Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Досада! Докога „Х фактор“ще ни натрапва чужди празници, чужда музика и чужд език?

Всяка година „Х фактор“ се превръща във все по-чужда и по-нехаресвана от зрителите продукция. Защото там, в стремежа си да бъдем интернационални, забравяме, че сме българи.

Коя българска телевизия официално отбеляза Хелоуин? Нова, разбира се. Докато бТВ се размазва от турски сапунки, в Нова упорито искат да ни натрапят един католически празник, който ни е толкова чужд, че колкото и да се пънат – не се възприема дори от младите. Той е традиционен за САЩ, а у нас си има аналог Архангелова Задушница. И тогава българите почитат душите на мъртвите, а не се правят на маймуни, танцувайки по гробищата и около къщи със зловещи маски.

Безумни костюми, вампири, таласъми, прилепи, ножове, духове и кръв се разливаха по сцената на предаването снощи, а водещите Алекс Раева и Мария Игнатова бяха така облечени, че тутакси можеха да яхнат метлите и да отлетят за САЩ, където щяха да ги приемат с отворени обятия.

Журито приличаше на служители от погребална агенция, а клетите изпълнители – майко мила! Двама с кръв по лицето, един вързан за стол с вериги в компанията на два трупа, пианистка с нож в ръка, която се оказа върколак, грим като за кремиране, огньове и зловещи прилепи на  фона на които пеят момиченца по нощници, или нацапани като стари моми на сгляда с последния влак.

През цялото време водещите повтаряха, че е Хелоуин и се смееха като вещици, но дори публиката в залата не намираше нищо смешно в това.

Ако на 1 ноември у нас се празнува нещо, то е Денят на будителите! Но понеже в предаването няма нищо будителско, /а би трябвало/, нищо патриотично и дори българско, можем и да отпразнуваме Свети Патрик, Деня на благодарността и  Кръщаването на Великата мечка!

И понеже състезателите нямаше как да бъдат облечени като будители, можеше просто да е вечер, посветена на българската народна или патриотична, или каквато и да било, но родна песен.

Но и това не се случи. Досега в концертите на живо бе изпята една единствена българска песен и то за спасение от елиминации. Три случайно събрани в група момиченца изпяха „Хубава си, моя горо“, но само за да се спасят от изгонване. А тази песен наистина спасява.

Тогава защо  по микрофона се леят Риана, Адел, Ариана Гранде и целият списък световни звезди, но не и нещо родно? А ние също имаме хубави песни. Даже много по-хубави на фона на безумния рап и дивашките крясъци, които доведоха част от участниците да прегракване.

Но българите, дори невръстните, все пак обичат българското. И изгониха красивата англичанка Манал, не защото не може да пее – напротив, беше по-добра от групата, а защото не благоволи да заговори на български и да научи най-необходимите думи. Някак тегаво си беше водещите да говорят с нея на английски, журито да й говори на английски, тя да му отговаря на английски, а субтитри никакви. Кой разбрал – разбрал.

Маги Халваджиян взе „Х фактор“ и реши да го развива. Но предаването се превърна в промиване на мозъци и култ към световната музикална култура.  И на всичкото отгоре се прави през година, за да се пестят пари.

Направете си труд и вижте как правят Фактора в другите страни – Украйна, Гърция, Русия, Италия и където и да било другаде. Там съотношението родни и чужди песни е 50 към 50 процента.

У нас обаче е 99 процента чужди парчета и една българска вечер. Ако я има изобщо този сезон.

О, наразумний и юроде! Ха, честит ти Хелоуин!

Автор Станислава Славова  Skandalno.net

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

2 кометара за Досада! Докога „Х фактор“ще ни натрапва чужди празници, чужда музика и чужд език?

 1. Николина Тодорова Отговор

  30.10.2017 в 22:04

  Не съм адвокат на Фактора,но статията не ми хареса

  • гешев Отговор

   30.10.2017 в 23:57

   Като не ти харесва марш при краварите!
   група кан Телериг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *