Водещ на Bloomberg се скара на Джефри Сакс, заради думите му, че САЩ стоят зад саботажа на газопровода „Северен поток“

0

Икономист от Колумбийския университет твърди, че Съединените щати стоят зад саботажа на газопровода „Северен поток“, заявявайки, че дори повечето от американските журналисти смятат, че е дело на Вашингтон, но не могат да го съобщят.

Джефри Сакс, директор на Центъра за устойчиво развитие към Колумбийския университет, даде интервю за икономическата телевизия Bloomberg в понеделник, в което беше попитан и за конфликта в Украйна.

Сеизмолозите в Дания и Швеция преди седмица казаха, че са регистрирали две мощни експлозии в района на течовете от тръбопровода „Северен поток“, като експлозиите са били във водата, а не под морското дъно.

Повечето западни медии обвиниха Русия с твърдението, че с това тя се опитва да ескалира конфликта и да окаже натиск върху Европа да отмени подкрепата си за Киев.

Знаменитият американски икономист Джефри Сакс, съветник на висши лидери на ООН, икономически иноватор, който беше и съветник на Елцин от 1991 до 1994 г., обаче каза, че е убеден в обратното. Той каза, че „би се обзаложил“, че САЩ стоят зад саботажа на „Северен поток“.

Том Кийн, водещият на Bloomberg, поиска да прекъсне предаването, когато Сакс каза, че смята, че САЩ са отговорни за експлозията на тръбопровода.

Течът от тръбопровода се вижда на 27 септември. Кадър от датски F-16

Джефри Сакс: Бих се обзаложил, че (експлозията) е работа на САЩ, може би на САЩ и Полша.

Том Кийн: Това са спекулации. Джеф, трябва да спрем дотук. Защо смятате, че това е действие на САЩ? Какви доказателства имате за това?

На което Сакс каза, че вижда няколко причини:

„Е, първо, има преки радарни доказателства, че американски военни хеликоптери, които обикновено са базирани в Гданск, са кръжали над този район“, каза Сакс.

„Имахме и заплахата от САЩ [президента Джо Байдън] през януари тази година каза: „по един или друг начин ще спрем „Северен поток“.

https://youtu.be/o5m8m9RNxjw

„Имаме също така и забележителното изявление на държавния секретар [на САЩ] Антъни] Блинкен, който миналия петък на пресконференция каза за взривените вече газопроводи: „това е огромна възможност.“

„Странно е да се изразявате така, ако сте разтревожен по повод терористичен акт спрямо международна инфраструктура от жизненоважно значение.“

На 7 февруари Байдън, застанал до новия канцлер на Германия Олаф Шолц, заяви на пресконференция в Белия дом, че САЩ ще „прекратят“ газопровода „Северен поток 2“, ако Русия нахлуе в Украйна.

Тръбопроводът все още не е пуснат в експлоатация, но трябваше да заработи по-късно тази година.

„Ако Русия нахлуе – това означава танкове или войски, пресичащи границата на Украйна – тогава вече няма да има „Северен поток 2“. Ние ще му сложим край“, каза тогава Байдън.

През февруари т.г. Джо Байдън каза, че ако Русия нахлуе в Украйна, светът „ще сложи край“ на „Северен поток“ 2

Когато беше притиснат за подробности как ще изпълни тази своя закана след като тръбопроводът не е под контрола на САЩ, Байдън не съобщи други подробности, а само довърши: „Обещавам ви, ще можем да го направим“, каза той.

„Знам, че това, което твърдя кардинално противоречи на официалната американска позиция, а на вас на Запад не ви е позволено да тиражирате мнения като моето, но е факт, че когато говоря с хора от цял свят, те смятат, че САЩ са го направили“, продължи Сакс .

„Дори репортери от нашите американски вестници ми казват „разбира се“ [САЩ го направиха], но ни е забранено да говорим за това в нашите медии.

Президентът Владимир Путин каза в петък, че Съединените щати и техните съюзници са взривили Северен поток. „Санкциите не бяха достатъчни за англосаксонците: те преминаха към саботажи“, каза Сакс.

Кремъл обяви, че обвиненията срещу Русия, че сама си е взривила газопроводите, са „глупави“, а руски официални лица казаха, че Вашингтон има мотив, тъй като иска да продава повече втечнен природен газ (LNG) на Европа. Белият дом отхвърли обвинението, че е отговорен, а в петък Байдън каза, че повредата на „Северен поток“ е умишлен акт на саботаж.

Сакс каза, че е „на страната на мира“ и е дълбоко загрижен за конфликта и опасността да ескалира до ядрена война. „Русия гледа на тази война като на неизбежна, с цел защита на нейната сигурност от пълзящото към границите й НАТО“, каза той.

„САЩ настояват, че ще направят всичко, за да подкрепят победата на Украйна над Русия. Русия гледа на това като на почти директна война със Съединените щати. За която и от страните да сте, този конфликт е път към изключителна, опасна ескалация, която ще засегна и вече засяга целия свят.

Той каза, че западните медии изкривяват истината, като внушат, че целият свят е обединен срещу Русия.

„Всъщност това изобщо не е вярно. Голяма част от света наблюдава тези събития с ужас и голяма част от света не харесва разширяването на НАТО, което те тълкуват като основна причина за случващото се“, каза Сакс. „Светът иска да види компромис между САЩ и Русия.

„В поредица от гласувания в Обединените нации, в общи линии изкристализира истината, че срещу Русия са само 50 западни държави. Западните страни одобриха санкции, заклеймиха Русия като агресор, предприеха и други действия. Но по-голямата част от света изразена както по брой държави, така и по територия и население, или стои настрани, или скрито подкрепя Русия. Те гледат на това като на ужасен сблъсък между Русия и САЩ и са по-склонни да гледат на Русия като жертва на Агресия.

„Светът не възприема този конфликт по начина, по който го описват западните медии – а именно като с нищо непровокирана атака на Русия срещу Украйна.“  Сакс посочи, че проблемите са започнали през 2014 г., с преврата в Киев и руското анексиране на Крим… и оттогава те назряват.

Дали това е потресаващ акт на самосаботаж от страна на Владимир Путин, какъвто западния свят приема, че е бил?

„Този ​​конфликт датира от много време, той не започна на 24 февруари, 2022 г. Всъщност самата война започна през 2014 г., а не през 2022 г. и дори събитията от 2014 г. си имаха предшестващи причини“, каза той.

„По-голямата част от света не го вижда по начина, по който го описваме тук в САЩ. По-голямата част от света е просто ужасена в момента, честно казано.  „Потресаващо е да чуваме от едната страна, че ще използва ядрени оръжия, ако се наложи, а другата страна да й отговаря: „Не можете да ни уплашите.“

Сакс каза, че светът „навлиза в най-нестабилния геополитически период от много десетилетия насам“.

„Навлизаме в първата хиперинфлация от повече от 40 години. Навлизаме и в първата ядрена ескалация от 60 години насам. Преди 60 години точно този месец беше кубинската ракетна криза. Това е най-опасният момент след кубинската ракетна криза, заяви Сакс. И обвини политическите лидери, че не правят достатъчно, за да смъкнат напрежението.
„Свидетели сме на безумна ескалация на напрежението и не виждаме политически опити то да се смекчи или да се успокои“.

„Всеки ден се нагнетява все повече ескалация – декларации, че ние ще победим другата страна, имаме нашите права, можем да отстояваме това, което искаме. Говорителят Пелоси летя до Тайван. Какъв беше смисълът от това – да провокираме допълнително Китай? Имаме толкова много провокации насред огромна нестабилност, добави американския икономист.

Джефри Сакс не за първи път публично критикува хегемонията на САЩ.

През юли той каза, че „е много вероятно COVID-19 да е изтекъл от подкрепяна от САЩ лабораторна изследователска програма… Естественото възникване и разпространение на този вирус също е възможна опция, разбира се. И двете хипотези са жизнеспособни на този етап“, заяви той.

И той отхвърли опасенията за нарушаване на правата на уйгурските мюсюлмани в китайския регион Синцзян. Говорейки в Newsnight на BBC миналата година, той каза: „Не разбирам защо БиБи Си започна с изброяване на нарушенията на човешките права в Китай – какво да кажем за нарушенията на човешките права в Америка? А колкото до уйгурите, не мисля, че там се нарушават човешки права“

Източник: dailymail.co.uk

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Въведете кода за проверка: *