Владо Береану: Безсмисленото сборище на ГЕРБ от днес показа, че Борисов е в колапс и паника, не знае какво да прави!

3
Единственото положително нещо, което произтече от цялото това безсмислено сборище на ГЕРБ днес бе следното: Стана безпощадно ясно, че Борисов не знае какво да направи. Смятам, че съвсем скоро, по един или друг начин, той ще се оттегли от сцената. Поне за малко. Това подготвя. Той подготви вариант да подаде и оставка, въпреки че осъзнава ясно, че ако подаде оставката си, ГЕРБ може и да доизкара мандата си, но ще се разпадне завинаги. Радостно е, че самия Борисов е страхлив. Затова съм оптимист.

Това каза журналистът и анализатор Владимир Береану. Той коментира оттеглянето на пиарката на Борисов, Севда Арнаудова, спешно свиканата Национална конференция на ГЕРБ и протестите в страната. Ето какво каза още Береану пред екипа ни:

– Премиерът Борисов говори пред огромен брой членове на ГЕРБ днес, над 7 хил. души се събраха на поляната в „София Тех Парк“. Как ви прозвуча речта му?

– Не съм чувал напоследък по слаба реч и по-слаба изява на Борисов от тази. Личи си, че е много изплашен. Няколко елемента са ключови в тази семпла реч. Първо, той вече се дистанцира от главния прокурор. Опита се да обясни, че той няма нищо общо с главния прокурор и неговото назначаване, че подписът за назначението му бил на президента Румен Радев, въпреки че Радев три пъти връща кандидатурата на Гешев и накрая се принуди да я подпише, за да не наруши Конституцията. Борисов се дистанцира от Иван Гешев, т.е. започва да разбира, че исканията за оставката на обвинител №1 очевидно са сериозни, защото са силно основателни. Този опит за разграничаване за първи път го виждаме.

Второ – Борисов направи едно много интересно изказване, че той бил най-проверявания от НАП за личните му доходи, за личните пари, които той има или няма. С това той издаде неистовия си страх от подобно разследване. Никой никога не е чувал НАП да е проверявал премиера. Предполагам, че Борисов нагло лъже, за да акцентира върху това, че не е корумпиран. От съмнителното му твърдение, че е подлаган на много проверки се вижда, че очевидно го е страх от евентуално стартиране на истински независими проверки на личните му финанси и личните ми авоари.

Ако изключим това, с цялата си реч Борисов не каза абсолютно нищо. „Аз съм готов да се оттегля, ама сега ще обсъждаме… Дали ще остане някакво правителство без мене, аз съм готов да се махна, ама коалиционните ми партньори не ми дават…“. То е очевидно, че не искат, защото всякакви социологически проучвания показват, че нито един от двамата, нито Красимир Каракачанов, нито Валери Симеонов, и обединени и по отделно, при евентуални нови избори, няма да влязат в парламента. Ясно осъзнават, че им се е паднало да лапат за последно. Борисов се издъни като си призна, че ГЕРБ нямат никакво бъдеще при евентуални нови избори, защото единствените, с които би могъл да се коалира, са Патриотите, които няма да влязат в парламента и СДС, което пък изобщо не съществува. Това, че там някакъв артист – Румен Христов ходи и се прави на ръководител на нещо, което не съществува, не означава нищо.

– Беше ли необходимо Борисов да свиква цяла Национална конференция на ПП ГЕРБ, за да каже тези банални и безсмислени неща?

– Абсолютно безсмислено беше. Това беше един акт на паника. Събра едни хора набързо. Повечето от тях нямаха представа защо са ги викнали. Това бяха работници по магистралите му, собственици на разни дребни строителни фирмички, които получават пари от управлението на ГЕРБ благодарение на еврофондовете и разни обществени поръчки. Изобщо, тези хора не знаеха много-много защо са там.

Изключително вяла беше и изявата им с възгласите „Бойко, Бойко…“. Отделни групички се опитаха да предизвикат еуфория с окуражаващи викове. Но възгласите затихваха точно след 10-тина секунди без тълпата да ги подеме. Безумно беше и решението на Борисов да ги събере под изгарящото слънце на поляната. Как тези хора са издържали изобщо, не ми е ясно. Заради това беше и толкова кратко събитието. За Борисов, който по принцип в медийните си изяви е разточителен и словоблуден, той говори поне час, час и 15 минути, свикнахме с това на брифингите от извънредното положение, днес беше много кратък… защото наистина не знаеше какво да каже. Той най-нелепо остави всички врати отворени – ама може да се махна, ама може да остане правителство без мене, ама може това, може онова – очевидно е, че не знае какво да прави. Цялата тази негова изява е поредната проява на паниката, която вече го разяжда.

– За първи път виждаме подобна агресия срещу журналисти и граждани. Имаше ритници, влачене за косите, блъскане, чупене на телефони и камери, късане на дрехи. Не сме виждали подобно нещо на такива политически сбирки. Това как може да се коментира?

– Тия агресивни действия са изблик на отчаянието, което е обзело управляващите. Очевидно е, че част от съпартийците на Борисов го съветват настоятелно той да използва по-груба сила срещу протестиращите и техните блокади. Но Борисов го е страх от подобно развитие на нещата, защото такава ескалация ще изкара допълнително още много хора на улицата.

– По последни информации побоят над демонстранти и журналисти днес е бил организиран от активисти на ГЕРБ, но без знанието на ръководството.

– Да, сред неговите хора има много, които искат по-агресивни действия срещу протестиращите. Ако се проследят посланията на проГЕРБ троловете в социалните мрежи, напоследък те са подели една кампания с възмущение: „Ама как така полицията не действа да премахне тези блокади“. Самият Борисов в речта си каза: „Вижте какво правят с протестиращите в Америка, какво правят с протестиращите в Русия, какво правят с протестиращите в Германия.“ И обяснява как в Москва един милион протестиращи били разгонени от полицията. Разбира се, това въобще не е вярно, няма такъв случай в Русия. Но пък Борисов кога ли не е лъгал. Чувства се, че сред голяма част от функционерите на ГЕРБ има желание да се приложи сила спрямо протестите. Няма да се учудя ако наистина тръгнат на подобен начин на действие. Това обаче ще бъде действие, което ще предизвика огромна реакция. Радостно е, че самия Борисов е страхлив. Него го е страх от това.

Единственото положително нещо, което произтече от цялото това безсмислено сборище, бе следното: Стана ясно, че Борисов не знае какво да прави. В задънена улица е. Според мен, много скоро, по един или друг начин, той ще се оттегли от сцената. Поне за малко. Това подготвя. Той подготви вариант да подаде и оставка, въпреки че осъзнава ясно, че ако се оттегли от властта, ГЕРБ се разпада. Защото това е еднолична партия, която няма възможност да съществува без осанката на лидера си. Не може да оцелее и извън властта, защото е формация от клиентелистки тип- хората са се събрали в ГЕРБ единствено и само заради далаверата от управлението. Подаде ли Борисов оставка и оттегли ли се от партията, ГЕРБ автоматично ще изчезне. Не вярвам той да не осъзнава това. Ако се оттегли от управлението също, защото тази партия е еднолична и единствено обслужва частни интереси на тези хора, които печелят незаконни средства, благодарение на това управление. При неговото оттегляне се разпада, както системата, която поддържа неговите симпатизанти, така и цялата партия, която не съществува извън неговото еднолично управление.

Днешната конференция на ГЕРБ беше едно от най-неясните и глупави събирания – да докараш на слънце на една поляна толкова хора, събрани по различни начини и методи, които са, така да се каже, единствените, които биха излезли в подкрепа на ГЕРБ. Това са хората, които реално биха подкрепили ГЕРБ на улицата. Да ги изкараш там, да ги държиш на слънце толкова време – това е просто напълно безсмислено действие. Не мога да го сравня с нищо. Конференцията нямаше никаква цел и смисъл.

– Какъв е коментарът ви за оттеглянето на Севдалина Арнаудова от поста и шеф на правителствената пресслужба и личен пи-ар на премиера Бойко Борисов?

– За освобождаването на Арнаудова нещата са напълно ясни. Очевидно целия този цирк с джипката и излъчванията на живо от джипката в интернет, са нейна идея. Борисов най-накрая осъзна, че цялото това нещо му послужи точно обратно на това, за което беше замислено като цел. Хората наистина започнаха да се подиграват с него и с джипката, с карането му и всички тези хвалби и безсмислените постове във Фейсбук. Според мен, повече подобни изяви Борисов няма да има, независимо какво ще се случи. Т.е. слава Богу, Борисов ще слезе от тази джипка и няма да го видим да обикаля безсмислено държавата без никаква цел и без нищо конкретно, освен някакво самохвалство и откриване на предприятия, за които той няма никакъв принос. Частни предприятия да откриваш, когато е ясно, че частниците зависят от властта и естествено няма да те върнат. Но целият този медиен цирк явно приключва със Севда ТВ, която слиза от сцената малко преди и шефът й да потъне в политическото небитие. Skandalno.net

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

3 КОМЕНТАРИ

  1. Тиквата реши да си погали егото че все още е на върха и да пусне кръвчица заради себе си , Ах недей

  2. Предложение за: бойко борисов ВЗЕМИ ДА СЕ ГРЪМНЕШ В ТИКВАТА та да ни спестиш да не си мърсим ръцете щото твойте са отдавна изцапани с човешка кръв хайде че и затвора иначе те чака…

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Въведете кода за проверка: *