Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Външната министърка на ДНР за моряците от „Царевна“: БИЛИ СА ЗАЛОЖНИЦИ НА „АЗОВ“! Чакат помощ от българските власти, но такава още НЯМА! (С ВИДЕО)

МВнР на ДНР: „За нас е неразбираемо политиката да е над интересите на собствените граждани!“

Българската журналистка Ася Иванова-Зуан, която е и кореспондент на Ефир.инфо взе интервю от министъра на външните работи на ДНР Наталия Никонорова относно евакуираните български моряци. Интервюто е записано на 15 април.

В него журналистката пита първо за състоянието на евакуираните български моряци, на което Никонорова отговаря, че моряците са били блокирани в пристанището в Мариупол от украинските въоръжени формирования.

Отбелязва, че не знаят със сигурност дали водните пространства там са били минирани и затова не са могли да излязат, но със сигурност знаят, че членовете на екипажа са били фактически заложници на въоръжените украински формирования, доколкото „част от евакуираните моряци потвърдиха нашите опасения, че им е оказван психологически и физически натиск, защото не са им давали вода, нито храна и са заплашвали живота и здравето им, затова ситуацията при тях е била наистина тежка, много критична.“

ВИЖ ВИДЕОТО:

„След освобождаването на пристанището от силите на Наровната милициая на ДНР и ВС на РФ, моряците ни са евакуирани. Сега те са в Донецк. Разбира се, психологически на тях все още им е тежко, те преживяват тези събития, но физически с тях всичко е наред. Постарахме се максимално да ги облекчим и да направим комфортни условията им на престой. В момента моряците ви се намират в центъра на Донецк, в комфортен хотел, осигурена им е топла храна и напитки. С тях всичко е наред….“

„Но там в блокираното пристанище на тях действително им се е наложило да преживеят ужас и заплахи за убийство, още повече – те прекрасно разбират, че са жертви на престъпление от гледна точка на международното право, защото тези действия на украинските въоръжени формирования нарушават и конвенцията по морско право на ООН и актовете за безопасно съдоплаване. Затова ние първо се постарахме да евакуираме граждански лица от град Мариупол, включително и от пристанището. Трябва да благодарим на НМ ДН и ВС РФ, че всичко е направено толкова бързо и внимателно…“

Ася Иванова-Зуан се обръща с молба за съдействие да се свърже с моряците като българка, като журналист, на което министърът на външните работи на ДНР отговаря:

„На практика те имат връзка с роднините си, имат възможност да се свържат, но що се отнася до обществеността и до пресата тук ситуацията е малко по-тежка, защото те отказват да говорят или да дават някакви видеокоментари, въобще публични коментари. Ние питахме, от наша страна имаше такава молба към тях, защото ние действително разбираме, че страната, чиито граждани са, се безпокои за тях и ние молихме да дадат някакъв кратък коментар… но видимо те се страхуват, че ще им бъде оказан някакъв натиск и ще ги притесняват след като се върнат у дома. Ние сме им казали, че не държим да ни благодарят или да говорят публично някакви хвалебствия за нас…

Те не желаят да дават публични коментари и ние се отнасяме с уважение към това тяхно право. Но ако вие успеете да ги убедите да говорят с вас, то ние сме готови да ви съдействаме да вземете такова интервю с каквото е необходимо.

ЕВАКУИРАНИТЕ ОТ ДНР БЪЛГАРСКИ МОРЯЦИ ОТ ПРИСТАНИЩЕТО В МАРИУПОЛ

Ася Иванова-Зуан пита дали българските власти са в контакт с властите на ДНР, където в момента се намират моряците?

Никонорова: „Такъв контакт не е осъществен. Положили сме всички усилия, за да окажем максимално съдействие на евакуацията на тези граждани на България. Изпратихме официална нота до посолството на България в Руската федерация, където съобщихме, че сме готови във всеки един момент да съдействаме за евакуацията на моряците, да предоставим транспорт. Поинтересувахме се дали от посолството ще помогнат на своите граждани по някакъв начин, защото сега самите моряци ни съобщиха, че чакат помощ и някакъв отговор от българското посолство и българското МВнР, но за съжаление такъв отговор до сега не са получили – нито те, нито ние. Ние се опитвахме да позвъним в МВнР на България, много дълго ни превключваха по различни телефонни линии, а после когато ние се представихме, че сме от съответното донецко ведомство, направо ни затвориха телефона и престанаха да отговарят на позвъняванията ни….“

Източник: news-front.info

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

3 кометара за Външната министърка на ДНР за моряците от „Царевна“: БИЛИ СА ЗАЛОЖНИЦИ НА „АЗОВ“! Чакат помощ от българските власти, но такава още НЯМА! (С ВИДЕО)

 1. Анонимен Отговор

  17.04.2022 в 1:47

  БЛАГОДАРИМ ВИ ВЕЛИКИ И СВЯТИ РУСКИ БРАТЯ НА Р. Ф. И Р. ДОНЕЦК АКО БЪЛГАРСКИТЕ МОРЯЦИ ГОВОРЯТ ПУБЛИЧНО ИСТИНАТА ИМА ОПАСНОСТ ЗА ЖИВОТА ИМ В БЪЛГАРИЯ ОТ БЪЛГАРСКОТО ФАШИСТКО ПРАВИТЕЛСТВО И ПРЕЗИДЕНТ АГЕНТ НА ЦРУ

 2. Мария Отговор

  17.04.2022 в 11:26

  Истината отново излезе. Благодарим Русия. Колкото повече нашите продажници ви плюят толкова повече помагате на България. Нали уж сме към ЕС към НАТО защо не ги спасиха ? Защото за тях България е нищо.

 3. FuckEU Отговор

  17.04.2022 в 12:33

  Добро утро Порошенко… Нема как да не ти драсна няколко реда нагло псе

  Добро утро Порошенко… Добро утро бе, пиле шарено… Нема как да не ти драсна няколко реда и на теб, нагло псе такова /моля псетата да не се обиждат/.
  Ко ревна и ти, че сакаш оръжие и то по вид и бройка?
  300 танка, 1000 БТР и 100 самолета.
  Ти да не си спал на влага, течение или мухъл?
  Знаеш ли, това къде го просиш колко хора ще убие? Знаеш ли колко деца ще убие? Колко жертви и инвалиди ще остави след себе си?
  И отгоре на всичко, ще ни сочиш с пръст и ще се караш на нас българския народ, че не си даваме оръжието на Украйна. Че с какво сте заслужили това оръжие?
  Ти знаеш ли, че оръжието с което разполагаме основно е руско от преди 1989 година и ни е оставено от братята руснаци? Те не си го прибраха след прекратяването на Варшавския договор, а ни го оставиха, защото знаеха, че ние оръжие от НАТО няма да получим, както и стана. Да предоставиш оръжие на друг, който да го ползва срещу този, който ти го е дал е долно и предателско.
  Ти знаеш ли, че това руско оръжие ни бе предоставено от тогавашния СССР безплатно и безвъзмездно? Ние не сме го плащали, а то беше подарък за военните сили на България.
  Ти знаеш ли, че ако Русия не ни бе оставила това оръжие и си го беше прибрала, ние сега щяхме да сме въоръжени и да пазим българската територия и суверенитет с прашки и въздушни пушкала? Ако някой заслужава това оръжие да му бъде предоставено, то това е Русия. Но тя не хленчи като теб и дрогиран дебилен шут.
  Ще ми разправяш, че „Защитавайки Украйна, ние защитаваме Европа и България“. Украйна, измет такава, не е Европа, а Руска област. Украйна, боклук такъв, не е България. За Европа ми е през оная работа. А България се защитава само тогава, когато се защитава нейната територия и суверенитет, но не и ако защитава някаква си измислена държава Украйна.
  Поздрави: Мажд Алгафари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *