Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Велислава Дърева: Не мога да дишам!

Защо немски медии написаха: „Нашите черни роби са българите и румънците“!

„Никой въ Българското Княжество не може ни да купува, нито да продава человечески същества. Всекой робъ отъ какъвто полъ, вера и народность да бъде, свободенъ става, щомъ стъпи на Българска территория“.

Чл. 61 от Търновската конституция, приета на 16 април 1879 г.

Всеки човешки живот има значение без разлика на раса, пол, националност, възраст, занятие, политически убеждения, вероизповедание, материално положение, образование, социална принадлежност. Всичко останало е дискриминация и расизъм, а после – демонстрация и лицемерие! И безнаказаност!

„Нашите черни роби са българите и румънците“. Това написаха най-авторитетни германски медии. Но никой не коленичи пред тези роби. В Западна Европа върлува откровена дискриминация и експлоатация на източноевропейците. Това изречение – „Нашите черни роби са българите и румънците“ – би трябвало да стои на първа страница на всеки вестник във Великобритания, в Германия, във Франция, в САЩ и къде ли още не!

В САЩ има бял расизъм и черен расизъм; белите мразят черните, черните мразят белите, латиносите мразят и едните, и другите… и обратно. Върху това разделение паразитира, цъфти и господарува „Дълбоката неолиберална държава“ в САЩ и командори планетата, и налага на човечеството фалшиви „ценности“, налага ги с грабеж, с войни, с преврати, с майдани, с убийства.

Т. нар. „бащи-основатели“ на американската държава и нация, са били могъщи робовладелци. Те отменят робството, но получават „обезщетения“ и „компенсации“ за „пропуснати ползи“! „Компенсация“, че са изгубили своите „говорещи оръдия на труда“! Че са се лишили от своята „движима собственост“! Че вече не могат да притежават, да владеят, да унижават, да експлоатират като животни човешки същества! Това е върховно лицемерие!

Същото това лицемерие цензурира „Приключенията на Том Сойер и Хъкълбери Фин“, „Чичо Томовата колиба“, „Отнесени от вихъра“ и даже „Пипи Дългото чорапче“ заради думата „негър“. И замениха „негър“ с „роб“, щото е политкоректно!

А какво да ги правим десетте малки негърчета на Агата Кристи? А песента на Джон Ленън „Жената е негърът на света“? А?

Тия дни, след убийството на Джордж Флойд, бели американци целуват обувките на черни американци; бели полицаи мият краката на черни пастори. Това е повече от лицемерие! Извинете, това е перверзия.

Лицемерие е златният ковчег на Флойд! Лицемерие е учредяването на стипендия на негово име! Флойд не се нуждае от златен ковчег, нито паметта му – от стипендия, а от правосъдие, но вече няма как да го получи…

В Бристол и Лондон храненици на американски НПО-та рушат паметници на робовладелци. По-добре да ги оставят. Да напомнят и предупреждават. Да държат сетивата будни. Да стоят там, на своите кървави пиедестали! Като нагледен урок за поколенията! Като паметници на позора и безсрамието – позор и безсрамие, осигурили величието на т.нар. „велики западни държави“!

Западна Европа пада на колене пред убития Джордж Флойд, но продължава да експлоатира зверски своите бели роби от Източна Европа. Глобалният капитал, тази световна „дълбока държава“, опустошава всичко по пътя си. На нея не й трябват държави с техните граници, законодателства, история, памет, герои, просветители, достойнство, култура, духовност. Трябват й територии, населени с някакви безмозъчни, безисторични, безпаметни същества, които да слугуват и робуват. Световната „дълбока държава“ опустоши страните от Източна Европа, превърна ги в територии, предназначени за плячкосване и обезлюдяване. Без златен ковчег.

Някой да е паднал на колене?!

Има не стотици, а хиляди страници за правата на човека – харти, декларации, конвенции… И?

Равноправие, свобода, справедливост, солидарност… Ценности, принципи… И?

Когато дискриминацията и расизмът във всичките им отвратителни измерения и проявления са превърнати от американската дълбока държава и нейният наднационален глобален елит в политически инструмент, в средство за властването им над света и над човеците в него; когато тези алчни и самовлюбени властелини обявяват себе си за свръхчовеци, а всички останали за подчовеци, за нечовеци, за тор, за боклук – това е диктатура, това е тирания, това е фашизъм.

Последните думи на Флойд са „Не мога да дишам!“. Утре всеки един човек, независимо от своя цвят, пол, етнос, вяра и убеждения, във всяка една точка на тази разтерзана Земя може да бъде линчуван по същия начин, може да издъхне по същия начин, със същите думи „Не мога да дишам!“, защото едно коляно, една желязна пета (спомнете си Джек Лондон!) е стъпила на гърлото му.

Ако всичко приключи с няколко демонтирани паметника, с демонстративни покаяния, лицемерно самобичуване и режисиран вандализъм в името на едни президентски избори и един Тръмп на прицел, значи светът не е чул дълбинния тътен, идещ от недрата на историята и от очевидностите на днешния ден.

„Не мога да дишам!“ е стенанието на угнетения човек!

„Не мога да дишам!“ е стенанието на угнетеното човечество! Skandalno.net

Автор: Велислава Дърева

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

6 кометара за Велислава Дърева: Не мога да дишам!

 1. Анонимен Отговор

  14.06.2020 в 0:44

  КОЙ ПРОКУЖДА БЪЛГАРИТЕ В РОБСТВО КОЙ ИЗДЪРЖА ЦИГАНИТЕ С ПОМОЩИ КОЙ ИЗБИ БЪЛГАЙРИТЕ В БЪЛГАРИЯ ОТ 9 МИЛИОНА В МОМЕНТА НЕ СА ПОВЕЧЕ ОТ 2 И ПОЛОВИН А ПРОСТАК А БЪЛГАРОУБИЕЦ КОЙТО СЕ САМОИЗБИРА

 2. Баба Минка Отговор

  14.06.2020 в 9:03

  Лицемерие е, госпожо Дърева, един криминален тип с четири присъди, да се превръща в икона на протести и разкаяние… Това е перверзия! Да, един негър. Една чернилка. Това е! И както казваше мистър Смит (герой на Марко Марчевски от „Остров Тамбукту“)- ..“черните никога няма да станат бели..“!!!

 3. Безпартиен Отговор

  14.06.2020 в 15:48

  А как се пише с маска на устата, ей така, за няма нищо, при лятна температура 30 градуса?

 4. Маркс Отговор

  14.06.2020 в 17:16

  Аз бях роб по времето на комунизма. Ако бяхме лустрирали БКП-БСП днес щяхме да сме още по-свободни и по-малко от нас щяха да са емигрирали в робство. Така, че Дърева да престане съдс социалистическия си наивитет!

  • Петко Отговор

   14.06.2020 в 19:33

   Идиотче, вземи се гръмни

 5. ДРУГАРЮ МАРКС, НИЕ ТЕ ЧЕСТВАХМЕ МИНАЛАТА ГОДИНА ПО СЛУЧАЙ 200 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО ТИ ! ЦЯЛА ЗАПАДНА ЕВРОПА ТИ НАПРАВИ РЕВЕРАН И НЕ МОЖА ДА ОБЯСНИШ НА ПРОСТОЛЮДИЕТО, ЧЕ КОМУНИЗМА ЩЕ СЕ РАЗВИЕ В НАЙ-РАЗВИТИТЕ СТРАНИ, КОЙТО НАПРАВИХА „СОЦИАЛЕН КОМУНИЗЪМ“ ПЪРВА БЕШЕ ШВЕЦИЯ И ГО ПУСНА ПО ЖИЦАТА, НО НЕ ОБЯДИ, ЧЕ ПО ИДЕОЛОГИЯ Е КОМУНИСТИЧЕСКА ! НАШИТЕ БЪЛГАРСКИ КОМУНИСТИ, НЕ КАЗАХА ТОЗИ ИЗРАЗ, ЧЕ БЪЛГАРСКИЯ КОМУНИЗЪМ Е ВИД ШВЕДСКА СОЦИАЛ-ДЕМОКРАЦИЯ ! ………….. СЕГА СМЕ НИЩО ДРУГАРЮ МАРКС ––––– ПУСНИ ГИ ТВОИТЕ ДА СЕ ПЪРЗАЛЯТ – СТЕФАН Д-РД ЧОЛАКОВ, ГРАЖДАНИН И НА НАРОДНА РЕПУБЛИКА ШВЕЦИЯ, АКО СЕ НЕ ЛЪЖА,–––––

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *