Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Велизар Енчев: Заради Продажника Борисов днес СКОПИЕ Обяви Кирил и Методий за МАКЕДОНЦИ, а Българите за ФАЛШИФИКАТОРИ! Разтърсващ коментар:

На 24 май 2020-а паднаха маските в Република Северна Македония. Въпреки сключеният на 1 август 2017 г. договор за приятелство с България, с който Македония се задължи да уважава историческите факти, а съвместната историческа комисия да работи до изясняването на спорните въпроси, на 24 май македонските управляващи, опозиция и историци триумфално обявиха в Скопие:

– Кирил и Методий са македонски просветители!

– Делото на двамата братя е изцяло македонско, а техните ученици Климент и Наум са основатели на Охридската книжовна школа, която нямала нищо общо с Преславската школа и с българския владетел Борис Първи Покръстител. Нещо повече – българският цар Борис прогонил Климент и Наум от Плиска и ги запратил в далечния Охрид.

– От всички славяни само българите оспорвали старославянския език на двамата братя и си го присвоявали като старобългарски, а той всъщност бил старомакедонски…

Нормално ли е след тази антибългарска канонада, която, апропо, изобщо не е спирала през последните 75 години, да продължим ухажването на държава, която открито саботира договора ни за приятелство, докато същата най-нагло претендира историята ни да е нейна?
Нима ние, българите, не виждаме очевидното? Република Северна Македония няма никакво намерение да ревизира своята история, а историческата комисия в Скопие е само лицемерно алиби за пред Брюксел и София, докато Северна Македония получи покана за членство в ЕС.

На 1 август 2017 година направихме историческа грешка с договора за приятелство, позволил на Скопие да влезе в НАТО, без страната ни да получим дори една отстъпка по спорните въпроси за историята и езика.

За разлика от нас, Гърция си издейства и подписа Преспанския договор и ги пусна в НАТО, след като получи три исторически отстъпки от македонска страна:

1) Отказ от т. нар. антиквизация на македонската история;

2) Промяна на името на Република Македония, преименувана в Република Северна Македония;

3) Промяна на чл. 49 в македонската конституция. Преди Преспанския договор той гласеше, че Македония има правото и задължението да защитава македонците, където и да живеят те, както и да подпомага тяхното икономическо и културно развитие. Според Гърция въпросният член може да доведе до искане на славянофоните (официален гръцки термин за българското население в Егейска Македония) и помаците за присъединяване към Македония.

А какво получи на 1 август 2017-а членуващата в Европейския съюз и НАТО България?

Скопие великодушно се съгласи да участва в българо-македонска историческа комисия, която да обсъди съдържанието на учебниците по история, литература и география на двете страни. И нищо повече!
Срещу това скромно обещание от кандидат за членство в две международни организации, присвояващ българската история и култура, българската страна – член на ЕС и НАТО позволи на Северна Македония да влезе в Северноатлантическия пакт, без да получи и една стотна от това, което Скопие даде на Гърция.

Македонистите дадоха на Атина всичко, което елините им поискаха. А със сключения зад гърба на България Преспански договор отправиха териториална претенция към България, защото географският показател „Северна Македония“ включва и Пиринския край.

По ирония на съдбата четири години по-рано Борисов заяви в Благоевград, че България не приема името „Северна Македония“ понеже то пряко ни засяга. След което не само го прие, но дори приветства Преспанския договор, забравяйки какво е казал в столицата на Пиринския край.
Пренебрегвайки принципите на добросъседство и газейки историческите факти, в Скопие се отрекоха от споразумението за българския Цар Самуил и сега отказват да признаят, че Братя Миладинови, Григор Пърличев и Гоце Делчев са българи. Да не говорим за Илинденско-Преображенското въстание, което Зоран Заев присвои, после се извини, а сега пак претендира, че то нямало нищо общо с българите.

Възползвайки се от спорния термин „споделена история“, който анти-българското правителство на ГЕРБ с лекота им подарих, македонските политици смятат, че „споделено“ значи законно присвоено. За да докаже истината, че вълкът козината си мени, но нравът не, македонският президент театрално ни заплаши, че ще се откажат от еврочленство, ако продължим да наричаме македонския език „български“.

Ако имахме гръцкото самочувствие и дипломатическа вещина, Пендаровски ни дава отличен повод да уважим антиевропейските му настроения и да заявим на Скопие следното:

„В ЕС се влиза доброволно, а не насилствено!

Докато не признаете българските корени на езика си, лабораторно създаден от сръбските академици през 1945-а, България няма да ви пусне в ЕС!

Цар Самуил, цяла плеяда български възрожденци и Гоце Делчев са българи и делото им е българско! Не приемете ли тези безспорни исторически факти, ще останете пред портите на Евросъюза!

В МВнР на България вече осъзнават, че 1 август 2017-а е дипломатическо поражение, напомнящо на други две български капитулации пред македонизма – насилственото македонизиране на Пиринския край след договора „Тито – Димитров“ и предаването на костите на Гоце Делчев на Скопие през 1946 година.

Все още не е късно да поправим грешката от 1 август, ако не искаме тя да се изроди в трета капитулация с даване на българска евровиза за Скопие. За да не се случи тя задължително трябва да свалим продажното глобалистко и евро-джендърско правителство на Борисов от власт, а новото правителство незабавно да направи тези три стъпки:

1) Без да чака изхода от парламентарните избори в Република Северна Македония, които все още не са насрочени, България да прекрати участието си в историческата комисия. Всъщност самите северо-македонци ни дават повод за тази стъпка, тъй като историците им блокираха работата на комисията с отказа си да заседават до изборите;

2) България трябва да преосмисли термина „споделена история“ и да го ревизира. За Скопие това е удобна пътечка за легално присвояване на български исторически личности и за европеизиране на антибългарския македонизъм;

3) Докато не започне реална преоценка на македонската история, докато не се реши „езиковият спор“ (или поне не стартира процес на неговото осмисляне от македонска страна), президентът и премиерът ни, който и да е той тогава, не трябва да участват с македонските си колеги в общи чествания на личности и събития от нашата българска история.
Защото общото минало не значи подарена история и преотстъпен език! Skandalno.net

Автор: Велизар Енчев, Skandalno.net

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *