Боян Чуков: Режимът в Киев става все по-неизгоден икономически за своите Западни Спонсори

2

Ситуацията на територията на бившата УССР започва да се променя все по-отчетливо. Американски и западни военни експерти започнаха все по-често да се повтарят в своите неутешителни за Зеленски средносрочни прогнози. Режимът в Киев става все повече икономически неизгоден за своите спонсори, които ползват ВСУ като прокси в сраженията срещу Русия. Ако погледнем истината в очите, то би трябвало да се признае, че първата цел на Путин е постигната. Украинската „държавност“ като такава от преди 24 февруари не съществува.

Путин продължава да създава неприятната за неговите противници двусмисленост и неяснота за крайните негови цели по отношение на територията на бившата УССР. Като минимум се счита, че Крим и Донбас не подлежат на коментар и преговори. През последните дни стана ясно, че Херсонска и Запорожка област под някаква форма ще бъдат въвлечени в орбитата на Русия. Все по-често се коментира превземането на Николаевска и Одеска област от хората на Шойгу. Малко е вероятно Москва да остави неконтролируема черноморския излаз на бившата УССР – историческата Новорусия, която на всичкото отгоре е изцяло населена с руснаци и рускоговорящи хора.

Не е изключено Минск да се включи в сраженията срещу ВСУ. След 24 февруари имаше публично огласени подобни размисли. Така както Полша има претенции към най-западните територии така и Беларус може да претендира минимум за Волинска област, а и не само за нея. Тази северна територия е населена и от белоруси. Не е за пренебрегване и фактът, че белоруската армия е далеч по-добре въоръжена и боеспособна от полската.

На 31 май Джо Байдън публикува във вестник The New York Times негова програмна статия. В нея няма нищо, което да напомня за неговите изказвания на 26 март във Варшава. Тогава той прогнозира 200 рубли за един долар. На 9 юни един долар е 60 рубли. Много показателно е заглавието на последната епистоларна изява на американския президент в The New York Times: „Какво Америка ще прави и какво няма да прави в Украйна“. Джо Байдън не пише за гигантската битка между демокрацията и автокрацията. Да не говорим за схватката между светлината и мрака. Изчезнал е декламативно-патетичния наратив. Джо Байдън цитира Зеленски: „както каза президентът на Украйна, в крайна сметка, тази война окончателно ще приключи само с дипломация“. Липсват обвинения към Путин, че иска да „разруши установените правила след Втората световна война“. Нещо повече. САЩ не искат да свалят от власт Путин и не търсят война между НАТО и Русия. В цитираната статия Джо Байдън е оставил само една „червена линия“. САЩ не желаят Русия да посегне към своето атомно оръжие. Военният министър Лойд Остин също след 11 май се умълча. Само спомена, че Китай е „основен дългосрочен проблем на въоръжените сили на САЩ“. Хенри Кисинджър запали „лулата на мира“ в Давос и намигна на своя колега разузнавач Путин. Ако той бе искрен, то нямаше да последва решение за доставка на американски ракетни системи за залпов огън на Киев. На 31 май САЩ в лицето на Джо Байдън дадоха да се разбере, че повече не са склонни да вдигат мизата в своята конфронтация с Кремъл. Но това не е всичко. The New York Times обвини Зеленски, че не предоставя цялата информация за бойните действия на американците. Оказа се, че американското разузнаване знае повече за плановете и действията на руснаците, а не за стратегията и действията на украинците.

АВТОРЪТ БОЯН ЧУКОВ

Остава да се види как ще се разберат „гълъбите“ и „ястребите“ във Вашингтон. В последно време се активизираха тръмпистите в САЩ, което се отрази в България. Правителството на американските демократи в София „спука гума“ и не е много ясно кога ще пристигне „пътна помощ“. На промяната на позицията в Белия дом реагираха и в Германия. Аналена Бербок отказа среща на украинския посланик, който се изгаври с канцлера Шолц като го нарече „обиден бахур“ (не гарантирам за точността на превода).

Очевидно е, че ще се търсят преговори с Русия. По този начин, може отново за четвърти път, да се спре настъплението на руската армия. Да се получи оперативно време необходимо за дестабилизиране на вътрешнополитическата обстановка в РФ и активизиране на руската „партия на мира“.

У нас евроатлантическият информационен спецназ върти на пълни обороти пропагандни клишета от преди два месеца, на които все по-малко българи вярват. Да се бяха поне малко вслушали в гласа на Джо Байдън, а не на Джордж Сорос.

Автор: Боян Чуков, геополитически анализатор

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

2 КОМЕНТАРИ

  1. Тъпо е да влагаш във фирма, която утре ще бъде закрита. Ако еврейчетата в САЩ все още се надяват че техните хазарчета ще победят, жестоко са се объркали, а гои да плащат не останаха. Русия пък няма намерение да им даде земята на дедите си, за да я изринат и преместят в пустинята на Израел.

  2. СЛАВА ВЕЛИКА И СВЯТА БРАТСКА ВОВЕКИ РУСИЯ НИКОГА СЪС НИКОГО НЯМА ДА ТЕ ЗАМЕНИМ ДОКАТО НИ ИМА НА СВЕТА СПАСЕТЕ БЪЛГАРИЯ ВЕЛИКИ РУСКИ БРАТЯ ОСВОБОДИТЕЛИ СВЕТОВНИ МИРОТВОРЦИ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Въведете кода за проверка: *