Влезе ли в Еврозоната, България УМИРА! Ето какво ни чака:

0

Много хора у нас свързват влизането на България в еврозоната само със смяна на валутата, но проблемите са много по-дълбоки. Премахването на българския лев, един от символите на българската държавност, и замяната му с еврото, е само „върха на айсберга“.

Ето основните аргументи защо България за нищо на света не трябва да влиза в Еврозоната и да се отказва от българския лев. Това не е въпрос на някакъв гол патриотизъм, а на реален прагматизъм. На практика ползи почти няма, а рисковете за страната ни са сериозни, мащабни и необратими.

1. Загуба на национален суверенитет – с влизането в еврозоната, България прехвърля цялата си монетарна и фискална политика от БНБ към Европейската централна банка (ЕЦБ). Различни параметри на паричната ни политика ще се решават извън България и са еднакви за всички държави-членки на еврозоната. Но какво ще се случи, когато едно решение на ЕЦБ е добро за Германия и лошо за България?! С кого ще се съобрази ЕЦБ? Отговорът е ясен и България ще е големия губещ при всяка противоречива ситуация.

2. Инфлация при стоките от първа необходимост – почти всеки човек има личен опит или информация от „първа ръка“ за огромните сътресения при цените на стоките от първа необходимост в първите години след приемане на еврото в други държави. Официалните данни сочат между 10% и 30% ръст на цените на храните в първите 2 години, който се обяснява със спекулации от страна на търговците и закръгляне на цените нагоре. Всеки четвърти българин или 1.6 милиона души живеят под прага на бедността и е немислимо да оцелеят при подобен финансов удар.

3. Валутният борд е апетитна хапка за мафията в България – курсът на лева към еврото в момента е фиксиран на 1.95583 и се гарантира от резерв от около 45 млрд. лева. Влизането в еврозоната означава премахване на валутния борд, прехвърляне на част от този резерв към ЕЦБ, а другата част от него ще остане на разположение на правителството, което и да е то. Докато България не се е справила с високите нива на корупция, то има реален риск да бъдат източени десетки милиарди лева при влизането ни в еврозоната и закриването на валутния борд. В допълнение, премахването на борда ще разреши на правителството (което и да е то), да започне да тегли заеми.

4. Ще плащаме дълговете на други държави. Влизането в еврозоната означава и влизане в Европейския механизъм за стабилност, който бе създаден след икономическата криза в Гърция. Неговата цел е да субсидира задлъжнели държави, като за целта всяка държава-членка плаща годишна вноска към общ фонд за стабилност. По изчисления на икономическия институт към БАН, България ще плаща на година над 1 млрд. лева вноска. С най-голям дълг и съответно със субсидия към този момент са Гърция, Италия, Испания и Португалия. България няма да получава средства, защото държавният ни дълг е под 30% от БВП и е далеч под средните нива за еврозоната (над 80% от БВП). Има и клауза, която ни задължава при финансова криза да отделим за периода на кризата до 15% от БВП, което в нашият случай са около 15 млрд. лв. Това е практически невъзможно при централен бюджет от 30 млрд. лв. Тази клауза означава заробване на България и абсолютна зависимост от ЕЦБ.

5. “Ще влезем в клуба на богатите, ама друг път!” – Един от основните аргументи е, че еврозоната води до икономически просперитет, но това твърдение не се подкрепя от никаква официална статистика. Няма държава, която да е повишила скоростта на развитие на икономиката си след влизане в еврозоната. Всички запазват ръст на БВП от около 1-3%.

6. Ще имаме стабилност на банковата система, но в някой друг живот! – Вторият известен аргумент, който ни се натрапва е, че ще има стабилност на банковата система и фалитите на банки ще станат практически невъзможни. Тук е напълно достатъчно да отбележим, че ЕЦБ по никакъв начин не успя да предотврати фалита на банки и икономическата криза в Гърция, като ги остави да задлъжнеят и в момента държавния им дълг е над 200% спрямо БВП. В Италия се случи нещо подобно – техния дълг към момента е 150% спрямо БВП. Това са държави с практически фалирала банкова система и икономика.

7. Задължени сме да приемем еврото чрез Маастрихтския договор. Факт е, че България с влизането си в ЕС се задължава да приеме еврото, но това, което не ни казват е, че всяка държава има правото да избере кога да приеме еврото. На практика, България може да не влезе в еврозоната още хиляда години и няма да наруши договорните си отношения. Изборът е само наш!

8. Няма връщане назад! Не е предвиден механизъм за излизане от еврозоната, което значи, че ако решим да си върнем валутата и монетарната независимост в даден бъдещ момент, то ще трябва да създадем прецедент и вероятно ще отнеме поне 5 години. Skandalno.net

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Въведете кода за проверка: *