Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Военният експерт полк. Гергинов: Антантата „Рамщайн” разширява участието си във Войната срещу Русия! Какво следва:

С „Антанта” или „Съглашение” се означава една от двете обособили се враждебни коалиции по време на Първата световна война, но принципно това понятие може да се използва и след нея. Антанта беше сформирана срещу Съветска Русия, но завърши с провал. С поражение завърши и втората Антанта, създадена от Германия в началото на 40-те години на ХХ век. Днешната, трета Антанта срещу Русия, е организирана и ръководена от САЩ и включва 50 страни от повечето континенти и вече проведе осем срещи в американската военновъздушна база „Рамщайн” в Германия.

ПОЛК. ГЕРГИНОВ

В САЩ твърдят, че както те, така и останалите страни, не участват във война с Русия, а само помагат на Украйна да се отбранява и поради това ѝ доставят само отбранително оръжие.

Има ли основание това твърдение?

В Член 4 от Петата Хагска конвенция от 1907 г., която е в сила и днес, относно правата и задълженията на неутралните държави, се казва, че „на територията на една неутрална държава не могат да бъдат образувани военни части, нито да бъдат откривани бюра за записване на доброволци в полза на воюващите”. Това означава, че една неутрална държава не може да допусне която и да е част от територията ѝ да се превърне в база на една от воюващите страни.

Очевидно е, че САЩ/НАТО не отговарят на това определение за неутралност. „Неучастието” им се опровергава и от изследване на юристи от Научната служба на Бундестага от 16 март 2022 г., основаващо се на приетите международно-правни норми. Два са основните изводи на изследването.

Според първия подкрепата на Украйна с оръжие от Запада не може да се разглежда като война с Русия до момента, в който той не вземе непосредствено участие със свои войски. Вторият извод също е категоричен – в случай, че заедно с доставката на оръжие, се дават указания как да се водят бойни действия с него или се взема участие в подготовката на бойни действия с това оръжие, тогава доставящата страна става участник във войната.

Изминалия период от началото на руската специална военна операция /СВО/ не остави никакво съмнение в „неутралитета” на редица страни от „Рамщайн” в бойните действия срещу Русия. То се изразява в обучаване на украински военнослужащи за бойно използване на предоставяното оръжие, в предоставяне на разузнавателна информация за действията на руските войски и за помощ при планиране на отделни настъпателни и отбранителни операции.

Пряко участие на „неутралните” САЩ/НАТО в конфликта е предоставянето на разнообразна разузнавателна информация, получавана от космически апарати, от баражиращите над територията на Полша и Румъния самолети за далечно радиолокационно наблюдение и от почти постоянно намиращите се над акваторията на Черно море разузнавателни БЛА на Пентагона. Тя се изпраща в Център, базиран в Лвов, обработва се и в готов вид се предава„неутрално”  на ГЩ на ВСУ.

На територията на САЩ се обучават специалисти за работа със зенитно-ракетния комплекс „Пейтриът”, а в Англия и Германия преминава общовойскова подготовка на мотострелкови батальони. През 2022 г. обучение преминават около 40 000 украински войници и офицери. В няколко страни от НАТО се ремонтира украинска бойна техника. Инструктори на НАТО провеждат, включително и на украински полигони, подготовка на украински бойци за използване на предоставяното оръжие. Активно се подготвят подразделения за специални операции и диверсионно-разузнавателни групи. С предоставените реактивни системи за залпов огън HIMARS, без участието на военнослужащи от САЩ, не могат да се нанасят удари по цели, несъгласувани с Пентагона. До всяка тяхна 155 мм гаубица М777 има американски инструктор, който наблюдава и коригира действията на украинския разчет.

Подготовка на въоръжените сили на Украйна (ВСУ) ще се извърши и за новите образци въоръжение, решение за доставка на които е взето на осмата среща в базата „Рамщайн”, проведена на 20 януари т.г. Разногласие сред участниците в срещата предизвика доставката на танкове за ВСУ. Германия обяви, че ще предостави танкове „Леопард-2”, ако САЩ изпратят в Украйна своите „М1 Ейбрамс“. Изглежда на канцлера Шолц е обещана доставка на „М1 Ейбрамс“., защото на 24 януари той заяви, че ще изпрати 14 танка и ще разреши на страните, имащи на въоръжение „Леопард-2А6”, да предадат машини за комплектуване на два танкови батальона. Освен това ще организира подготовка на украински танкисти на собствен полигон. Полша също обяви подготовка на украински екипажи на своя територия.

На следващия ден американският президент оповести решение за предаване на 31 танк „М1 Ейбрамс“, т.е. на танков батальон, и подчерта, че ще осигури подготовка на украински екипажи в САЩ. Великобритания подготвя 14 танка „Челънджер”, а Мароко ще предаде танкове Т-72. С тези доставки ВСУ ще може да формира най-малко танков полк, което е далеч от желанието на Киев. За сравнение – ВСУ започва войната с около 4200 бронирани бойни машини, в т.ч. 1990 танка, а по данни на руското МО от началото на СВО до 23 януари т.г. са унищожени 7607 ББМ – разликата е доставка от различни страни.

Идеята за предоставяне на германски, британски и, евентуално американски, танкове за ВСУ създава проблем, защото за бойното им използване не са подготвени украински танкисти. Навярно се е разчитало на такива от НАТО, както стана с РСЗО „Хаймарс”, но вероятно от това са се отказали, защото това би било пряко участие в бойни действия срещу Русия. Поради това появата на обещаните танкове на фронта може да се очаква не по-рано от  три месеца.

Както е известно на 20 януари е съгласувана доставка на широка гама различно въоръжение и боеприпаси, по-важни от които са 290 БМП, 200 БТР, 125 бр. 155 мм САУ, 3 зенитно-ракетни батареи, една от които „Патриот”. Отделно САЩ предоставят 350 джипа „Хамър”, 20 000 155 мм снаряди, 95 000 105 мм снаряди, възможно и високоточни планиращи ракети-бомби GBU-39 с обхват 150 км, изстрелвани от РСЗО „Хаймарс”, 600 високоточни снаряди „Ескалибур”, 2000 противотанкови управляеми ракети, 3 млн патрона за стрелково оръжие и др.

Очаква се среща за съгласуване на необходимата на ВСУ авиационна техника, основно F-16, за които в Киев твърдят, че вече имат подготвени летци. В Украйна обаче няма летища за съхраняване и подготовка на тези самолети, поради което е възможно те да се базират и излитат от Полша, Румъния и България.

С посоченото въоръжение ще могат да се комплектуват подготвяните сега от ВСУ три армейски корпуса с общ състав 75 000. Съставът на ВСУ ще бъде допълнен с още 150 000 мобилизирани, с което се занимават 3000 мобилизационни пункта – техните служители дават повиквателни по улици, предприятия и домове. Например, в Одеса повиквателните се дават на улицата и с машини на „Спешна помощ” получилите ги се явяват в най-близкия Център за комплектация.

С предоставяното въоръжение и с всестранната подкрепа САЩ/НАТО на практика направиха Украйна член на НАТО, с тази разлика, че тя, като жертвено агне, не може да активира чл. 5 от Вашингтонския договор. Това е много изгодно, защото поставената цел се осъществява без особен риск от реална война с Русия.

Тази цел много ясно е формулирана в началото на декември 2022 г. от запасния генерал Джак Кийн, президент на Института за изследване на войната. В интервю за Fox News, той твърди, че  „срещу нашата помощ ние постигаме това, че Украйна е тази, която се сражава, тя поразява руснаците на бойното поле.., а ние не сме тези, които се сражават, и това е критично важно в тази ситуация… Затова смятам, че тази инвестиция от 66 млрд долара в голяма степен си заслужава”…и „представлява инвестиция в националната сигурност на САЩ”. Така мисли и канадската финансова министърка Христя Фриланд – „доставянето на оръжия и пари на Украйна отговаря преди всичко на нашите собствени интереси”.

Именно поради това Украйна е важна за Запада, като него изобщо не го интересуват човешките ѝ загуби, които в недалечно бъдеще ще предизвикат огромен демографски срив, както и това, че разрушаваната жизненоважна инфраструктура вече обрича украинците на страдания и лишения.

Мащабната помощ с оръжие и бойна техника, подготовката на трите нови корпуса и активната мобилизационна дейност са предназначени за осигуряване на очакваното пролетно настъпление. Именно с поглед към него е предназначена започналата наскоро кадрова чистка в украинските държавни и силови органи, извършвана и като борба с корупцията.

Тя има и друга цел – замяна на пробританските кадри с проамерикански, с което САЩ ще преформатират структурите на властта и ще увеличат кантрола си над страната.

За подготовка на пролетното настъпление се планира среща на офицери от Пентагона и ВСУ за съгласуване на замисъла на предстоящата настъпателна операция. Досега американски офицери също участват в подготовката на различни операци на ВСУ и то така, че да проверят възможностите за реакция на руското командване на определен, интересен за тях, тактически или оперативно-тактически замисъл. Същевременно съюзниците изпробват качествата на оръжията си в реална бойна обстановка.

Активната дейност на САЩ/НАТО и ВСУ е предизвикана от неуспеха на есенната кампания. Към края на годината ВСУ трябваше да достигне линията, от която започна руската СВО, като частичен успех бе постигнат само на северния участък на фронта, докато заемането на изоставената от Русия част от Херсонска област не е бойна заслуга на ВСУ. При това през януари т.г. руският контингент си върна стратегическата инициатива, уплътни фронта по цялата 900-километрова дължина, преодоля част от първата от трите укрепени полоси в Донбас и напредна в Запорожка област, създавайки добри условия за провеждане на успешни настъпателни действия.

Успех на ВСУ, и то на най-нежеланото от Русия южно оперативно направление, е необходим на САЩ, за да принудят Русия да приеме мирни преговори при условията на Украйна. Според тях това вероятно ще стане, ако се превземе Мелитопол, излезе се на Азовско море и се прекъсне сухопътната връзка с Крим, като се създаде опасност и за самия полуостров. Екперти предполагат, че се залага на принципа „ескалация за деескалация”, но състоянието на ВСУ и обема на планираното за доставяне въоържение показват, че той едва ли ще може да се осъществи.

Трудно е да се предвиди, как ще реагират САЩ, ако подготвяната пролетна кампания на ВСУ се окаже неуспешна. Те обаче твърде много заложиха в битката с Русия и едва ли ще отстъпят, което означава, че ще търсят друг вариант за нейното поражение. Те ще трябва да търсят друг вариант и при успех, но при несъгласие на Русия за преговори на условията на Украйна.

Какъв може да бъде този вариант?

САЩ/НАТО няма да се решат на открит сблъсък с Русия, но за  да постигнат целта си, най-вероятно ще използват други жертви за война с нея, създавайки, например, някакъв съюз от най-послушните, сред които са прибалтийските републики, Полша, Румъния, България. Навярно именно за подготовка на такъв вариант те вече докараха хиляди бронирани машини в Европа и увеличават състава на разположените войскови части в посочените страни.

Все по-активно във войната с Русия се увлича и ЕС.  На 10 януари т.г. ЕС и НАТО подписаха Съвместна декларация за действие срещу общи заплахи за сигурността. Тя напълно отговаря на желанието на САЩ европейските страни, членки на ЕС и НАТО, да увеличат приноса си във войната с Русия. Такъв е и смисълът на казаното от председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен „Западът да предоставя на Украйна всякакво оръжие, което тя може да използва”. Подкрепи я върховният представител по външните работи на ЕС Жозеп Борел. Той си спомни какво е направила Русия с Наполеон и Хитлер и призова да продължи въоръжаването на Украйна, за да си възвърне загубената стратегическа инициатива. В случая е интересно това, че той волно или неволно свърза съдбата на Украйна с разгрома на Наполеон и Хитлер.

Наскоро Хенри Кисинджър предложи радикално решение – Украйна да бъде приета в НАТО. Всъщност с него той на практика призова за война на НАТО с Русия, т.е. за трета световна война. Ако се съди по предоставяното мощно настъпателно въоръжение на ВСУ, по мащабната подготовка за пролетна настъпателна кампания и по решителните цели, които си поставят воюващите страни, може да се допусне, че бойните действия могат да не се ограничат само на територията на Украйна. В този случай третата световна може да започне и без предложението на Хенри Кисинджер.

Автор: полк. Гергин Гергинов

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

15 кометара за Военният експерт полк. Гергинов: Антантата „Рамщайн” разширява участието си във Войната срещу Русия! Какво следва:

 1. IYI Отговор

  26.01.2023 в 17:33

  Явно следва хвърлянето на бг мъжете на фронта.

  България- регистрирана като корпорация.
  Актовете ни за раждане се търгуват на борсите.
  Статията е в thebulgariantimes- с линкове и стъпки как да го проверите лично.
  За онези, които все още не го знаят:

  “Bulgaria Land Co LLC CIK #: 0001328041 (see all company filings)
  State location: MS
  Business Address / Mailing Address
  3688 VETERANS MEMORIAL DR
  HATTIESBURGH MS 39401”

  “Въпросът е. Кое правителство го направи? (Правителството на Симеон Сакскобургготски, разпуснато 16 август 2005 или Правителството на Сергей Станишев, сформирано 16 август 2005. Или… ?)”

  • FuckEU Отговор

   27.01.2023 в 5:51

   Половината население на територията на България не разбира за каква става дума и му пука. Има сигурно 20% мръсни национални предатели, които дори са щастливи от този факт, а останалите 20-25%, които сме истинските българи сме малцинство, за да промени нещата без организация и въоръжение.

 2. IYI Отговор

  26.01.2023 в 17:38

  С цялото ми уважение към юристите, които твърдят, че това “няма как да се случи”, може би е време да проверите сами- дали законите ви отдавна не са отишли “на кино”, да гледат психотрилъра за сатаната.

  “Аз съм Господ Бог твой, да нямаш други Богове освен Мен. Не им се кланяй и не им служи.”

 3. Ива Стаменова Отговор

  26.01.2023 в 17:44

  Отдавна ви подсказвам,че вървим по тоя път,път на мобилизация,път към фронта.Провеждат се демонстрации в Европа,тук нищо не се случва.Недоумявам,как на никой Не му светва лампата в главата,какво ще се случи?!

 4. Ива Стаменова Отговор

  26.01.2023 в 17:46

  IYI, ,то май и държавата отиде на кино.За хората да не говорим.То и това,Хора ли са?!

  • IYI Отговор

   26.01.2023 в 18:14

   Иве, чудя се кое е “държавата”.
   Държава не е равно на народ. И народната воля. Това не е моя измислица, а доказано с нпо фалшифицирани статистически агенции.
   Смятай- ако не са фалшифицирани.

 5. IYI Отговор

  26.01.2023 в 18:18

  За мъжете:
  Джендър спечели конкурса “Мис Америка”.
  Препоръчвам ви да го видите, за да повърнете по- бързо пастата от хлебарки и мухи.
  За истинските мъже, ценящи женската красота- за сравнение вижте “Мис Русия”.
  Е, до кое от двете предпочитате да се събуждате сутрин:)?

