Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Внимание! Сменят името на Храм-Паметника „Св. Александър Невски“! Било „Прекалено Русофилско“!

Идеята е на над 20 соросоидни НПО-Организации и звучи безумно. Но практиката е показала, че с едно доволно количество пропаганда и под силен американски натиск в аморфна България всичко се променя в желаната от колонизатора ни посока. Петицията за преименуването на храм-паметника „Св. Александър Невски“ можете да видите ТУК и ТУК

Желаещите да отместят “тежкия руски ботуш” ще трябва да се потрудят много и то с пот на челото. Защото “Св. Александър Невски” е построен от руски архитект, изографисан е от руски и български художници и иконописци – Васнецов, Мясоедов, Антон Митов, Иван Мърквичка. Камбаните са излети в Москва. Също, като онези в мемориалния комплекс на Шипка. И там, и тук руското и българското са преплетени и не могат да се разделят. Храмът е наистина паметник на дружбата между двата народа. И за да се изкорени “тежкото руско присъствие от центъра на столицата“, както зоват платените с американски пари НПО-активисти, само с едно преименуване няма да се мине. Ще трябва да разрушат самата катедрала и да построят на мястото й нещо друго. Русофобите-соросоиди трябва да обяснят това на хората, а не да се правят на отвеяни.

Жаждата за безкрайни преименувания на улици и предмети, която е обзела стотиците неправителствени организации и партии в България с прозападна насоченост, всъщност е лицемерна. Става въпрос за поредица от добре платени с парите на Сорос мръсни антидържавни мероприятия. Какво ли не преименуваха “строителите на светлото ни западно бъдеще”: като се започне от улици и площади и се стигне до паметниците (пардон- тях направо ги рушат) и учебниците ни по история (пак пардон- тях направо ги изтриват и пренаписват).

Оказа се, че в милата ни родина гъмжи от хора, които сън не ги хваща и денонощно мечтаят и жадуват за нови и нови преименувания. И след като заличиха почти всичко, свързано с епохата на социализма, те се заеха с… църквите (!). Слеед като изчегъркаха от паметта ни имената на партизани, ремсисти, пролетарски поети и политически дейци на комунизма, на дневен ред под соросоидния им нож са имената на светците.

Така се стигна до поредното лансиране на дълбокомислената неолиберална идея за преименуване на катедралния храм “Св. Александър Невски”. Трябва да признаем, че тя съществува от доста време, още от царуването на Фердинанд, и изплува понякога от дълбините, за да се раздвижи и да подиша свеж въздух. За пореден път се появи през последните дни, и въпреки целия исторически мухъл по нея, беше представена като нещо изключително свежо на публиката.

С какво св. Александър не е угодил на желаещите да преименуват храма му? Накратко, аргументите им са следните: „Александър Невски не е български светец и няма нищо общо с България. Главният катедрален храм на Българската църква би трябвало да носи името на български светец (светци) – в този случай се предлагат имената на светите братя Кирил и Методий. Руското име на Главната Катедрала е форма на чуждопоклонство, или, както се бе изразил навремето един от застъпниците на идеята, “тежка стъпка на руския империализъм”. В случая тежкият ботуш на руския империализъм е стъпил в самия център на София!“

На пръв поглед в тези разсъждения има някакъв поне смисъл. Като отхвърлим политическите глупотевини за “тежката стъпка” и т.н., остава фактът, че светецът, на който е наречен главният софийски храм, наистина не е българин. Руският княз, живял през XIII век, се е прочул с една голяма битка с Тевтонския орден в северна Русия, на река Нева, откъдето е дошло и името му – “Невски”. Всичко това е далеч от българската история и на пръв поглед изглежда странно, че нашите предци не са намерили друг, по-близък до българското сърце светия, за да нарекат на негово име главната светиня на столицата.

Аз обаче твърдя, че името на св. Александър като патрон на катедралния ни столичен храм никак не е случайно и е избрано с вещина и мъдрост от дедите ни. И ще се постарая да докажа това.

1. “Александър Невски” не е обикновен храм, а храм-паметник, посветен на героите от Освободителната война 1877-1878 г. Извинявам се на читателите, задето напомням факти, известни на всеки ученик в първи клас, но изглежда, че не всички в наше време ги знаят – или пък се правят, че не ги знаят. Св. Александър Невски е небесният покровител на руския цар Александър II Освободител и така храмът увековечава всъщност паметта на Царя Освободител и неговите войни, сред които са и българските опълченци. Той е едно символно, архитектурно и историческо цяло с паметника на Царя Освободител на площада пред Народното събрание, намиращ се в непосредствена близост до него. И едно преименуване на храма би разрушило смисъла и предназначението на историко-архитектурния ансамбъл и би довело логично и до мисълта за ликвидиране на паметника. Така тази част от центъра на София, замислена и построена, за да увековечи паметта на жертвите на войната и да прослави сред поколенията Освобождението на България от Турско иго, ще бъде разрушена и обезглавена. И именно това е целта на захранваните с американски соросоидни пари НПО-фондации у нас.

Нашите деди, които са ни оставили днешна София такава, каквато е, не са били някакви нищожества, чиито завещание и воля можем да тъпчем и да преправяме както си щем. Ако ние, българите, не уважаваме предците си и тяхната воля, ние не уважаваме и себе си. Традицията, светините на един народ и историческата му памет, са нещо важно. Кой ни е дал право да потъпкваме волята на стотиците хиляди хора, обикновени отрудени българи от края на XIX век, събирали с волни пожертвувания стотинка по стотинка пари за издигането на храм, посветен именно на героите от Руско-турската война? Нима тези скромни и достойни граждани и селяни, търговци и занаятчии не заслужават нашето уважение, както и държавниците и владиците от онова време, както и депутатите от Учредителното събрание от 1879 г., взели решението за построяването на храм-паметника под името „Александър Невски“? Разбирам, че днес паметта за Освободителната война не е популярна сред продажния ни прозападен политически и ръководен елит, но това не ни освобождава от задължението да уважаваме волята на нашите предци, които очевидно са се отнасяли по друг начин към нея.

2. Да, вярно е, че св. Александър не е българин. Но това едва ли е нещо фатално. В света на светостта няма национални разделения и граници, за нашия Господ Бог всички са равни. На Небето няма руси, българи, французи, германци и американци – всички са Божи творения. Няма значение къде е живял приживе светият мъж (или жена) и чий език е говорил – днес той принадлежи на цялото човечество. Заслужава си да отбележим и че повечето големи катедрали по света не са посветени на местни светци. Св. Петър, на който е кръстена катедралата в Рим, не е италианец. Св. Павел – патронът на катедралата в Лондон – не е англичанин. Св. Стефан – катедралата във Виена – не е австриец. Св. Вит – катедралата в Прага – не е чех. И така нататък; могат да се дадат стотици други примери. В това отношение София просто не е изключение. Светецът, който като св. Александър Невски е станал част от българската история и култура (ще говорим за това по-долу), става свой за нацията и вече няма значение какъв е бил приживе.

3. Желаещите да отместят “тежкия руски ботуш” ще трябва да се потрудят много, наистина с пот на челото. Защото “Св. Александър Невски” е построен от руски архитект, изографисан е от руски и български художници и иконописци – Васнецов, Мясоедов, Антон Митов, Иван Мърквичка. Камбаните са излети в Москва. Също като онези в мемориалния комплекс на Шипка. И там, и тук руското и българското са преплетени и не могат да се разделят. Храмът е наистина паметник на дружбата между двата народа. И за да се изкорени “тежкото руско присъствие от центъра на столицата“, както зоват платените с американски пари НПО-активисти, само с едно преименуване няма да се мине. Ще трябва да разрушат самата катедрала и да построят на мястото й нещо друго. Русофобите-соросоиди трябва да обяснят това на хората, а не да се правят на отвеяни.

4. Името “Св. Александър Невски” е вече толкова органично свързано със София, толкова неделимо от нея, както “Св. София” – от Цариград, “Св. Петър” – от Рим, “Айфел” – от Париж. Всеки, комуто кажеш “София”, се сеща веднага за “Александър Невски” и обратно. И сградата, и нейното име са станали завинаги част от душата на този град, от неговото лице и пейзаж. Как ще ги разделите, бе господа американофили? Даже и да преименувате официално храма, хората пак ще помнят и ще използват старото му име. За какво тогава са тези ваши усилия? Отговорът е повече от ясен – За пари! Но нямате чест.

“Александър Невски” е име, влязло в българската история, литература, култура. Сещам се за чудесното стихотворение на Атанас Далчев “Александър Невски в мъгла”:

Щом тя се спусне, отначало горе

на куполите златото помръква

а най-подир и на самата църква

потъва бавно каменният кораб.

Затуй и после в висината синя

лъщят на Невски куполите мокри

и виждаш по зеления му покрив

да съхне още сякаш пласт от тиня.

Трябва да си неблагодарен син на своя народ, за да отхвърляш традицията му, историята му, културата му. Да не се уподобяваме на хората, които мислят, че светът започва от тях! Да бъдем благодарни наследници, благодарни деца на нашите деди и прадеди, а не авантюристи, готови да тъпчат онова, което не те са създали и измислили. А защо по вашата соросоидна и неолиберално-глобалистка логика да не преименуваме и самата наша столица София? Така де, нали “София” е гръцка дума, а не българска? По този ваш критерий това име трябва да е неприемливо. Да оставим най-сетне тези пропагандни напъни на новия ни геополитически господар САЩ да заличи самосъзнанието на древния ни народ, който в момента има нещастието да населява най-новата американска колония България. Защото времето тиктака и очаква от нас, българите, най-сетне да се заемем с нещо полезно за нашата държава и народ.

5. Вместо да се напъват да преименуват нещо, което не те са построили и нарекли, съветваме тия соросоидни национални предатели да си построят своя собствена катедрала и да я назоват така, както те решат. Невъзможно ли е това? Защо не? Да отправят апел към народа български, да събере пари и с тях да действат. Защо след паметника на роналд Рейган, например, да не му вдигнат и една местна протестантска църква, която да носи неговото име. Но дълбоко се съмнявам, че някой българин ще им пусне и пет пари в кесията.

Това е, което можем да кажем по въпроса. А св. Александър Невски нека бъде наш застъпник пред Бога – на нас, днешните благодарни българи, и на всички, които са загинали в миналото за свободата на България. Амин. Skandalno.net

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

19 кометара за Внимание! Сменят името на Храм-Паметника „Св. Александър Невски“! Било „Прекалено Русофилско“!

 1. Колев Отговор

  18.05.2021 в 0:22

  Не можах да изчета цялата статия, че се разтреперих от гняв. Дайте адреса на петицията, която оглави Васил Василев да се подпишем за премахване на тази абсолютна лудост , завладяла главите на всички соросоидни изроди. Вън всички НПО от България, най-вече соросоидните и на САЩ. И какъв момент са избрали тия от Козяк и каква подлост я следва. Няма ли някой , който да направи и референдум за излизане от НАТО???

 2. Анонимен Отговор

  18.05.2021 в 0:47

  Харесваме си църквата, харесваме си и името „Александър Невски“, все пак, тази църква е построена със средствата на българите и руски архитекти в памет на свободата на България,свободата ,дадена ни от Русия!
  Не искаме нищо да променят,тази църква е нашата свобода и нашата история,която обичаме и се прекланяме пред нея!

 3. Димо Отговор

  18.05.2021 в 1:21

  Какво по-хубаво име от Св. Св. Кирил и Методий за най-важния катедрален храм на София и цяла България?!
  Аз съм „ЗА“!!! Не мога да си представя истински българин, който да е „ПРОТИВ“!!!

  • ИСТИНАТА Отговор

   18.05.2021 в 1:47

   Че те Кирил и Методи, не са българи бре, чалгар проЗ!!!Защо, НПОтата, неподхванаха Мусала, да речем, или Мусала е по-достойно!?! Миризливи цървули,продажни!!!

   • Анонимен

    18.05.2021 в 16:55

    Как да не са българи Кирил и Методий,българи са,разбира се,има данни и средновековни документи,доказващи,че са българи по произход.

  • Колев Отговор

   18.05.2021 в 2:41

   Каво правиш в този форум бе Димчо, бягай при сродните души, в сайта на Иво Инджев. На теб минава ли ти през чотурата, кой подклажда тази лудост тъкмо в това време. Умря ли си от кеф като истински българин като видя служебния премиер, само тридни след избора на инструкции при ам. посланник. Днес за инструкции там беше и министъра на отбраната. Как пък някой не сбърка да иде при руския, френския или германския посланник. Що за народ сме, що за идиоти. Унищожаваме си покорно историята, за да угодим на кого, на нашия стратегически партньор. Какво позорно малоумие.

  • Анонимен Отговор

   18.05.2021 в 16:49

   Оригиналното първоначално име на църквата е „Александър Невски“ ,самите българи избират това име в чест на руския цар Александър Втори,който е освободил България от турско робство!
   Самите българи събират средства и решават да кръстят църквата „Александър Невски“ ,а руски архитекти я проектират,тя до неотдавна е била най-голямата църква на Балканите,а същевременно и е храм-паметник в чест на загиналите за свободата на България!
   Да не би турското робство да ви харесва повече?

  • Анонимен Отговор

   18.05.2021 в 16:53

   Има църква „св.св.Кирил и Методий“, тя се намира до пазара ,зад халите в София, има доста църкви със същото име в България, но „Александър Невски“ е една единствена и е в чест на свободата и загиналите за свободата на България! Тя не е само църква,а е и храм-паметник!

 4. Altana Отговор

  18.05.2021 в 5:10

  Какъв човек трябва да си за да построиш безропотно паметник на своите убийци- американските летци бомбардирали София и отнели живота на няколко хиляди българи. Също така Летци мерзавци хвърляли детски играчки- бомби избили и осакатили хиляди български деца. Сринали до основи София и още няколко български градове. ЕнПеота Прдодажниота Дебилиота и темподобниота Вън от България. Изгонване на Американски шпиони за груба намеса във вътрешните работи на държавата.

 5. 3-те плана Отговор

  18.05.2021 в 8:14

  След унищожаването на Армията, полицията, икономиката, образованието, здравеопазването историята идва ред и на светините на България.
  Колониазаторите унищожиха най старата държава в Европа идва ред и на народа ни.

 6. панчо виля Отговор

  18.05.2021 в 8:16

  Защо само Ал Невски? Има толкова паметници за ознаменуване на тая война. В Свищов, Плевен, Шипка и къде ли не. Как не са се сетили за централната столична улица Руски? За руската черква на същата улица, за манастира в с.Шипка? А Руският паметник накрая на бул.Македония? Не ви ли прилича на смален обелиск? След като в столицата на новите ни господари има 150 метров обелиск – паметник на Вашингтон колко му е да им се докараме и да смениме името на Руския паметник. „Джорджи обелиск“ или за по-кратко „джобелиск“ не звучи лошо или пък „джоби“ – така и така вече ни джобят както им скимне. Поне да си знаем и да ни напомня за светлото бъдеще което сме си избрали. И да не забравя: онова „не нам а имени твоему“ да помним че не се отнася за руския Александър, а за Макгахан на когото дължим свободата си от турско робство.

 7. Анонимен Отговор

  18.05.2021 в 12:47

  Изобщо не е скандално – проверете що за стока е бил тоя Ал. Н. – сменил си е вярата 2-3 пъти и е слугувал на татарите;умрял е като мюсюлманин;битките му срещу шведи и тевтонци са измислени и украсени от руснаците
  По време на Първата св. война през 1916 г. храмът е преименуван на Св.св. Кирил и Методи(за съжаление – временно)тогава руски кораби обстрелват Варна навръх Великден;не са имали дупе да застанат срещу конницата на ген. Колев на Добруджанския фронт,която ги е попиляла,а са обстрелвали мирни хора

  • Истината Отговор

   18.05.2021 в 19:36

   Иво Инджев, ти ли си бре, уруспио продажна!?!

 8. Иван,ов Отговор

  18.05.2021 в 13:41

  В София има улици и булеварди насещи имената Ал.Стамболийск, Гео Милев, Емил Марков, Вл.Заимов, Никола Вапцаров и други антифашисти убити с мълчаливото съграсие или по заповед на цар Борис 3. В същото време в София има бул. носещ неговото име. Жалкият плазмодий на българската „демокрация“ президентът Желю Желав преименува бул. 9 Септамври на Цар Борис 3. Е как може в един и същ град улиците да носят имената на жертви и техния полач? Това е български феномен! Друга такава държава в света няма! Това е равносилно в Рим да се появи улица Бенито Мусолини или в Берлин Адолф Хитлер. Забележете: в София това го направи уж най-големият познавач на фашизма в България бивш член на БКП президентът Желю Желев. Книгата му „Фашизъм“ е издадена преди „демократичните“ промени в България благодарение на протежирането на Людмила Живкова. Добре че оставиха на мира руските генерали от руско-турската война. Изглижда на там отиваме щом искат да сменят името на Катедралата.

 9. Альошка Пишкальов Отговор

  18.05.2021 в 19:17

  Е, май е време тези Н.П(едали).О(ткачени) да ядат един як пердах, може пък да им дойде капчица акъл в кухата тиква!!!!!!!!!

 10. АЗ ПРЕДЛАГАМ ДА СЕ НАРЕЧЕ „БИЛ КЛИНТОН
  ЕБАЧЕВСКИ НА МОНИКА“

 11. Бай Иван Отговор

  18.05.2021 в 23:29

  всички български нещастия на създадената след Освобождението от братска Русия Трета Българска държава започват от Сакскобурга Фердинанд. Съвременните царски блюдолизци, колкото и да се опитват да ни хвърлят прах в очите не могат да скрият, че всички полезни за Отечеството дела по времето на властването на кретена Фердинанд са станали не благодарение на него, а въпреки него. Най-голямото му престъпление е заповедта му да продължи настъплението на нашата армия при Чаталджа, въпреки предупреждението на генералите и офицерите от фронта, че армията е изтощена и болна. Мечтата на Фердинанд е да влезе, като победител в Цариград. Само един болен нарцис, като него може да си въобрази, че България ще сложи ръка на Босфора и Великите сили ще стоят безучастни. До този момент цяла Европа е удивена от храбростта и силата на Българската армия. Българите се наричат в Западната преса прусаците на Балканите. Всички балкански страни се страхуват от силата на нашата армия и са готови на отстъпки, но след спирането на нашия устрем на Чаталджа всички разбират, че сме изтощени и ако се обединят могат да ни победят. След разгрома ни в Балканската война в страната ни се изострят социалните противоречия и разделението на българското общество, което още повече се засилва след разгрома ни и в Първата световна война. Там пак сме въвлечени на страната на Германия от германския ни тъпоумник Фердинанд. Неговото дело по късно е продължено и от сина му Борис 3, който отново ни съюзява с Германия и с цялата си идиотия обявява война на САЩ и Англия! Добре поне, че не допуска българска войска да се бие срещу братята руси. Това и последвалото участие на нашата армия след 09.09.1944 г. в в помощ на Червената армия за разгрома на хилерофашизма ни спасява от орязване на наши територии и тежки репарации. Благодарение на застъпничеството на СССР границата ни с Гърция не е преместена някъде южно около Пловдив, каквито са гръцките искания. Освен това по искане на Чърчил е трябвало да ни окупира турска армия и само острото противопоставяне на Сталин ни спасяваа от ново турско робство! (Това за сведение на мръсните новоеничари-русофоби, които искат да сринат паметника на Съветската Армия в София и Паметника на съветския войник в Пловдив-Альоша. Затова не е пресилено да кажем, че руснаците са ни двойни Освободители!) Но предателствата на Сакскобургите не спират до тук. Достоен наследник на мръсните дела срещу Родината ни е и внука Симеон Сакскобурготски, който вкарва в управлението на България мафиотско-етническата партия ДПС. За да не изостане във вредителството от своите предтечи, той унищожава Българската армия и най-добрите и оръжия, включително и ракетите СС-23, срещу които няма противодействие и днес. Това му се вижда недостатъчно и унищожава и българската ядрена енергетика със закриването на четирите блока на АЕЦ Козлодуй. Няма да продължавам да изредам вредите, които нанесе мадридският комарджия на България, защото повечето ги познавате! Сега всичко се повтаря, като Дежа-Вю. Отново нискочели политици новоеничари искат да ни направят плацдарм за нападение срещу братска Русия! Бълнуват за някакво Триморие и ползите от него! Тези идиоти не осъзнават ли, че благодарение на участието ни в подобни антируски проекти можем да останем и без море? Нещо повече, можем да изчезнем, като държавност!!!

 12. Деси Отговор

  19.05.2021 в 22:06

  Сега и св.Александър Невски им боде очите гордостта на София да смачкат.

 13. ГОСПОД ДА ГИ УБИЕ СВЕТИ ОТЦИ ОТ ПАТРИАРШИЯТА АКО ПОСЕГНАТ НА ХРАМА !

  СТЕФАН Д-Р Д ЧОЛАКОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *