Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

В Истанбул Откриха Нов Документ за Залавянето на Васил Левски

Нов документ за залавянето на Апостола на свободата Васил Левски беше открит в Османския архив в Истанбул. Той е бил открит в края на ноември от уредника в Националния музей ”Васил Левски” в Карлово и е първото автентично документално свидетелство за залавянето на Дякона, съобщи БНТ.

Документът е телеграма, според чийто текст османските власти са знаели, че от 3-4 години Левски е подбудител и организатор на бунтове. Заедно с телеграмата, са открити още три документа, свързани с Апостола, които са голямо предизвикателство за историците и ще дадат отговори на още много въпроси около залавянето на Левски.

Шифрованата телеграма е от търновския окръжен управител Али Бей до османското правителство. Тя е била изпратена на 28 декември 1872 г. и в нея се съобщава за залавянето на Левски.

„От документа става ясно, че османската власт е издирвала Васил Левски от поне 7-8 месеца, през което време е успяла да залови 60-70 писма и документи на революционната организация. Отбелязано е и, че Левски е ръководител на цялата революционна организация. Потвърждава се тезата, че османската власт е смятала Левски за изключително сериозен противник.“, каза Виктор Комбов – уредник в музея „Васил Левски“ в Карлово.

В телеграмата е посочено още, че много преди Арабаконашкия обир, Левски се е изявявал като подбудител на бунтове. Новооткритият документ вече е публикуван в нов допълнен и преработен исторически сборник.

„Документът осветлява един изключително важен, интересен и любопитен период от живота на Левски“, каза Дора Чаушева, директор на музея „Васил Левски“.

Според уредника на музея в Карлово има още въпроси, които са от изключителен интерес за страната ни, но все още не са намерили своите отговори.

„Как османските власти са научили, че Левски се е намирал в Къкринското ханче, където го залавят“, допълва Комбов.

В сборника са публикувани още два от новооткритите документи, свързани с издирването и залавянето на Апостола на свободата. Skandalno.net

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

3 кометара за В Истанбул Откриха Нов Документ за Залавянето на Васил Левски

 1. Иван Отговор

  31.12.2020 в 1:50

  Левски е нашият СВЕТЕЦ, каквото и както да открият, той ще си остане такъв.

  • уеф Отговор

   22.07.2021 в 13:01

   убуец и крадец недостоен за национален герой
   кунчев е ПОЗОР!

 2. Анонимен Отговор

  31.12.2020 в 2:04

  НИСЪК ПОКЛОН АПОСТОЛЕ ЩЕ ТЕ НОСИМ В СЪРЦАТА НИ ЗАВИНАГИ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *