Бертран Шолер: С​​аботажът на “Северен поток” е изцяло в полза на Украйна! Със сигурност е замесена и Норвегия! А кой е поръчителят – сами се сещате!

0

„Саботьорите не само разбират от бомби, те са в състояние да се гмурнат в най-наблюдаваното море в света, в което в деня на експлозиите има кораби, хеликоптери, които постоянно прелитат и, освен това, в зоната на една страна, Швеция, която е на път да се присъедини към НАТО. А третото нещо е, че те знаят особено добре какво представлява един газопровод, защото са направили по две дупки с хирургическа точност. Там е работата, че с една дупка газопровод може да бъде спасен, но с две – не. Извършили са перфектното престъпление.

Това е стратегическа възможност за Украйна, тъй като карайки Германия да разбере, че е на колене, отрязвайки всички западни страни от този газ, тя ги принуждава да действат много по-брутално и много по-бързо срещу руснаците.

Не, руснаците никога не са искали да спират кранчетата. Руснаците чакаха европейците да се осъзнаят и да проработи инстинктът им за самосъхранение, руснаците имат нужда от пари. Eнергиите са нервът на войната, така че те получаваха с охота европейските пари. Ако искаха да “санкционират” Европа, руснаците щяха да затворят газопроводите си още през февруари. Имаха много основания да го направят: “вие закъснявате с плащанията”, “не искате да плащате по начина, по който ние искаме”… Но те имат нужда от пари, това е жизненоважно.

Това беше основната слабост на нашия лагер – тази зависимост на германците. Но ето, че проблемът е решен“, казва Бертран Шолер, минен инженер, в интервю за Андре Беркоф по френското радио „Сюд“.

ВИЖ ВИДЕОТО:

https://youtu.be/Fm9sobLVGiA

– Има дупки в газопроводите – от няколко дни се говори само за това и то с основание. Какви са последствията, но на първо място, какво представлява един газопровод, от какво е съставен? И при какви обстоятелства е пробит – при саботаж или нещо друго – какви са последиците?

Има вода в газа – вода от Балтийско море навлезе в газа на газопроводите “Северен поток 1” и “Северен поток 2”, през двете дупки, отворени във всеки от двата газопровода. Какво означава това? Ще говорим за това с Бертран Шолер, който е минен инженер, завършил е Националния лицей по петрол и Института за петролни проучвания в Париж, предприемач. Г-н Шолер, обяснете ни от какъв материал са направени тези газопроводи, защото никой не говори за това, както и как функционират?

– Трябва да си представите, че газът всъщност се добива в другия край на Сибир, на разстояние приблизително 1000 км от мястото, където трябва да се достави, в случая Германия, тъй като “Северен поток” всъщност свърза нефтогазовите полета на Сибир и северната част на Русия, Мурманска област, с Германия. Той е дълъг 1200 км. Това са стоманени тръби с 4 см дебелина и диаметър 1,4 метра. Не знам дали можете да си представите 4 см дебелина на метала, това е значителна броня и те са заварени една за друга, т.е. те не са съединени като малки тръби, а са заварени. Освен това има 15-сантиметрова броня, която е вид железобетон. За да се разположи по дъното на морето, трябва леко да се наклони 4500-метрова тръба, която се заварява и полага.

– На какво дълбочина?

– Те са главно в Балтийско море, на дълбочина между 50 и 150 метра. Дупките са направени на дълбочина близо 100 метра, така че е изключително трудно за плувците да стигнат дотам, трябва да имат специална екипировка, но преди всичко да се взриви бронята от 15 см, след това 4-сантиметровата стомана, която е възможно най-добрата стомана, това е невъзможно, защото газопроводите са направи така, че на практика да устоят на падането на кораб. Тръбите дори не биха се изкривили, ако падне кораб. Представете си тръбите, които поставяте за канализацията в градината си. След това можете да карате върху тях, няма нужда да са на голяма дълбочина и все пак те са пластмасови. А тук имаме 4-сантиметрова стомана.

– Казвате, че е невъзможно и все пак е възможно, защото беше направено.

– Това е много, много трудно. Знаем, че е възможно със специални бомби, които, от една страна, са способни да разрушат бронята, което изисква технология, различна от тази, която е необходима за взривяването на стоманата. Знаете ли, това всъщност е като танк. За да се предотврати лесното унищожаване на танковете, те имат един вид броня, след това имат второ брониране, това е многопластова защита. Но най-коварното е, че ако имаше само по една експлозия на тръбопровод, беше повече или по-малко лесно да бъдат спасени бързо и да се намери решение. Но всеки от тях е разрушен два пъти и трябва да знаете, че ако руснаците продължиха да помпат извънредно много газ, защото в началото това беше единственото нещо, което можеше да се вкара вътре, от 15-ия ден можеха да започнат да помпат въздух, за да избегнат, както вие казахте по-рано, да влезе вода в газа, която, от една страна, ще ги корозира, а след това газът не може да се използва. И преди всичко, когато има две дупки – трябва да си представите сламка с две дупки, в която се опитвате да духате, всичко ще излезе през двете дупки. Евентуално за първата дупка ще успеете да предотвратите навлизането на вода, но за втората дупка ще бъде много по-трудно, защото ще има по-малко налягане.

Всеки от газопроводите има по две дупки и всеки от газопроводите има по две дупки на изключително важни места според информацията, с която разполагам. В действителност дъното на морето не е равно. И е било достатъчно да се направи една от дупките малко по-високо от втората, с няколко метра по-високо, трябвало е да бъде повече, отколкото диаметъра на тръбата, за да бъдат обречени тръбите. Но в този момент руснаците не знаят, че има две дупки, това откриват доста бързо, но в началото не се знае, че има две дупки и че двете дупки са разположени на свръхстратегически места. От това се подразбира, че саботьорите не само разбират от бомби, те са в състояние да се гмурнат в най-наблюдаваното море в света, в което в деня на експлозиите има кораби, хеликоптери, които постоянно прелитат и, освен това, в зоната на една страна, Швеция, която е напът да се присъедини към НАТО. А третото нещо е, че те знаят особено добре какво представлява един газопровод, защото са направили по две дупки с хирургическа точност, като д-р Хаус. Извършили са перфектното престъпление.

– Удари с хирургическа точност. Какво става днес, защото говорителят на “Северен поток 2” каза, че налягането на водата повече или по-малко е затворило газопровода, че изтичането от “Северен поток 2” е спряло. Изтичането на газ от “Северен поток” продължава, но не толкова силно, заключението е, че все още има газ в газопровода.

– Първо, има газ в газопровода и ще има през цялото време, тъй като, както вече обясних, газопроводът не е равна тръба, а следва морското дъно. Това първо. Второто нещо е, че единствената причина, поради която все още има газ, който изтичаше с много висок дебит в продължение на няколко дни, е, че руснаците спазиха предписанията. Когато имате договор с много голяма инвестиция, като този газопровод, имате правила за сигурност.

– И за застраховка.

– И за застроховка, точно така. Вече е било изключително трудно да се застрахова газопровода поради всички причини, които можете да си представите със санкциите. И препоръката е, ако има изтичане, за да се предотврати навлизането на вода в газа, да се увеличи налягането, за да не влезе вода в тръбата. И те направиха точно това, но тръбите са толкова големи, а имаше две, че това беше абсурдно, тъй като това са стотици милиони кубични метра.

– Бертран Шолер, днес говорихме за това – дали наистина снабдяването на Германия, но също и на Европа, в крайна сметка, е много или средно компрометирано?

– То е обречено, напълно обречено. Трябва да знаете, че Германия е 40% eнергийно зависима от руския газ, а 40% е много. И той може да идва по няколко тръбопровода, които преминават през Беларус, а след това през Полша, преминават през Украйна, после през Полша, след това Германия, или минават през Черно море и Турция. Но по пътя всички вземат газ, всички имат различна стратегия по въпроса дали да оставят руснаците, които са под санкции, да продават своя газ или не. След саботажа на тръбопроводите бе съобщено за един газопровод, който все още не е готов, но скоро ще бъде, малък газопровод от Норвегия до Полша, но той не разполага всъщност с много газ, който реално да изпраща в Полша. А газопроводът, който минава през Черно море, през Турция, е под санкции и не се знае колко време ще продължи това. Украйна спря преминаването на руски газ на нейна територия.

– Значи го спря? Досега не го беше направила.

– Защото печелеха много пари. Това е стратегическа възможност за Украйна, тъй като карайки Германия да разбере, че е на колене, отрязвайки всички тези страни от газа, тя ги принуждава да действат много по-брутално и много по-бързо срещу руснаците. Защото много бързо трябва да се намери решение за газа. Всъщност норвежкият газопровод би могъл лесно да се свърже с руския газопровод, което би било много бързо решение.

– Значи няма да има катастрофа за Германия, ако се разберат с норвежците?

– Точно така. Ако успеят да свържат “Северен поток”…

– Но няма ли руснаците да спрат кранчето?

– Не, руснаците никога не са искали да спират кранчетата. Руснаците чакаха с нетърпение, те имат нужда от пари. Eнергиите са нервът на войната, така че се радват да получават пари. Ако искаха да “санкционират” Европа, руснаците щяха през февруари незабавно да затворят газопроводите и те имаха много основания да го направят: “вие закъснявате с плащанията”, “не искате да плащате, както искаме”… Но те имат нужда от пари, това е жизненоважно.

– Германия оцени на 300 хил. метрични тона изпускането на метан, учените смятат, че то може да е едно от най-големите в историята. Какво означава това по отношение на замърсяването на Балтийско море и за цялостната ситуация?

– Видях една илюстрация, която ми се стори забавна. Замърсяването, което се е образувало за една седмица в района на Балтийско море, е все едно замърсяването от една страна, еквивалентна на Франция, т.е. от всички автомобили и камиони, които се движат ежедневно във Франция. Въздействието на метана е няколкостотин пъти по-голямо от въздействието на въглеродния диоксид. Това е прочутият въпрос да се попречи на кравите да пасат, понеже една пасяща крава се равнявала на 50 автомобила.

– Не е зле. Това е война и мир.

– Всъщност метанът е по-лош за климата и създава риск от значителна експлозия. Това е като в един дом. Всички сме гледали филми, в които има изпускане на газ. Очевидно тук е много локализирано, има вятър и е навън, но е имало рискове, защото ако се беше приближил кораб, това можеше да има много големи последствия.

– Следователно, Бертран Шолер, според вас това, което се случва, засилва вниманието в Европа и другаде. Ще видим какво ще покажат разследванията, надявам се, че всичко това ще бъде разкрито. Без да избираме между саботьора и саботирания, дали с тази история не навлязохме в нова глава, в нов мащаб на войната?

– Мога само да повторя думите на китайския представител в ООН преди два дни, на заседанието, което бе поискано от руснаците и което бе отложено.

– Заради Франция, между другото.

– Да, и китаецът каза много ясно, че никога не е бил толкова обезпокоен от началото на конфликта. Защото всъщност този саботаж показва, че има хора – добре, не се знае кои -, които вече нямат никакви граници. И китайците знаят много добре, че ако това се случи с бъдещия газопровод от Сибир до Китай, това ще означава неминуема катастрофа за китайците, а те не се преструват, не са като германците, които казват, че това не е толкова сериозно. Те знаят, че това би било катастрофално. Но преди всичко, цялата руска стратегия и причината, поради която не напредваха много бързо във войната е, че те през цялото време имаха надеждата, че ще настъпи внезапна промяна на общественото мнение и ще бъде отворен “Северен поток” и че германците ще започнат отново да разговарят с тях. И това беше основната слабост на нашия лагер – тази зависимост на германците. Но ето, че проблемът е решен.

– Да и, уви, следователно може да се премине към по-висока скорост.

– Точно това ще се случи.

– Всяко отчаяние е позволено. Само един последен въпрос, Бертран Шолер. Lepoint.fr съобщи, че след саботажа на “Северен поток” Макрон иска да се подсигурят подводните кабели. Както знаем, 99 на сто от комуникационния обмен минава през подводни кабели. От тази гледна точка, може ли да има ответен удар, или това няма нищо общо?

– Не. Мисля, че това е начин да кажем, че се страхуваме. На първо място – може би напълно греша -, но това не е в стила на руснаците. В замяна на това, което е интересно да се отбележи, шведите имат кабели, които минават близо до “Северен поток”, много важни електрически кабели, и странно, те са били прекъснати точно в деня на експлозиите и след това са били пуснати. Мисля, че руснаците не искат да настройват още повече света срещу себе си, така че не биха извършили подобен акт. Но в крайна сметка е непредвидимо.

– Преминава ли войната на по-висок етап?

– Да, да. Миналата седмица се случиха две неща: саботажът на двата газопровода “Северен поток” на два пъти и присъединяването към Русия на част от Украйна. И всичко това има едно и също въздействие, тъй като, когато Украйна превзема един град, Лиман например, който сега стана руски град, те превземат руска територия и всичко това…

– Е акт на война.

– Точно така.

– Благодаря, Бертран Шолер, отново ще разговаряме с вас за всичко това, защото, за съжаление, не е приключило. Ще се видим скоро!

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Въведете кода за проверка: *