Внимание! ГЕРБ готвят НАЙ-ГОЛЕМИЯ ОБИР НА НАРОДА, наречен „Технически Паспорти на Сгради“

11

Задава се най-големият обир на българите за последните 30, че даже и 85 години, като този път никой българин няма да бъде пропуснат. Това е кратката версия на задаващата се ОГРОМНА ТРАГЕДИЯ, наречена „технически паспорти на сгради“. Според Националния статистически институт над 95% от българите притежават имот, а около 40 на сто от тези имоти са по селата.

Какво представлява чудото „технически паспорт на сграда“? Експерти във всяка сфера на строителството ще влязат в дома на всеки българин, за да проверят дали са спазени съответните изисквания за:

 • Механично съпротивление;
 • Устойчивост, безопасност при пожар;
 • Хигиена (каквото и да значи това);
 • Околна среда (и какво става, ако околната среда не е добра?);
 • Достъпност и безопасност при експлоатация (и ако общината не е направила добра достъпност, кой е отговорен?);
 • Защита от шум (разбирай дебела изолация – външна и вътрешна и висок клас дограма);
 • Икономия на енергия и топлосъхранение, както и устойчиво използване на природните ресурси.

Въпрос към тази точка: А какво правим с населените места, които от десетки години са на воден режим и токът им спира по няколко пъти на ден?

В репортаж, излъчен по бТВ се казва: „енергийните експерти твърдят, че техническият паспорт е важен, за да се разбере дали сградите са устойчиви на земетръс, дали имат системи за пожарна безопасност“ и забележете! – „колко коректни са нашите наематели и комшии“.

Неведнъж са излъчвани репортажи за хора, които на своя глава, насред населено място, отглеждат добитък; правят приюти за животни, извършват търговска дейност в частен имот. Как точно ще бъде оценена тяхната „коректност“ и ако бъде установена „некоректност“, кой и по силата на кой закон ще промени това? Пак в графата за „коректните комшии“ се вписват и нерешените проблеми с хората с психически отклонения, превърнали домовете си в складове за отпадъци, населени от плъхове и излъчващи зловоние. Законодателството на България от десетилетия не може да се пребори с тях и такива жители тероризират цели блокове безнаказано. Когато започне паспортизацията на вход с подобен проблемен живущ, процедурата ще го заобиколи ли или темата ще се върне отново в Народното събрание, където на 31-та година от началото на демокрацията, някой да реши какво се прави с болните съседи-терористи?

Следва най-забавната част:

„Необходим е консенсус на живущите в блока за парите, фирмата, огледите, време за доклад от специалисти, а понякога – и ето къде е заровено кучето!: А ПОНЯКОГА РЕМОНТИ НА ТРЪБИ, ДОГРАМИ и КАБЕЛИ“.

С десетилетия никой в големите градове не може по никакъв начин да задължи собствениците на кооперации да поддържат своята фасада, падат парчета, които трошат главите на минувачи, а собствениците отказват да се погрижат, защото нямали пари. Но сега същите тези хора ще се съгласят някой да обиколи домовете им отвътре, да им обясни, че цялата ел. инсталация е за смяна, че дограмите са изгнили, че гредоредът е несигурен при земетръс и че цялото здание е компрометирано?

Втора част на трагедията е установяването на незаконни реконструкции, които са отслабили структурата на сградата. Ще задължат хората да издигат отново стени? Кой ще го направи?

По силата на кой закон паспортизацията на сградите ще задължи собствениците да извършват цялостни ремонти? На някои места трябва да се стигне до самата структура на зданията. Изведнъж в комедията ще се намесят банките, които ще отпускат нисколихвени кредити за „паспортизационен ремонт“?

Случайно или не, но темата тръгва от панелните блокове, които у нас са около 20 хиляди за цялата страна. Собствениците на жилища в тези блокове предстои да нахранят:

 • Електричари;
 • Специалисти по енергийна ефективност;
 • Архитекти;
 • Водопроводчици;
 • Пожарникари;
 • Инженери;
 • Продавачи на дограма;
 • Облицовкаджии;
 • Продавачи на китайски уреди, които уж предупреждават за нещо;
 • Консултанти;
 • Банкери.

Според грубата сметка на „експерти“ – каквито и да са те, паспортизацията на едно жилище от около 60 квадрата, ще струва между 240 и 480 лева. Разликата между двете „възможни“ цени е точно два пъти. И то само в случай, че някой подава фиш, срещу който човекът си откупува поредната хартийка, наречена „технически паспорт“. Фирмата, която „дава“ тапията с какво се занимава всъщност? Дали тепърва ще се появят нови фирмени конгломерати за разделяне на парите, които трябва да бъдат смъкнати от собствениците на жилища, като те са изнудени да извършват ремонти и инвестиции, каквито дори не могат да си позволят?

Всеизвестно е, че в преобладаваща част от жилищата са извършвани конструктивни промени – най-малко са усвоени тераси. След години на обяви, разлепени по входовете, за подмяна на водопроводни щрангове, на стотици, вероятно хиляди места, те са сменени, хората са завършили ремонтите си, но сега някой трябва да направи чертежи и да докаже, че те са сменени и къде се намират. А някой друг може да реши да ги „обследва“.

Не е ясно какво се случва с жилищата, които са конструктивно променени с бутане на стени и промяна във функционалността на помещения – като пренасяне на кухнята на мястото на хола, например.

А как се прави обследване на арматурата на жилище? Поради ниското търсене на подобна услуга, фирмите в България, които могат да направят това, без да разрушават стени, са общо седем. Иначе казано – на всяка от тях се падат по около 2800 апартамента за проверка за срок от една година или ако работят без почивен ден, това ще рече по около 8 апартамента на ден. А колко ли струва това?

Следващо действие от комедията: установяване на пожарна безопасност. Да се сещате за жилищен блок, за модерна кооперация, за ново строителство, където в жилищата са монтирани противопожарни пръскачки или аларми? То е ясно, че в 100% от случаите ще липсва противопожарна защита. Една мъничка аларма в дома струва около 10 лева. Но тя само пищи. А самата противопожарна защита? Колко ще струва нейното обследване? Колко ще струва инсталацията й?

Когато настоящият зам.-министър на регионалното развитие Валентин Йовев обяснява, че „до декември 2022 г. е срокът, в който сградите в страната трябва да с изготвени технически паспорти“, по странно мълчалив начин не става ясно: това включва или не включва селските къщи? Начинанието включва или не включва незаконните постройки?

Как се издава технически паспорт на незаконно построена кооперация, дом, имот? Паспортизирането ще ги узакони или поради законова невъзможност да получат такъв, ще бъдат съборени? Какво ще се случи с огромните гета из цяла България, където са изникнали хиляди незаконни обекти? Как ще бъдат паспортизирани блоковете в жилищни комплекси, където живеят само малцинства и където често са останали само панелни стени и нищо друго?

И за да е още по-забавно, как технически паспорт ще бъде издаден на стотици домове в жилищни квартали без отходна канализация? Баровският „Бояна“ е емблематичен пример, но всъщност 40 на сто от столицата е без отходна канализация. Къщите в тези квартали ще бъдат паспортизирани само на база външен изглед? Може би точно тук се задейства графата „хигиена“. Ще бъдат обследвани отходни ями или ще бъде проследена следата на мръсотиите по деретата?

Дотук едно е сигурно: докато едни ще плащат под масата, над масата и както намерят за узаконяване, други ще бъдат принудени да дадат десетки хиляди за ремонти.

На фона на всенародния подем за „паспортизация“, все още не ясно как държавата на хунтата ГЕРБ ще задължи собствениците на културни обекти да ги поддържат и запазват в автентичния им вид. Искате пример? – Къщата с ягодите. От колко години тя се руши, разпада и съсипва? Фантастичните исторически сгради, оставени да гинат под тежестта на времето ще получат ли „технически паспорт“, или там просто не се пипа? Излиза, че няма проблем да оставиш да гине историческо здание, но е проблем, че панелният блок няма чертеж на електрическата си инсталация.

Накратко: предстои свиреп рекет, изнудване и най-гигантската кражба от най-добросъвестните собственици на имоти в историята изобщо. Дали преди, по време или след Османското владичество – толкова крупно ограбване с такива големи суми на цялото население никога не се е случвало!

И забележете: този мащабен, всенароден проект Борисов и крадливата му шайка ГЕРБ започват в годината, когато българите изнемогват от чудовищния удар по икономиката, причинен от фамозния и потайнствен Худини на вирусите „Ковид-19“. Това не е проект, това е идиотски пир по време на чума! На гърба на изстрадалия и изнемощял от неолиберализъм и пладнешки герберизъм наш народ.

Остава ни само да се надяваме бъдещото правителство след изборите на 4 април, което ДАЙ БОЖЕ, ДА НЕ Е НА ГЕРБ, да приеме решение, с което сградни технически паспорти да бъдат издавани само на новостроящи се обекти и на такива, чиито конструктивни планове са налични в общините. А такива са издавани на само на някои от сградите и то само след 2007 година. Всички останали сгради не трябва да се закачат. И това да започне да се случва едва след 2024 г., когато се очаква, че колабиращата днес икономика ще започне плавно да се възстановява. Всяко друго решение е нечовешко издевателство и план за пладнешки обир на всички българи. Skandalno.net

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

11 КОМЕНТАРИ

 1. за сетен път казвам , МАЛКО МУ Е НА ТОЗИ ОВЧИ НАРОД ДА ПЛАЩА БЕЗУМНИТЕ РЕШЕНИЯ НА НЕКАДЪРНИЦИ , КОИТО ЗА 32 Г. ПРЕХОД НИЩО НЕНАПРАВИХА А САМО КРАДАТ . КОЙ ПОТЪРСИ СМЕТКА НА КОСТОВ , ДОГАН, ВЕЛЧЕВ ,СИМЕОН, БОЙКО, ЦВЕТАНОВ , И МНОГО ДР. ? НИКОЙ И ТАКА ЩЕ СИ ОСТАНЕ – А ХОДЕТЕ И ГЛАСУВАЙТЕ , ВМЕСТО ДА ГРАБНЕМ СОПИТЕ И ДО СТЕНАТА , ТОВА Е ИЗХОДА.

 2. За технически паспорти се говори от 15 години бе! И тогава премиер беше от БСП (сетете се сами кой). И тогавашният президент също беше от БСП. Да отбележа, че не е слагал вето на промените в ЗУТ – демек е бил съгласен с тях.
  Два пъти се удължава срока за изготвянето им.
  Това, че средностатистическият българин дреме пред ракийката и салатата и пренебрегва закона си е негов проблем. Като чака винаги крайния срок и после се жалва като недоклатена кака, че някой го ограбвал!
  Аре у лево с тези глупави хленчения. Сградите ТРЯБВА да имат технически паспорти.

   • Гошко, за такива като теб има народна поговорка:
    „прост е като галфон, яхнал кон“.
    Пий си пърцуцата, муай пръжки с боб и се радвай на собствената си мизерия.

  • „Аман от малоумници“ ,престани да лъжеш, не може да се бутате в личното пространство на хората и в имотите им и да им заповядвате какво да правят!

 3. А той паспорта е ясно ,че ще се купува и някои приближени до власта фирми ще се облагодетелстват.Пари пари и пак пари.

 4. В страната има стотици построени и населени блокове и кооперации, които всевъзможни пишманстроители спекуланти са забатачили и зарязали в полузавършен или незавършен вид на ниво акт 14 или акт 15. Тези мошеници в престъпен сговор с корумпирани общински чиновници и кметове са осъществявали и осъществяват незаконната си дейност напълно безнаказано и никой не им търси отговорност за изоставените в безтегловност сгради. От своя страна собствениците на жилища в тях богато предплатили и надплатили цената им поради безизходица отдавна вече противоаконно са се нанесли и живеят с и между недоделки в тях, плащат разходи за ток и вода по промишлена тарифа, с течащи покриви и тераси, катерят стълби поради липсващи в асансьорните шахти кабинки. Какви огледи в тези сгради ще се правят, какви констатации ще установят и от кого? От същите тези общински специалисти (архитекти и електро и строителни инженери), които преди това в по-голямата си част са съдействали на строителите-спекуланти да развиват дейността си ли? Просто казус който ще бъде изоставен „за по-късно“ и за него паспортизация никога няма да се направи. „Тупик“, „кьор сокак“ или както искате го наричайте – пряк резултат от неизкоренимата корупция овладяла всичко по време на господството на ГЕРБ.
  Отделно от това – истинската цел на тази идея е да се опишат и оценят всички луксозни подобрения на имотите които собствениците не са декларирали в общините след направата им и за които последните не събират данък. Просто с паспортизацията се цели от една страна да се обхване абсолютно всяка собственост (дори пустеещи и рушащи се имоти) за да се облага с данък, а от друга да се промени на данъчната оценка на собсрвеността и от нея да се смъкват по-високи данъци. Типично душманска грижа за населението от страна на „народната“ герберска власт. А това че при огледите за паспортизация ще има нови възможности за „затваряне на едно или повече очи“ срещу рушвет – в това едва ли някой се съмнява.

 5. Докато си пишем сроковете текат а и глобите са ги нагласили.Вижте в сайта Дунав мост мероприятието на Община Русе.Ако не отреагираме се чрез сдружения по градове или петиция чрез някоя политическа сила която да се ангажира с проблема след изборите ще е суматоха и за политиците ще е маловажно.Вижте глобите услонията и цените и помислете бързо защото много хора ще загубят жилищата си.А може би това е целта ?

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Въведете кода за проверка: *