 6. IYI Отговор

  26.01.2023 в 18:34

  Още нещо- защо си мислим, че някой ни е длъжен да ни спасява?! Че и ругатни плюем към него- защо оставил джърманите и не ни спасил.
  Никой не е длъжен да ни спасява!
  Някой от руснаците, вече не помня кой- го каза преди време в прав текст!
  Перифразирам с мои думи- народи, на които сме помагали, които дори нямат смелост да застанат с лицето си, да заявят позициите си, стоят мълчаливо и приемат робството си- заслужават съдбата си да изчезнат и няма да се прецакаме отново пак да им помагаме.
  Това послание разбрах- преди месеци, не помня Медведев, Фурсов ли го направи, но е факт.
  Аз съм на същия принцип- никой не ни е длъжен. Заслужаваме си съдбата.
  Жалко за хора като вас- с изключение на соридните лепки и слуги, които нападнаха сайта като хлебарки.

  • FuckEU Отговор

   27.01.2023 в 8:16

   Не само не са длъжни, ами съм почти убеден, ако не се случи нещо непредвидено, че няма да го направят.
   Дедите ми са воювали с руснаци за освобожението на България, а дядо ми пак с тях срещу нацисти и въобще не мразя руснаците, напротив.
   Но руснаците в общи линии – елита им е против България и българите и винаги подкрепят измислени народи като мъкидонци, сърби, гърци, укри ……
   Така техните комунисти подариха македонска област на скапаните сърби, а сегашните продължават да водят активна просръбска пропаганда….
   Така и никога няма да признаят, че дължат религията и писмеността си на България, защото за тях ние сме мижитурки , които съответно трябва да бъдат заличени, за да може те да са създателите на православната цивилизация.

   • IYI

    27.01.2023 в 13:42

    Знам, но понеже имат доста умни хора, които се борят с петата им колона, би трябвало да знаят, че заличат ли ни и насади ли се друг народ на територията ни, духовно ще се осакатят. А може би и физически- предвид генетичните ни връзки. Разбира се, може и да греша.

 7. Ива Стаменова Отговор

  26.01.2023 в 19:14

  Права си,то няма държава,ама има държавни служители.Територия,населена от Идиоти!Как си гледат децата в очите тия боклуци продажни,как заспиват,и с каква съвест ще изпратят народа на фронта?!

  • IYI Отговор

   26.01.2023 в 19:45

   Изобщо не им пука. Приготвили са се да бягат, когато стане напечено. Колите и самолетните им билети. За някои острови.
   С идеята да се върнат “след това”.
   Знам го от първо лице единствено число- споделено от такива.
   Затова- няма да ставате курбан за такива родоотстъпници и предатели. Той си знае работата.

 8. За всички които четат на този сайт. Цяло лято аз наблюдавах в небето над родния ми град , намиращ се на по-малко от 300 км. от фронта в Украйна, следите на прелитащи високо реактивни самолети. Височина на полетите – над 1500 – 2000 метра. Това не бяха граждански самолети – разпознават се лесно! Това бяха военни самолети . Посока на полетите – от запад на изток – към Русия. Летяха десетки самолети – ние в България имаме няколко. Кои са останалите – досетете си. Не става дума за акция на „въздушна полиция“ – няма какво да прави над полумилионен български град. Става дума за полети на чужди военни самолети тръгващи от България към Русия!За най- лековерните – това е пряко участие във войната – ние сме дали територията си за военни действия срещу Русия. А да видим, кой от „разбирачите“ ще ме опровергае?

  • IYI Отговор

   27.01.2023 в 1:28

   Същите самолети летят постоянно над София. Понеже съм конспиратор- гледам небето. Мога да различа граждански самолет от боен.
   Не на последно място- пръскат яко. Тук от няколко месеца не може да пробие слънце.
   Попаднах на инфо, че Мексико забранили кемтрейлс- е, кой е конспиратора, нали нямало кемтрейлс.
   В един сайт има цитирани бойните отровни вещества, с които ни тровят.
   Брутално е.

 9. IYI Отговор

  27.01.2023 в 1:54

  Пръскат ни с бойно отровно вещество – Н9879.
  То причинява симптомите на К-вид: респираторни проблеми, бронхопневмония, виене на свят, висока температура.
  Статията отново е в thebulgariantimes.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *