Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Велизар Енчев: С Мръсна Провокация Скопие Минира Преговорите със София – Пендаровски се срещна с ОМО „Илинден“

Днес стана доскоро немислимото в българо-македонските отношения, което окончателно разби илюзиите на западно зависимия инфантил Кирил Петков, че с македонизма може да се преговаря. След срещата на президента Стево Пендаровски с делегация на сепаратистката организация ОМО „Илинден-Пирин“ имаме лоша новина – с този акт Скопие всъщност даде заявка, че ще настоява за признаване на „македонско малцинство“ в България.

Естествено, преди влизането си в ЕС нито президентът, нито правителството на Северна Македония ще поискат това от България. За да не провалят и без това трудния преговорен процес със София.

Срещата на ОМО с Пендаровски обаче е издайнически знак, че „македонското малцинство в България“ е част от стратегията на македонистите.

Но когато един ден влязат в ЕС, ще стане това, което се случи на следващия ден след приемането на Р.С. Македония в НАТО – ще втвърдят тона, ще прекратят преговорите за т. нар. обща история и ще предявят старите си възнагли претенции – че не те, а ние сме им откраднали историята… и езика.

След датата 28 януари 2022-а, когато македонски държавен глава за първи път приема сепаратистка организация от България, имаме нова реалност в българо-македонските отношения. И тя съвсем не е розова.

Защо се стигна дотук?

Българската стратегия в преговорите с Република Северна Македония рискува да се провали, защото президентът Радев и премиерът Петков се огънаха под натиска на менторите си ЕС и САЩ и дадоха „зелена светлина“ за македонското еврочленство с изкуствено занижаване на българските искания.

Вместо да държат на главния проблем в двустранните ни отношения със Скопие – присвояването на българската история и македонизирането на българското културно-историческо наследство от Средновековието и Възраждането, Радев и Петков поставиха на първо място вписване на българите в македонската конституция. Пълна глупост, като се има предвид, че всички македонски славяни край вардар са си чисти българи.

А и подобно искане е лесно изпълнимо от Скопие. Не е никакъв проблем в тяхната конституция да се впишат българите, наред с малцината роми, хървати, сърби, гагаузи, черногорци, че даже и… египтяни.

Единствената пречка пред този акт – опозиционната ВМРО-ДПМНЕ, може да бъде убедена да подкрепи конституционна промяна в парламента.

Но опозицията постави контраискане – да се поиска от София реципрочно да признае „македонско малцинство“ в България.

И социалдемократът Пендаровски прегърна каузата на дясната ВМРО-ДПМНЕ като своя. Което е прозрачна политическа игра между управляващи и опозиция, но очевидно ефективна.

Грешките в българската стратегия са две:

Първо, зависимите от САЩ Радев и Петков доброволно поставиха на втори план главния проблем със Скопие – присвоената история и антибългарските учебници по история ,за да позволят на македонистите да влязат в ЕС.

Второ, първата грешка води до втора, която всъщност е нашият провал. Виждайки, че България се огъва под евроатлантическия натиск и няма да отстоява историята си като приоритет, Скопие минава в настъпление и ще иска признаване на „македонско малцинство“ в Пиринския край.

Да не забравяме: самият Радев заяви пред премиера Ковачевски, че очаква вписване на българите в македонската конституция, за да вдигнем по-лесно и по-бързо евробариерата пред Скопие.

Добре е да помним още нещо: ОМО „Илинден“ е сепаратистка организация, която преди 12 години излезе с декларация, в която четем:„България трябва да прекрати незаконната окупация на Пиринска Македония, а българската войска, администрация и полиция да се изтеглят от областта…“

Извършеното от Пендаровски днес може да се сравни с евентуална среща на български президент с…Баската сепаратистка групировка ЕТА. Как ли би реагирала в този случай Испания?

АВТОРЪТ ВЕЛИЗАР ЕНЧЕВ е български разузнавач в Югославия и посланик в Хърватия

Ето как може да се отговори на срещата на македонския президент с ОМО „Илинден-Пирин“:

Българският посланик в Скопие да бъде изтеглен за „консултации“ в МВнР. Софийската му командировка да продължи неопределено време.

Зам.-министър във ведомството на Теодора Генчовска да извика временно управляващия македонското посолство в София и да му връчи протестна нота.

Препоръчително е нотата да съдържа изречението, че срещата „Пендаровски-ОМО„Илинден-Пирин“ е „недопустима намеса във вътрешните работи на България, в разрез с правовия ред в страната“.

Президентът Радев да оттегли поканата си към Пендаровски за гостуване в България.

От българска страна да се замразят срещите на Смесените комисии за икономика, транспорт, комуникации и др., създадени с решение на премиерите на двете държави само преди седмица…

Съмнявам се, че дори и едно от четирите предложения ще се приеме както от премиера, така и от президента.

Румен Радев отдавна показа, че няма заден ход в действията си. И всяко мнение на негови критици се отхвърля по презумпция.

Кирил Петков пък вече доказа, че е просто западен наемник и изпълнител на чужд план за Скопие, предвиждащ ускорено еврочленство на Северна Македония. За съжаление в него липсват действия, бранещи националния ни интерес.

Но защо да се изненадваме. Не за първи път нихилизмът и дипломатическото аматъорство ни отвеждат в задънена улица.

Та кога в последните 30 години сме имали външна политика, която не следва сляпо директивите на Големия брат в Брюксел и Вашингтон? Skandalno.net

Велизар Енчев, Skandalno.net

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

6 кометара за Велизар Енчев: С Мръсна Провокация Скопие Минира Преговорите със София – Пендаровски се срещна с ОМО „Илинден“

 1. Анонимен Отговор

  29.01.2022 в 19:33

  РАДЕВ И ПРОСТ КИРО ПОЗОР ЗА БЪЛГАРИЯ

  • FuckEU Отговор

   29.01.2022 в 21:10

   Ае стига с позорите. Нагледахме се 32 г. на национални предатели, а за такива само дръвник. Вече викам да се сложи край на колективната безотговорност за слугите на запада.

 2. FuckEU Отговор

  30.01.2022 в 12:26

  Няма македонска държава
  Няма македонски език
  Няма македонска история
  Няма обща (споделена) история
  Историята е една на България и българският народ
  Смърт по особено жесток начин за всички национални предатели!

 3. В. Горов Отговор

  31.01.2022 в 19:31

  Преди години се срещнах с няколко граждани на Македония.На въпроса какви са, те казаха че, в България са българи, в Македония македонци, а в Сърбия сърби. Големи тарикати.

 4. ПРЕДИ ДОСТА ВРЕМЕ ПИСАХ ЗА ИМЕТО СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ – и че след като, македонците, се ОКОПИТЯТ, ще си спомнят че щом като има Северна Македони, това значи че има и ЮЖНА МАКЕДОНИЯ. Според мен, има само едно име, а то е (ОБЛАСТ МАКЕДОНИЯ), чието място е, в ГРАНИЦИТЕ НА ДЪРЖАВАТА БЪЛГАРИЯ. ВСИЧКО ОСТАНАЛО Е – РОДООТСТЪПНИЧЕСТВО И ПРЕДАТЕЛСТВО. – !!!.

 5. ЩОМ КАТО ЗАПАДЪТ, НЕ ЗАЩИТАВА ЦЕЛОСТА НА БЪЛГАРИЯ, – чиято територия беше ОРЪФАНА, вминалото, това означава, че МЯСТОТО НИ, НЕ Е НА МЯСТОТ СИ МЕЖДУ ТОЗИ ЗАПАД.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *