Велизар Енчев: Защо ДАНС не изнася данните за „шпионажа“ на руския кореспондент? Защото ги няма или защото пак са партенка, подхвърлена ни от Скопие?

1

След като прогонихме руски свещеници, без никакви доказателства за шпионаж, новият шпионски скандал с руски адрес е поредна пародия на сглобката. Ето хронологията на пародията:

Преди месец председателят на ДАНС е издал заповед за отнемане на статут за пребиваване, акредитация за работа като журналист, експулсиране и забрана за влизане на територията на Европейския съюз на руския гражданин Александър Гацак. Но едва днес руският журналист е напуснал България, след като е прекарал цял месец на територията на руското посолство.

Заповедта на ДАНС е издадена поради „наличие на достатъчно данни, че под прикритието на кореспондент на вестник „Российская газета“ Гацак е извършвал разузнавателна дейност у нас“…

Аферата „Гацак“ е пародия. Ако той е извършвал шпионска дейност в България, за което имаме „достатъчно данни“, той нямаше да бъде поканен на разговор в Дирекция „Миграция“ и в ДАНС, а щеше да е арестуван на място при реализацията на тази дейност.

Ако е вярна информацията, че Александър Гацак е прекарал цял месец на територията на руското посолство, преди днес свободно да отпътува за Русия, това означава много неща. Едно от тях е, че руската страна е очаквала провокация от българските служби и унизително прогонване на руския кореспондент, както това се случи на руските свещеници, качени в полицейски камионетки и откарани на българо-сръбската граница като криминални престъпници.    

Като бивш офицер от българското външно разузнаване, работил в Югославия по време на кървавия разпад на федерацията под прикритието „кореспондент на БНТ“, категорично твърдя: Гацак не е кадрови разузнавач и не се е занимавал с шпионска дейност!

Освен ако в ДАНС смятат за шпионаж ето тези теми в негови публикации в последните няколко години:

поругаването на монументи на съветските войни на българска земя и най-вече на Паметника на съветската армия в София;

спасяването на българите от петвековното робство чрез Руско-турската освободителна война през 1878 г.;

призивите на български политици да се смени името на катедралния храм „Александър Невски“ и имената на столични булеварди и улици;

приятелското отношение на българите към Русия и антируската политика на бг. елита…

Да, тези теми са крайно неприятни за русофобската ни власт, но те не са шпионаж. 

И най-важното от експертна гледна точка – ако Гацак бе шпионин, той в никакъв случай нямаше да третира теми като горните, които силно дразнят властта и нямаше да поставя неугодни на евроатлантическата ни власт въпроси на пресконференциите в МВнР. Просто щеше да предава протоколни вести от България и сухо да информира за събитията, без изобщо да прави критични коментари.

Всъщност „грехът“ на руския кореспондент са именно коментарите му, показващи дълбоката пропаст между народните чувства и вражеската ни политика към Русия.  

Вече не е никаква тайна, че руските свещеници бяха изгонени от България по информация на македонските тайни служби. Дали  Скопие не е замесено и в тази операция на ДАНС? Въпросът е логичен, защото църковната и новинарската афера напълно съвпадат по време.

Всъщност, колкото са шпиони двамата прогонени руски свещеници, толкова е шпионин и Александър Гацак. 

И пак питам, без да очаквам отговор: кои са данните за шпионската дейност на кореспондента на руския вестник в България?   
 –––––––
*Авторът пише този текст в качеството си на офицер от външното разузнаване в Резидентурата в Югославия (1985-1996)

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

1 коментар

  1. Всичко е по сценарий на козяшкото посолство и това трябва да бъде прекратено, изгонване на 2500 агенти на цру и мосад оттам трябва да започне веднага!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Въведете кода за проверка: *