балистична ракета, бъде атакувана с ядрени оръжия или други оръжия за масово унищожение, противникът унищожи критична инфраструктура в страната или ако е изправена пред конвенционална военна заплаха, която поставя под риск съществуването на Руската държава. Руската ядрена доктрина има защитен характер от типа „ответен удар“ за разлика от американската такава, която допуска САЩ първи да нанесат ядрен удар срещу противника.

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

2 кометара за Ген. Решетников: Студената война беше детска игра в сравнение с днешната ситуация

  1. Анонимен Отговор

    24.09.2022 в 22:12

    СЛАВА ВЕЛИКА И СВЯТА БРАТСКА ВОВЕКИ РУСИЯ

  2. Аллаху Акбар Отговор

    25.09.2022 в 23:32

    Да ама Путин каза, че ако предстои неизбежна битка, той удря пръв. Тази статия е за успиваме на врага. Който мисли, знае че ударът може да се нанесе до няколко месеца. Аллах ще помогне на своите!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *