Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Гениалният Сергей Глазев: Такива събития като днешните, се случват веднъж на столетие

Интервю с академик Сергей Глазев – известен руски икономист, за геополитическата ситуация в момента и мястото и ролята на Русия в нея. Още през 2010 г. акад. Глазев прогнозира със забележителна точност днешните събития в Русия, Украйна и света. Вижте и днешното му пророчество. Ето какво ще се случи:

Сергей Юриевич, коментирайки днешните трагични събития, вие написахте във вашия канал в „Телеграм“, че е трябвало да прочетат книгата ви за „последната световна война“, написана преди около 6 години. Как успяхте да предвидите всичко толкова точно?

Факт е, че съществуват дългосрочни модели на икономическо развитие, анализът и разбирането на които позволяват да се предскажат събитията, които се случват в момента. Сега преживяваме едновременна промяна в технологичните и световните икономически структури, докато технологичната основа на икономиката се променя, има преход към принципно нови технологии, променя се и системата за управление. Подобни събития се случват приблизително веднъж на век. Технологичните структури обаче се променят около веднъж на всеки 50 години и тяхната промяна обикновено е придружена от технологична революция, депресия и надпревара във въоръжаването. А световните икономически структури се променят на всеки 100 години и тяхната промяна е придружена от световни войни и социални революции. Това се дължи на факта, че управляващият елит на страните от ядрото на стария световен икономически ред възпрепятства промените, не отчита появата на по-ефективни системи за управление, опитва се да блокира развитието на новите световни лидери, използвайки ги, и се опитва да запази своята хегемония и монополното си положение с всякакви средства, включително военни и революционни.

Да речем, преди 100 години Британската империя се опитва да запази хегемонията си по света. Когато вече губи икономически от обединените ресурси на Руската империя и Германия, е отприщена Първата световна война, провокирана от британското разузнаване, по време на която и трите европейски империи се ликвидират сами. Говоря за разпадането на царска Русия, Германската и Австро-Унгарската империя, но това включва и четвъртата – Османската. Що се отнася до Великобритания, за известно време тя запазва глобално си господство и дори се превръща в най-голямата империя на планетата. Но поради неумолимите закони на социално-икономическото развитие колониалната световна икономическа структура, основана всъщност на робския труд, вече не може да гарантира икономически растеж. Двата принципно нови политически модела, които се появяват – съветският и американският – демонстрират много по-голяма ефективност на производството, тъй като вече са организирани на други принципи: не на частния семеен капитализъм, а на силата на големите транснационални корпорации с централизирани структури за регулиране на икономиката и с неограничена парична емисия на кредит чрез „фиатни“ пари. Те позволяват масовото производство на продукти много по-ефективно от административните системи на колониалните империи от XIX век.

Появата на социални държави в СССР и САЩ с централизирани системи за контрол прави възможно рязък скок в икономическото им развитие. В Европа системата за корпоративно управление се формира, за съжаление, по нацисткия модел в Германия, а също и не без помощта на британското разузнаване. Хитлер, разчитайки на подкрепата на британските разузнавателни служби и американския капитал, доста бързо внедрява централизирана система за корпоративно управление в Германия, което позволява на Третия райх много бързо да завземе цяла Европа. С Божията помощ побеждаваме този немски (по-точно европейски – съобразявайки се с днешните реалности) фашизъм. След това в света остават два модела, които приписвам на имперската световна икономическа структура: съветски и западен (с център в САЩ). След разпадането на Съветския съюз, който не може да устои на глобалната конкуренция поради факта, че командната система на управление не е достатъчно гъвкава, за да отговори на нуждите на технологичния прогрес, Съединените щати за известно време завземат глобалното господство.

Но сега този период на „американска еднополярна самота“ вече приключва и вероятно не само благодарение на Русия, но преди всичко на Китай и азиатските региони като такива. Не е ли така?

Всъщност йерархичните вертикални структури, характерни за имперската световна икономика, се оказват твърде закоравели, за да осигурят непрекъснати иновационни процеси и губят своята сравнителна ефективност при осигуряване на растежа на световната икономика. В периферията ѝ се формира нов световен икономически ред, който се основава на гъвкави модели на управление, мрежова организация на производството, където държавата работи като интегратор, обединяващ интересите на различни социални групи около постигането на една цел – повишаване на общественото благосъстояние. Най-впечатляващият пример за такава цялостна световна икономическа структура днес е Китай, който за повече от 30 години изпреварва темпа на растеж на американската икономика три пъти. В момента Китай вече изпреварва Съединените щати по отношение на продукцията, износа на високотехнологични стоки и темповете на растеж.

Друг пример за модел на нов световен икономически ред, който нарекохме интегрален (поради факта, че държавата в него обединява всички социални групи с различни интереси), е Индия. Тя има различна политическа система, но също така има примат на обществените интереси пред частните, а държавата се стреми да максимизира темповете на растеж, за да се бори с бедността. В този смисъл новият световен икономически ред е социалистически по идеология. В същото време той използва пазарни механизми на конкуренция, което дава възможност да се осигури най-висока концентрация на ресурси за извършване на технологична революция, за да се осигурят икономически скокове на базата на нов напреднал технологичен ред. Ако погледнем темповете на растеж след 1995 г., виждаме, че китайската икономика е нараснала 10 пъти, докато икономиката на САЩ е нараснала само с 15 процента. Така вече е очевидно за всички, че в момента темпът на световното икономическо развитие се измества към Азия: Китай, Индия и страните от Индокитай вече произвеждат повече продукти от САЩ и ЕС. Ако добавим към тях Япония или Корея, в които системата на управление е сходна по своите принципи с интеграцията на обществото около целта за повишаване на общественото благосъстояние, тогава можем да кажем, че днес тази нова световна икономическа структура вече доминира в света, а център на възпроизводство на световната икономика се е преместил на югоизток. Разбира се, американският управляващ елит не може да се съгласи с това.

Да се примири, бих казал…

Да. Те, както някога Британската империя, се стремят да запазят хегемонията си в света. Събитията, които се случват днес, са проява на това как американският финансов и мощен олигархичен елит се опитва да запази световното господство. Може да се каже, че през последните 15 години тя води световна хибридна война, като се стреми да тласне към хаос държавите извън нейния контрол и да ограничи развитието на КНР. Но поради вече архаичната система на управление те не могат да направят това. Финансовата криза от 2008 г. беше такъв преходен момент, когато жизненият цикъл на изходящия технологичен ред действително приключи и започна процесът на масово преразпределение на капитала в нов технологичен ред, чието ядро е комплекс от нано-биоинженерство и информационно-комуникационни технологии. Всички страни започнаха да изпомпват икономиката с пари. Най-простото нещо, което съвременното правителство може да направи, е да даде на всички фирми достъп до евтини дългосрочни пари, за да могат да приемат нови технологии. Но ако в Америка и Европа такива средства отиваха основно във финансови балони и покриваха бюджетния дефицит, то в Китай тази колосална парична емисия беше изцяло насочена към растежа на производството и развитието на нови технологии. Нямаше финансови балони, докато свръхвисоката монетизация на китайската икономика не доведе до инфлация, ръстът на паричното предлагане беше придружен от увеличаване на производството на стоки, въвеждане на нови модерни технологии и увеличаване на публичното благосъстояние.

Днес икономическата конкуренция вече доведе до там, че САЩ загубиха лидерството си. Ако си спомняте, Доналд Тръмп се опита да ограничи развитието на Китай чрез търговска война, но нищо не се получи.

Защо? Дали на Тръмп, свикнал да поема рискове и да фалира, му липсваше решителността?

И дори Тръмп не можа да се справи, защото Китай има по-ефективна система за управление, която позволява да се концентрират наличните производствени ресурси в най-голяма степен. В същото време ефективното управление на парите поддържа паричната емисия в контура на разширеното възпроизводство на реалния сектор на икономиката, като се фокусира върху финансирането на инвестициите в развитието. Китай има най-високия процент на спестявания от всяка страна, с около 45 процента от инвестирания БВП, в сравнение с 20 процента за САЩ или Русия. Това всъщност гарантира свръхвисоките темпове на растеж на китайската икономика.

Накратко, САЩ бяха обречени да загубят тази търговска война, защото Китай можеше да произвежда по-ефективно и да финансира развитието по-евтино. Цялата банкова система в Китай е държавна собственост, тя работи като единна институция за развитие, насочвайки паричните потоци за разширяване на производството и овладяване на нови технологии. В Съединените щати паричната емисия отива за финансиране на бюджетния дефицит и се преразпределя във финансови балони. В резултат на това ефективността на финансово-икономическата система на САЩ е 20 процента – там само всеки пети долар достига реалния сектор, а в Китай почти 90 процента (тоест почти всички юани, създадени от Централната банка на КНР) захранва контурите на разширяването на производството и гарантира свръхвисок икономически растеж.

Опитите на Тръмп да ограничи развитието на Китай чрез методи на търговска война се провалиха. В същото време те удариха като бумеранг в самите САЩ. Тогава американците откриха фронт на биологична война, като пуснаха коронавируса в Китай, надявайки се, че китайското ръководство няма да се справи с тази епидемия и в Китай ще възникне хаос. Епидемията обаче демонстрира ниската ефективност на здравеопазването и създаде хаос в самите САЩ. Китайската система на управление показа много по-голяма ефективност и сега. В Поднебесната смъртността е значително по-ниска и там се справиха много по-бързо с пандемията. Още през 2020 г. те дори достигнаха икономически растеж от 2 процента, докато в САЩ имаше спад от 10 на сто от БВП (най-големия спад след Втората световна война). Сега китайците възстановиха темпа на растеж от около 7 процента годишно и няма съмнение, че КНР ще продължи да се развива уверено, разширявайки производството по нов технологичен ред.

Паралелно с търговската война срещу Китай американските разузнавателни служби подготвяха война срещу Русия, тъй като англосаксонската геополитическа традиция смята страната ни за основна пречка за установяването на световно господство върху силата и финансовия елит на САЩ и Великобритания. Трябва да се каже, че войната срещу Руската федерация се разгръща веднага след анексирането на Крим и след като американските специални служби организираха държавен преврат в Украйна. Може да се каже, че те подмамиха Русия да се съгласи с американската окупация на Украйна, смятайки я за временно явление. Американците обаче пуснаха корени в страната, създадоха не само крепости, отглеждайки нацисти под крилото си, но и обучаваха нацистките въоръжени сили, дадоха на нацистите възможност да получат военно образование, обучаваха ги в своите академии. И в продължение на 8 години те подготвят ВСУ за борба срещу единствения враг – Русия. Докато масмедиите, които в Украйна също са изцяло контролирани от американците, формираха образа на врага в общественото съзнание.

Освен това САЩ използваха монетарния и финансов фронт на хибридната война срещу Руската федерация. Още през 2014 г. те въведоха първите финансови санкции и извадиха значителна част от западните заеми от руската икономика. Сега сме свидетели на следващата фаза, когато те на практика откъснаха Русия от световната валутна и финансова система, където те доминират. Всичко това обаче го предвидих преди 10 години, базирайки се на теорията за променящите се световни икономически структури и специфичната логика на управляващия елит на САЩ, фокусиран върху световното господство. Англосаксонската геополитика традиционно е насочена срещу Руската империя и нейните наследници СССР и Руската федерация, тъй като още от времето на Британската империя Русия се разглежда като основен противник на англосаксонците. Цялата така наречена геополитическа наука, която се пишеше в Лондон, всъщност се свеждаше до набор от препоръки как да унищожат Русия като доминираща сила в Евразия. Имам предвид всякакви спекулативни конструкции като „страни на морето срещу страни на сушата“ и прочее.

Как така Русия толкова много пречи на „морските страни“? В крайна сметка географски никога не сме граничили с Великобритания.

В тази връзка беше измислена формула: който контролира Евразия, контролира целия свят. Всъщност приложните разработки вече са отишли по-далеч. Известна е теоремата на Збигнев Бжежински, че за да се победи Русия като суперсила, Украйна трябва да бъде откъсната от нея. Цялата тази политическа догма, която, изглежда, отдавна е влязла в историята, все пак днес се възпроизвежда в мисленето на американския политически елит. Трябва да кажа, че все още има курсове по геополитика от XIX век в Харвард и Йейлския университет, които наострят мозъците на бъдещите американски политици срещу Русия. Така те всъщност скочиха върху този стар и изпитан във времето русофобски поток, който винаги е бил характерен за англосаксонската геополитика. И считайки Русия за основен противник на своето господство в света, в съответствие с идеите на Бжежински, те използваха Украйна като плацдарм, по-точно като инструмент за подкопаване на Русия, отслабването й и в дългосрочен план унищожаване тя като суверенна държава.

И така, това, което се случва днес, беше лесно предсказуемо на базата на комбинация от дългосрочни модели на икономическо развитие, което всъщност обрича света на хибридна война, и традиционната русофобия на англосаксонския политически елит. След като отслабването на КНР не се получи чрез търговска война, американците прехвърлиха основния удар на своята военна и политическа мощ върху Русия, която смятат за слабо звено в световната геополитика и икономика. Освен това англосаксонците се стремят да установят господство над Русия, за да сбъднат своите вековни русофобски идеи за унищожаване на страната ни и в същото време отслабване на Китай, защото стратегическият съюз на Руската федерация и Китай е твърде твърд за Съединените щати. Те нямат нито икономическата, нито военната сила да ни унищожат заедно, а не поотделно, поради което САЩ първоначално се опитаха да ни скарат с Китай. Те не успяха. Но те, използвайки нашето, бих казал, самодоволство, завзеха контрола над Украйна и днес използват нашата братска република като оръжие за война, за да унищожат Русия, а след това да завземат контрола над нашите ресурси, за да, повтарям, укрепят тяхната позиция и отслабват позициите на Китай. Като цяло всичко това е очевидно, като два пъти две – четири.

Вероятно това е очевидно, но не за всеки. Сред руския елит има много противници на съюза с Китай. Поне преди специалната операция в Украйна на тези хора им се струваше, че американската и западната култура са по-разбираеми и по-близки до нас от йероглифната китайска мъдрост и че винаги ще намерим общ език с нашите „западни партньори“.

Знаете ли, през 2015 г. написах книгата „Последната световна война. САЩ започват и губят”, което споменахте в началото на разговора – там всичко беше обмислено и оправдано. Съединените щати се впуснаха в глобална хибридна война – започнала с Оранжевите революции, за да разруши региони от света, които не контролираха – за да укрепят позицията си и да отслабят позицията на геополитическите съперници. След прочутата мюнхенска реч на президента Путин (февруари 2007 г.) те разбраха, че са загубили контрол над Русия на Елцин и това сериозно ги притесни. През 2008 г. избухна финансовата криза и стана ясно, че започва преходът към нов технологичен ред, а старият световен икономически ред и предишната система на управление вече не осигуряват устойчиво икономическо развитие. Китай е водещ. Е, тогава логиката на разгръщането на световна война действа, само че не във формите, които съществуваха преди 100 години, а на три условни фронта – паричен и финансов (където Съединените щати все още доминират в света), търговски и икономически (където те вече са загубили превъзходство от Китай) и информационно-познавателен (където и американците имат технологии, които превъзхождат нашите). Те използват и трите от тези фронта в опит да запазят инициативата и да запазят хегемонията на своите корпорации.

И накрая, четвъртият фронт е биологичният, който се отвори с появата на коронавируса от американско-китайската лаборатория в Ухан. Днес виждаме, че в Украйна е съществувала цяла мрежа от биологични лаборатории. Така че САЩ отдавна се подготвят да отворят биологичния фронт на световната война.

Петият и най-очевиден фронт всъщност е фронтът на военните действия – като последното средство за принуждаване на държавите, които те контролират, към безпрекословно подчинение. Днес ситуацията на този фронт също ескалира. Тоест текат активни операции на всичките пет фронта на световната хибридна война и резултатът може да бъде предвиден. Американците няма да могат да спечелят, както британците не успяха навремето. Въпреки че Великобритания официално спечели Втората световна война, те загубиха политически и икономически. Британците загубиха цялата си империя, като загубиха повече от 90 процента от територията и 95 процента от населението. Две години след Втората световна война, където те бяха победители, тяхната империя се разпадна като къща от карти, защото другите двама победители – СССР и САЩ – нямаха нужда от тази империя и я гледаха като анахронизъм. Освен това светът няма да има нужда от американски транснационални корпорации, американския долар, американски парични и финансови технологии и финансови пирамиди. Всичко това скоро ще остане в миналото. Югоизточна Азия ще стане очевиден лидер в глобалното икономическо развитие и пред очите ни ще се формира нов световен икономически ред.

Ако перифразираме Ремарк, можем да кажем, че най-накрая настъпиха промени на западния фронт. Но какви признаци виждате, че тази мощна глобална система скоро ще стане нещо от миналото?

След като американците заграбиха първо валутните резерви на Венецуела и ги предадоха на опозицията, след това афганистанските валутни резерви, преди това иранските, а сега и руските, стана напълно ясно, че доларът престана да бъде световна валута. След американците тази глупост направиха и европейците – еврото и лирата престанаха да бъдат световни валути. Следователно старата парична и финансова система изживява последните си дни. След като американските долари, които никому не са нужни, се изпращат обратно в Америка от азиатските страни, сривът на световната парична и финансова система, базирана на долари и евро, е неизбежен. Водещите страни преминават към национални валути, а еврото и доларът престават да бъдат резервни валути.

Как виждате света след изчезването на монопола на долара?

В момента работим по проект на международен договор за въвеждане на нова световна валута за разплащания, свързана с националните валути на участващите страни и за обмен на стоки, които определят реалните стойности. Няма да имаме нужда от американски и европейски банки. В света се развива нова платежна система, базирана на съвременни дигитални технологии с блокчейн, където банките губят значението си. Класическият капитализъм, базиран на частни банки, изчезва. Международното право се възстановява. Всички ключови международни отношения, включително издаването на световна валута в обращение, започват да се формират въз основа на споразумения. В същото време се възстановява значението на националния суверенитет, защото суверенните държави се разбират помежду си. Съвместните инвестиции с цел подобряване на благосъстоянието на народите са в основата на световното икономическо сътрудничество. Либерализацията на търговията престава да бъде някакъв приоритет, националните приоритети се зачитат, всяка държава изгражда такава система за защита на вътрешния пазар и икономическото си пространство, която смята за необходима. Тоест ерата на либералната глобализация приключи. Пред очите ни се формира нова световна икономическа структура – интегрална, при която някои държави и частни банки губят частния си монопол върху емисия на пари, върху използването на военна сила и прочее.

Защо нарекохте книгата си „Последната световна война“? Какво подхранва надеждата ви, че тази глобална война наистина е последната?

Тази световна война нарекох последна, защото виждаме, че има няколко сценария на движение от настоящата криза. Първият сценарий, за който вече говорих, е спокоен и проспериращ. Състои се в преодоляване на монопола на САЩ. За да направите това във финансовия сектор, трябва да се откажете от долара. За преодоляване на монопола в информационно-когнитивната сфера е необходимо да изолираме информационното си пространство от американското и да преминем към собствени информационни технологии. Създавайки свои собствени контури на възпроизводство на икономиката, но без щатския долар и еврото и разчитайки на своите информационни технологии за управление на парите, страните от новия световен икономически ред осигуряват високи темпове на икономическо развитие, докато западният свят се срива. Налице е ситуация на срив на финансови пирамиди, дезорганизация и нарастваща икономическа криза, утежнена от нарастващата инфлация поради неконтролираната емисия на пари през последните 12 години.

Вторият сценарий за възможно развитие на събитията е подобен на този, който Хитлер иска да осъществи в периода на промяна на предишните световни икономически структури. Това е опит за създаване на световно правителство със свръхчовешка идеология. Ако Хитлер е замислил германската нация като свръхчовеци, то сегашните идеолози на световното господство налагат на човечеството преход към постхуманоидно състояние. За разлика от постхуманизма на Запада, основните държави от новия световен икономически ред се характеризират със социалистическа идеология, макар и с уважение към частните интереси, защита на частната собственост и използване на пазарни механизми. В Китай, Индия, Япония и Корея доминира социалистическата идеология – или по-скоро смесица от социалистическа идеология, национални интереси и пазарна конкуренция. Именно тази смес формира принципно нов властово-политически елит, фокусиран върху икономическото развитие и растежа на благосъстоянието на нациите.

При западните политици, интелектуалци и бизнесмени е различно. Това, което виждаме днес, е опит да се създаде определен образ на нов световен ред със световно правителство начело, където хората са прогонени в електронен концентрационен лагер. Можете да видите на примера на ограниченията по време на пандемията как се случи: всички хора получават етикети, достъпът до обществени блага се регулира чрез кодове, всеки е принуден да върви във формация. Между другото, в сценария на Фондация „Рокфелер“ през 2009 г., пандемията и всъщност всичко, което се случи във връзка с нея, беше удивително подредено на парчета – те всъщност предсказваха бъдещето. Този сценарий беше наречен „Ходене в строй“, и западният свят го последва. Жертвайки собствените си демократични ценности, те се опитват да принудят хората да се подчиняват на команди. Международните организации, включително Световната здравна организация, се използват като един вид крепост за сглобяване на световно правителство, което ще бъде подчинено на частния капитал.

Но трябва да призная, че Доналд Тръмп силно се намеси в тези планове, защото спря подписването на споразумения за трансатлантическо и транстихоокеанско партньорство, където всички страни, участващи в споразуменията, жертваха националния суверенитет във всички спорове с големия бизнес. И трябва да разберете, че днес всяка транснационална корпорация може да действа като чужд инвеститор, включително в Съединените щати. Според тези споразумения, ако има чужд капитал в даден бизнес, тогава при спор с националното правителство се образува някакъв международен арбитражен съд, не е ясно как и от кого е съставен. И тези неизбрани съдии, назначени всъщност от големия международен бизнес, решават тези спорове. Всъщност ставаше дума за това, че държавата губи всякакъв суверенитет в регулирането на отношенията с големия бизнес. Тръмп обаче спря споразумението – САЩ така и не го подписаха. Така процесът на формиране на световно правителство беше спрян. Това е втората алтернатива и сега е в криза поради срива на идеята за глобализация и постепенното изоставяне на ограниченията на „пандемията“.

Трябва да се разбере, че вариантът за световно правителство е несъвместим със суверенна Русия, с нашата независимост и роля в света. В рамките на глобалисткия сценарий Руската федерация се разглежда като територия, предназначена за експлоатация от западните транснационални корпорации. „Коренното население“ трябва да служи на техните интереси. При такъв сценарий Русия изчезва като независима единица, както и Китай, между другото. Западното световно правителство може да включи някои от нашите олигарси в своята версия за бъдещето, но само на второстепенна и третостепенна роля.

Третият сценарий е катастрофален. Унищожаване на човечеството.

Същият апокалипсис, за който всички говорят?

Е, не всички… Но всички, разбира се, се страхуват. Между другото, за американските биологични лаборатории, които се занимават със синтеза на опасни вируси, беше разказано в другата ми книга, публикувана малко по-късно: „Чумата на XXI век: как да избегнем катастрофа и да преодолеем кризата?“ .

Спомням си, че през 1996 г., когато трябваше да работя в Съвета за сигурност на ООН, предложих да разработим концепцията за национална биологична сигурност. Защото още тогава, преди почти 30 години, генетиката беше достатъчно развита наука, за да синтезира вируси, насочени срещу хора от определена раса или определен пол, определена възраст. Това е възможно от доста време. Възможно е да се направи вирус, който да работи само срещу белите или обратното, само срещу чернокожите, само срещу мъжете или само срещу жените. Сега американците отиват по-далеч – виждате, че по данни на нашето Министерство на отбраната, обявени предния ден, американски биологични лаборатории разработват вируси, насочени срещу славяните. Очевидно днес е възможно да се произведе вирус срещу някаква етническа група, която има собствен генетичен код.

Това, което се случва в Украйна днес, е ехо от агонията на американския властови елит, който не може да се примири с факта, че вече няма да бъде световен лидер. Това става ясно на всички – поне на тези, които не са свързани с американците по своите интереси и не са подвластни на тяхното познавателно влияние.

Ще ви дам пример. Когато САЩ наложиха санкции на Русия през 2014 г., аз питам китайските си колеги: „Мислите ли, че американците могат да наложат санкции на Китай?“ Те бяха сигурни, че не. Беше казано, че това е невъзможно, защото Съединените щати зависят от Китай толкова, колкото Китай зависи от Щатите. Тоест ще е по-скъпо за Америка. Изминаха две години и Тръмп започна търговска война срещу Китай. И Пекин сега разбира, че Америка е враг, който с всички средства ще се опита да унищожи китайското икономическо чудо. Преди това аргументите ми не бяха особено убедителни за китайските ми колеги, както и споменатата от вас книга не повлия особено на нашия политически и икономически елит. Аргументите ми бяха отхвърлени. Въпреки че от много, много години говорим, че доларът трябва да бъде изоставен. Във валутните резерви трябваше да се мине към доларови инструменти, от евро към злато, беше необходимо да преминем към собствена парична и финансова система, да развием собствени разплащания в национални валути с партньорите. Всичко това предлагаме от началото на века, когато вече беше ясно до какво води световното икономическо развитие. И едва сега, най-накрая, всички прозряха

Съдейки по сърцераздирателния вой, който идва от лагера на либералите, както и по събитията в Украйна, все още не всички са прозрели.

Да, ние сме изправени пред факта, че за 8 години американците успяха да измамят украинския народ толкова много, че хората, които се противопоставят на руската армия, така наречените Въоръжени сили на Украйна, изглеждат просто зомбирани. Те са манипулирани като марионетки. Не Зеленски командва украинската армия, дори не Министерството на отбраната на Украйна и Генералния щаб, а Пентагона. Той командва много ефективно от гледна точка на битката „до последния украински войник“, защото тези зомбирани момчета не се предават. Но те са в абсолютно безнадеждна ситуация. Всички експерти вече признаха, че Русия е спечелила военната специална операция, че Украйна няма шанс за съпротива, че цялата военна инфраструктура е унищожена… Въоръжените сили на Украйна могат само да се предадат, за да минимизират човешките загуби. Въпреки това украинските офицери (и особено, разбира се, националистите) действат като зомбита, контролирани отвън – те следват инструкциите на Пентагона, които идват на техните персонални компютри и специални лаптопи.

Освен това американците командват своите марионетки от въоръжените сили на Украйна, като ги разбиват на подходящи части. На всяка единица е присвоен номер, а изкуственият военен интелект дава на всеки номер задачи всеки ден. Те наистина превърнаха 150-200 хиляди души в бойна машина, която работи без да се замисля, само изпълнява всичките заповеди. За 8 години те постигнаха принудително значителна част от младежите на Украйна не само да се изправят срещу Русия, но чрез промиване на мозъци ги направиха свои слабоволни инструменти. Не просто пушечно месо, а контролирано пушечно месо.

Намирайки се в абсолютно безнадеждно положение, обкръжени, лишени от каквото и да било снабдяване, те продължават безсмислената война, обричайки се на смърт и завличат околните цивилни със себе си в гроба. Това е ясен пример за това как работят съвременните американски технологии. Трябва да разберем, че пред нас стои много мощна сила. Знаете ли, преди сме чували от руски експерти и политици, че самите украинци ще се задушат икономически и след това ще запълзят до нас и изобщо накъде Украйна ще отиде без нас. В крайна сметка тя няма да може да осигури възпроизводството на икономиката без нашите ресурси и сътрудничество с нас. Наистина Украйна навлезе в състояние на икономическа катастрофа, както очаквахме, както обяснихме на нашите украински колеги. Украинската република се превърна в най-бедната държава в Европа заедно с Молдова. Поради факта, че Украйна прекрати връзките си с Русия, загубите ѝ възлизат на повече от 100 милиарда долара. Все пак това не попречи на американски и британски политически стратези и инструктори да сформират 200-хилядна армия от главорези и убийци, които напълно неадекватно си представят реалността и са послушен инструмент на американските интереси.

Няма ли еднакво послушни американски марионетки в Русия? Само украинците ли станаха зомбита?

Тук трябва да се отбележи, че практически същото се случва и с Централната банка, само че по други въпроси.

Преди да преминем към Централната банка, нека уточня. Казахте, че работите по въвеждането на нова валута. И в какъв формат и с какъв екип?

Правим това от доста дълго време, като група учени. Преди 10 години на Икономическия форум в Астана представихме доклада „Към устойчив растеж чрез справедлив световен икономически ред“ с проект за преход към нова световна финансова и парична система, където предложихме реформа на системата на МВФ на базата на т. нар. специални права на тираж, а на базата на модифицирана система на МВФ – да се създаде глобална счетоводна валута. Между другото, тази идея предизвика голям интерес тогава: нашият проект беше признат за най-добрия международен икономически проект. Но в практически смисъл нито една от държавите, представлявани от официалните парични власти, не се интересуваше от този проект, въпреки че последваха публикациите на Нурсултан Назарбаев, които предлагаха нова валута. Помня, че той предложи “Алтън”.

Алтън? Това е интересно.

Да, негова статия на тази тема дори излезе във вестник „Известия“. Но не се стигна до преговори и политически решения и до ден днешен е по-скоро експертно предложение. Но съм сигурен, че сегашната ситуация ни принуждава много бързо да създаваме нови инструменти за разплащане, тъй като доларът на практика ще бъде невъзможно да се използва, а рублата, поради некомпетентната политика на ЦБ която всъщност действа в интерес на международни спекуланти, не може да намери устойчивост.

Обективно рублата може да се превърне в резервна валута заедно с юана и рупията. Би било възможно да се премине към многовалутна система, базирана на национални валути. Но все пак се нуждаем от някакъв еквивалент за ценообразуване. Сега работим по концепцията за обменното пространство на Евразийския икономически съюз, където една от задачите е създаването на нови критерии за ценообразуване. Тоест, ако искаме цените на металите да се формират не в Лондон, а тук, в Русия, точно както цените на петрола, то това предполага появата на някаква друга валута, особено ако искаме да действаме не само в рамките на ЕАИС, а в Евразия в широк смисъл, в центъра на новия световен икономически ред, към който включвам Китай, Индия, Индокитай, Япония, Корея и Иран. Това са големи държави, които имат свои собствени основни национални интереси. След сегашните истории с конфискацията на доларовите резерви смятам, че никоя държава няма да иска да използва валутата на друга държава като резерв. Така че е необходим нов инструмент. И такъв инструмент, от моя гледна точка, може да бъде за начало някаква синтетична валута за разплащане, която би била изградена като такъв агрегиран индекс.

Мога ли примери?

Е, да кажем, „Екю“ – имаше такъв опит в Европейския съюз. Построен е като кошница с валути. Всички държави, които участват в създаването на новата счетоводна валута, трябва да имат право на присъствието на националната си валута в тази кошница. А общата валута се формира като индекс, като среднопретеглена съставка на тези национални валути. Е, към това трябва да добавим, от моя гледна точка, стоки: не само злато, но и петрол, и метал, и зърно, и вода. Един вид стокова сбруя, която според нашите оценки трябва да включва около 20 стоки. Те всъщност формират пропорции на световните цени и затова трябва да участват в кошницата за формиране на нова счетоводна валута. И е необходим международен договор, който ще определи правилата за обръщение на тази валута и ще създаде организация като Международния валутен фонд. Между другото, преди 15 години ние предлагахме реформиране на МВФ, но сега вече е очевидно, че ще трябва да се изгради нова парична финансова система без Запада. Може би някой ден Европа ще се присъедини към нея и САЩ също ще бъдат принудени да го признаят. Но засега е ясно, че ще трябва да строим без тях, например, на базата на Шанхайската организация за сътрудничество. Това обаче са само експертни разработки, които ще внесем на властите през следващия месец.

А на ниво правителство или на ниво президент?

Първо ще го изпратим до ведомствата, които отговарят за тези въпроси. Ще проведем дискусии, ще развием някакво общо разбирателство и след това ще преминем на политическо ниво.

Във вашия канал в „Телеграм“ пишете, че остава само да се национализира Банката на Русия. Защо все още не е направено? Например, има гледна точка, че Елвира Набиулина остава на поста си като параван, но вече няма да управлява нищо сериозно. Можете ли да опровергаете или потвърдите това?

Знаете ли, не искам да се занимавам с конспиративни теории.

Това теория на конспирацията ли е?

Да, можем да говорим за американската дълбока държава в термини на конспирация. В случая теориите на конспирацията са много подходяща посока на мислене, защото в Америка зад паравана на президенти и конгресмени има някакви дълбоки сили – специални служби. А в нашето Отечество всичко е просто. Имаме президент, държавен глава, който е изградил вертикала на властта. Ние напълно разбираме как се формират парламентът и съдебната система. Тук никаква теория на конспирацията по принцип не може да се приложи. Същото важи и за Централната банка. Нека ви напомня, че според закона за Централната банка цялото ѝ имущество е федерална собственост. Следователно Централната банка е държавна структура, в това няма ни най-малко съмнение.

И винаги казваха, че е отделена, сякаш встрани.

Съветът на директорите на Централната банка се назначава от Държавната дума по предложение на президента. Служих дълги години като негов представител в националния банков съвет, който наблюдава дейността на Централната банка. Мога да кажа, че няма съмнение, че Централната банка е държавният орган за регулиране на паричното обръщение, а освен това е и основният финансов регулатор в страната.

Но има нюанси. Конституцията гласи, че Централната банка провежда своята политика независимо, тоест е независима от правителството. Но това не означава, че е независима от държавата. Това е държавна агенция. Тук съдебната система у нас също е официално независима от властта. Следователно, като независим орган, Централната банка все пак се формира като държавен регулаторен орган и трябва да изпълнява задачите, които са необходими за развитието на нашата икономика. За да направите това, е необходимо централната банка да се включи в стратегическото планиране. Класиката на паричното обращение предвижда, че основната цел на паричните власти, тоест на Централната банка, трябва да бъде създаването на условия за максимизиране на инвестициите. Това трябва да прави банковата система – максимизиране на инвестициите. Защото колкото повече инвестиции, толкова повече производство, толкова по-високо е техническото ниво, колкото по-ниски са разходите и колкото по-ниска е инфлацията, толкова по-стабилна е икономиката. Постигането на макроикономическа стабилизация в съвременната икономика е възможно само на базата на ускорен научно-технически прогрес. Опитите за таргетиране на инфлацията (такава модна дума), която Централната банка на практика имитира през последните 10 години, чрез манипулиране на основния лихвен процент на фона на свободно плаваща рубла, са недалновидни, примитивни и контрапродуктивни. Обикновено тези мерки се препоръчват от МВФ за слабо развитите страни, които сами не знаят как да мислят.

Какво представлява таргетирането на инфлацията на практика? Това е изключително примитивен и вътрешно противоречив набор от мерки, чието прилагане вкарва икономиката в капан на стагфлация. Централната банка хвърли рублата в свободно плаване, което е абсурдно от гледна точка на таргетирането на инфлацията в отворена икономика, където обменният курс влияе пряко на цените. И виждаме как обезценяването на рублата периодично ускорява цените. Освен това те намалиха паричната политика само до един абсолютно примитивен инструмент – манипулирането на основния лихвен процент. Но основният процент е процентът, при който Централната банка отпуска пари на икономиката и тегли пари от икономиката. Опитите да потисне инфлацията чрез повишаване на лихвения процент не успяват в днешната икономика, защото колкото по-висок е лихвеният процент, толкова по-малко кредити, толкова по-малко инвестиции, толкова по-ниско е техническото ниво и конкурентоспособността. Намаляването на последните води до девалвация на рублата за 3-4 години, след като те повишат лихвения процент, уж за борба с инфлацията. След като оставиха курса на рублата да плава свободно, те всъщност го дадоха на милостта на валутните спекуланти.

Американците много харесват тази политика, затова всячески хвалят ръководството на нашата Централна банка и Министерството на финансите. В крайна сметка какво е важно за тях? Така че всичко да е обвързано с долара, така че рублата да е „нежелана“ валута, която е нестабилна. И това е парадокс, защото сумата на валутните резерви на Руската федерация напоследък е 3 пъти повече от паричното предлагане на рублата! Това означава, че Централната банка може да стабилизира обменния курс на всяко ниво. Но не го прави.

А кои са спекулантите, на които Централната банка всъщност хвърли рублата да бъде разкъсана? Основните спекуланти са американските хедж фондове, които всъщност оформят обменния курс на рублата чрез манипулиране на пазара. Но Централната банка не забелязва това или по-скоро изглежда не забелязва. За да ги задържи на валутния пазар чрез повишаване на лихвения процент, Централната банка убива кредита и прави икономиката ни зависима от чужди източници на кредити, а валутната финансова система – от интересите на спекулантите. Това е в чиито интереси работи Централната банка, криейки се зад модни думи като „таргетиране на инфлацията“, което позорно се провали през последните години по отношение на реалната динамика на цените. Така че у нас най-слабото място на цялата система за национална сигурност като цяло е Централната банка. Нейното лидерство е ударено от когнитивното оръжие на врага, с други думи, зомбирано от него. Всъщност нашите парични власти правят това, от което се нуждае врага.

Между другото, доказах математически и хронологично, че първата вълна от санкции беше наложена срещу Русия едва след като Централната банка подготви почвата за това, а именно остави курса на рублата да плава свободно и обяви, че ще вдигне лихвения процент, ако в страната започне инфлация. Веднага след като Централната банка премина към тази странна политика, американците веднага наложиха санкции. Техните спекуланти осигуриха срива на курса на рублата, това предизвика инфлационна вълна, а Централната банка, по указание на МВФ, повиши лихвения процент, което напълно парализира икономиката ни. Общите щети от тази политика днес вече са достигнали 50 трилиона рубли непроизведени продукти и около 20 трилиона рубли незавършени инвестиции. Сега към това трябва да добавите 300 милиарда долара, инвестирани в чуждестранни активи, които сега са замразени – това е щетата.

Следователно, когато говорим за национализация на Централната банка, не говорим за формално национализирането ѝ (тя вече е национализирана), а за привеждането ѝ в политика на съответствие с националните интереси. Сега политиката му е в противоречие с националните интереси. И тук няма конспирация. Виждаме в чии интереси се води такава политика. Централната банка повиши лихвения процент до 20 процента, давайки на банкерите доминираща позиция в икономиката. Притежавайки най-скъпия и оскъден ресурс, парите, те определят кое предприятие ще оцелее и кое ще умре, ще фалира и т.н. Повишаващите се лихвени проценти държат цялата руска икономика като заложник на шепа банкери. Това е първото. Второ, ръководството на Централната банка допусна нов срив на обменния курс на рублата и затвори валутната борса. В резултат на това днес банките се превърнаха в основни валутни спекуланти: те купуват валута за около 90 рубли за долар и я продават за 125. Разликата се урежда за тях като свръхпечалба.

Но защо според вас Централната банка на Руската федерация провежда политика в интерес на врага?

Както казах, тя прави това по препоръка на Международния валутен фонд. Но неговите интереси споделят и нашите големи банки, които обективно харесват тази политика, както и нашите парични и финансови структури, които също участват в манипулирането на курса на рублата. Ето защо около тази политика се формира влиятелно лоби, което подкрепя тази политика, базирана на собствени частни интереси. Тези интереси противоречат на интересите на страната, те са пряко противоположни на тях. И ако погледнете какво прави Централната банка днес, не се съмнявам, че тя продължава политиката на действително подчинение на врага. Той подкопава макроикономическата стабилност, като позволява на международните спекуланти да манипулират обменния курс на рублата и не контролира валутната позиция на банките, които са станали валутни спекуланти, въпреки че Централната банка може лесно да изтегли банките от валутния пазар, като фиксира тяхната валутна позиция, забрана на банките да купуват чуждестранна валута. И второ, като вдигна лихвения процент, Централната банка всъщност уби инвестициите в развитието на руската икономика, които са много необходими в момента, преди всичко за заместване на вноса и за възстановяване на икономическия суверенитет, докато нашето ръководство казва, че трябва не се страхувайте от санкции, защото те създават условия за икономическия растеж, за заместването на вноса

Вижте, около една трета от вноса на ЕС е напуснал нашия пазар. Това са огромни възможности за заместване на вноса. Ако приемем, че нашите предприятия започват да развиват тези пазари, тогава ще се развиваме с темп от 15 процента годишно. Но това изисква заеми. Заместването на вноса не може да възникне без заеми. Имаме нужда от заеми за създаване на производствени мощности, за усвояване на нови технологии, за зареждане на неработещи производствени мощности. Отдавна сме разработили такава стратегия за напреднало развитие в Академията на науките и я популяризираме. Но, за съжаление, безумната от наша гледна точка политика на Централната банка има доста специфични влиятелни структури, които я харесват и подкрепят. Ето защо тази политика е толкова устойчива.

Сергей Юриевич, ако това не е теория на конспирацията, тогава защо ЦБ продължава да води такава политика? Само въз основа на интересите на лобистите?

За едни е война, а за други майка мила. Търговските банки печелят 40% печалба от валутни спекулации. Купуват 90 рубли за долар – продават 125. Лесни 35 рубли! В резултат на това имаме инфлация, вносът поскъпва, всички виждат тази безумна скорост. Цените на всички стоки се покачват, но банките правят супер печалби.

Отново около тази политика се образува много влиятелно лоби и признаването на провала на подобна стратегия за много хора означава всъщност признаване на тяхната некомпетентност и дори саботаж. А спекулантите с големи банки са доста влиятелни структури у нас, които влияят на вземането на решения.

Е, какво, тази информация не достига до първия човек, блокирана ли е?

Когато бях съветник, носих тази информация.

Послушаха ли ви?

Да, имаше дискусии, обсъждани са на Икономическия съвет, след това беше закрит, за да не дразнят чиновниците. Сега не искам да го коментирам. Днес виждаме, че ако не променим паричната политика, тогава просто ще бъде невъзможно да оцелеем в тази хибридна война. Сега трябва да противодействаме на икономическите санкции със сериозно увеличение на вътрешното производство. Има производствени мощности за това, хора, суровини, мозъци – също, но пари няма. В момента най-простото нещо, което държавата може да даде на хората, са парите.

И какво е вашето усещане? Има ли разбиране отгоре?

Мисля, че трябва директно да зададете този въпрос към тях.

Но много хора ви наричат почти човек No1 в сегашната ситуация – обществена личност, която може да спаси Русия.

Благодаря ви за тази оценка. Опитвам се доколкото мога.

Искам само да разбера: това временна ситуация с Централната банка ли е?

Толкова се проточи, бих казал, от 30 години. Ако бяхме провеждали компетентна парична политика в съответствие с изискванията на новия световен икономически ред, интегралната система, щяхме да се развиваме като Китай – с 10 процента годишно. Имаше такива възможности. И за тези 30 години ние всъщност тъпчем на място. Така че въпросът дори не е дали слушат или не, просто трябва да погледнете обективно и да видите как се развиват Китай и Индия и как се развиваме ние. Какво ни пречеше да се развиваме по абсолютно същия начин?

Освен това системата за контрол на новия световен икономически ред, която описвам в моите книги, е универсална. Тя работи успешно в Япония, преди американците счупиха японския икономически растеж. И дори в Етиопия, където също започнаха да формират този модел на управление (и постигнаха ръст няколко пъти). Тоест този универсален модел на управление на съвременната икономика, фокусиран върху растежа на социалното благосъстояние чрез инвестиции в нов технологичен ред, трябва да бъде изпълнен. В същото време, разбира се, целенасоченото използване на парите предполага висока отговорност. Хвърлянето на пари от хеликоптер не е нашият начин.

Не е по нашия начин.

Говорим за целева кредитна емисия, базирана на съвременни цифрови инструменти със строга система за контрол, насочена към инвестиции в нови технологии. Ние знаем как да направим това, как да сведем до минимум човешкия фактор чрез въвеждането на цифрови технологии, включително цифровата рубла. Но това не е от полза за тези, които все още се придържат към старите стратегии. Направиха дойна крава от Русия, изсмукаха 100 милиарда долара от нея в чужбина в офшорки. Но сега американците затвориха офшорките за нас. Има реална възможност, трябва да я използваме.

Какво бихте посъветвали хората? Сега основната заявка в интернет търсачките е къде да инвестираме в ерата на вълнения. Какво трябва да правят хората?

Първо, не правете резки движения, бих казал така. Във всеки случай, това, което със сигурност не е необходимо – да бягате към долари или евро. Защото не знаем какво ще се случи след това с тези валути. Ако нашата система е била изключена от западната система, тогава нашите банки не могат ефективно да инвестират долари и евро никъде, освен във валутни спекулации. Надявам се, че нашите власти все пак ще ограничат валутния пазар.

В този контекст това, което банките направиха, като вдигнаха рязко лихвения процент по депозитите в чуждестранна валута, се оказа явно излишък, който предизвика паника. Мисля, че рублата ще се стабилизира, ако, разбира се, спекулантите бъдат премахнати от валутния пазар и чуждестранна валута се продава само за вносители и хора, които превеждат пари в чужбина в разумни граници на роднини или ходят на командировка в съответствие с разпоредбите . Останалото е блокиране на каналите за изтичане на валута. Тогава нашият валутен приток отново ще се нормализира.

Знаете ли, имаме много положителен търговски баланс. Въведена е задължителна продажба на 80% от валутната печалба. Ако тези приходи се продават на фондовата борса, тогава количеството валута ще бъде повече от необходимото на вносителите. Ще имаме излишък от валута. Това означава, че обменният курс на рублата ще се засили, тоест ще се върне към старите показатели – 80 или дори 70 рубли за долар. Но докато Централната банка не премахне спекулантите от пазара и не позволи на търговските банки да станат такива, курсът на рублата няма да се стабилизира. За съжаление, паричните власти все още не са се опомнили и не са започнали да прилагат правилната политика на макроикономическа стабилизация. Не мога да дам друг съвет освен да инвестирате в злато, ако е възможно (особено след като правителството премахна ДДС от златото ). Няма други реални активи и убежища.

И така, злато ли да купуваме?

Да се купува най-необходимото. Или инвестирайте в недвижими имоти, в нещо надеждно. Колкото до инвестирането в долари и евро. Те вече престанаха да бъдат валута за нас. Това вече не е валута, а някакви задължения на други държави, които може или не могат да бъдат изпълнени. Трябва да търсим други възможности. Но още веднъж подчертавам, че с правилната политика можем много бързо да стабилизираме рублата и дори да възстановим покупателната ѝ способност.

Но все пак в каква перспектива?

Може да стане дори утре, разбирате ли? Правителството на Примаков и Геращенко го направиха за една седмица.

Способно ли е правителството на това?

Разбира се, че може. За да стане това, като цяло трябва да се вземат две решения: да се фиксира валутната позиция на търговските банки и да се въведат норми за продажба на чуждестранна валута за нетърговски операции, да се запази свободно конвертируемият валутен пазар само за търговия операции. Това е всичко. Това може да бъде написано за 15 минути и обявено в рамките на един ден, въведено в рамките на период от три дни – и рублата ще се стабилизира.

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

3 кометара за Гениалният Сергей Глазев: Такива събития като днешните, се случват веднъж на столетие

 1. FuckEU Отговор

  03.04.2022 в 22:08

  Добре го докарваме на възмущение, писане на протестни петиции и други мурафети привнесени ни от джендърхалифата, но кога ще сформираме батальони, които да наказват наглите укропитеци в родината ни? Една кола хора е достатъчна да обхожда един средно голям град. В по-големите може и 2-3 коли да патрулират. Няма друг начин да разберат, че са нежелани на наша територия.
  Освен това всеки българин като види укро кола, да троши стъкла, да пука гуми, да сваля номера ……… каквото се сети и му хареса. Ако види укроорганизми – яки тояги и мешка камъни. Трябва да осигурим безопасен коридор по най-бързия начин на тази паплач към ада.Колкото повече чета, толкова повече разбирам, че само талибаните в Афганистан знаят как се действа с краварски подлоги. Ние ей така на пук на тях обаче ще си пишем за международното право, което се пише от краварски НПО-та и ще чакаме да се сбъднат мечтите ни.Кой разбрал, разбрал!

  • Anatoliy Отговор

   08.04.2022 в 11:53

   Пич, върви се лекувай! Не си бил нито в Русия, нито в Китай, нито в САЩ за да разсъждаваш!Най-много да ти начупя зъбите и да те дам на прокурор! Майка ти изсипана!

 2. Анонимен Отговор

  04.04.2022 в 22:38

  А ДАНО АМИН ГОСПОДИ ДАЙ СИЛА НА БРАТСКА РУСИЯ ЗА ДА Я ИМА И БЪЛГАРИЯ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *