Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Атакуваха Брянска област по басаевски

Няколко групи украински диверсанти атакуваха района на Брянск. Президентът на Русия квалифицира набега им като терористична атака. Терористите се представиха като „Руски доброволчески корпус“, който тясно си сътрудничи с ВСУ и украинското разузнаване. Какво се знае за тази организация и защо нейните действия са подобни на атаките на терористи в Северен Кавказ?

В четвъртък стана известно за проникването на диверсионно-разузнавателна група на територията на Брянска област. Както уточниха от ФСБ, операция се провежда в Климовски район на региона. Органите на реда съобщиха още, че бойците са атакували едновременно две села – Любечани и Сушани.

Руският президент Владимир Путин нарече нападението в района на Брянск терористичен акт. „Те влязоха в граничната зона и откриха огън по цивилни. Видяха цивилен автомобил, видяха цивилни и деца, които седяха. В най обикновена „Нива“. И те откриха огън по тях“, каза президентът.

Както съобщиха в силовите структури, „войниците от “Росгвардия” влязоха в сблъсък с бойците“. По предварителни данни се съобщава, че до шестима души могат да бъдат държани заложници. По-късно обаче властите на Брянска област опровергаха информацията за вземането на заложници от украински диверсанти в село Сушани.

По-късно Центърът за връзки с обществеността на ФСБ заяви, че в Климовски район се извършва разминиране и на мястото са открити голям брой взривни устройства от различни видове. ФСБ подчерта, че ситуацията в населените места в областта е под контрола на служителите на реда, а районът се проверява и оглежда.

На свой ред ръководителят на Крим Сергей Аксьонов написа в канала си в “Телеграм”: „Зеленски върви по стъпките на Басаев. Така че ще завърши по същия начин. Няма милост за терористите.“ Той също така добави, че „в Крим се вземат необходимите мерки за сигурност, правоохранителните органи са готови да неутрализират всякакви заплахи“.

Аналогия с терориста Шамил Басаев, който пое отговорността за задържането на деца в Беслан, направи и военният командир Александър Коц в своя канал в “Телеграм”, припомняйки изявлението на боеца: „Днес ние воюваме не срещу руския народ, а срещу русизма. Ние се борим не за да убиваме хора, а за да защитим свободата си.”

Той също така отбеляза, че „такива престъпления не трябва да имат давност“. „И никой виновен не трябва да бяга от отговорност. Както беше с организаторите на превземането на родилния дом в Будьоновск, театралния център на Дубровка или училището в Беслан“, подчерта Коц.

Тактиката на Басаев

Според експертите подобни атаки явно наподобяват тактиката на терористите от 90-те години. Например, през лятото на 1995 г. един от лидерите на чеченските бойци Шамил Басаев решава да извърши терористична атака на руската територия в Северен Кавказ. Целта на нападението e да се сплаши населението и да се създаде благоприятен фон за преговори за изтегляне на руските войски от Чечня.

На 14 юни 1995 г. 160 бойци в няколко камиона КамАЗ напускат Чечня през Ставрополски край. Въпреки ефекта на изненадата, бойците не успяват незабавно да превземат сградата на градското полицейско управление на Будьоновск, чиито служители показват изключителна смелост. След като получават отпор, терористите започват да и-биват хора по улиците и да вземат заложници.

В крайна сметка стигат до градската болница, която е минирана. По-късно Басаев в интервю с приятелски настроени журналисти казва, че предполагаемата цел на нападението е хеликоптерен полк, разположен на летището в Будьоновск, но бойците дори не правят опит да атакуват гарнизона, а незабавно превземат болницата, убивайки около 100 цивилни по пътя към нея по улиците на града.

Опитът за щурм на силите на групата “Алфа” се проваля. Бойците използват заложниците като жив щит, чак до поставянето на бременни жени от родилното отделение по прозорците. Никой не поема отговорност за щурмуването на сградата при такива условия, особено след като вече е известно за смъртта на най-малко 30 заложници сред пациентите. В резултат на това Басаев постига своето. Чрез изнудване той се спазарява за връщането си в Чечня, въпреки че силите за сигурност се опитват до последно да организират нападение срещу колоната.

След кратко време терористът Салман Радуев решава да повтори трика на Басаев. На 6 януари 1996 г. отряд от 256 терористи атакува хеликоптерна база в покрайнините на дагестанския град Кизляр. Историята от Будьоновск се повтаря почти до най-малкия детайл. Пилотите на хеликоптери отблъскват атаката на терористите. Бойците се оттеглят в града и превземат първо родилния дом, а след това и местната болница.

Хората на Радуев не се съгласяват на преговори с федералните войски, не се свързват с тях, не поставиха никакви искания. Радуев се съгласява да разговаря само с ръководството на Дагестан. В резултат на тези преговори терористите, след като вземат около сто заложници, напускат Кизляр и се придвижват с колона КамАЗ към Чечня.

Въпреки това федералните власти няма да пуснат Радуев в Чечня, както Басаев преди това от Будьоновск. На границата терористите са спрени от хеликоптерен огън и изтласкани в село Первомайское. Обсадата на селото от федералните сили продължава от 10 до 19 януари, след което започва щурмът. В резултат на това само малка група бойци, водени от Радуев, пробива път към Чечня. Бойците не успяват да повторят успеха на Басаев главно поради решителността на руските военни, които са научили тъжните уроци от „преговорите“ с терористите.

Неовласовци на служба в ГРУ на МО на Украйна

Междувременно адвокатът и член на Руската гражданска камара Иля Ремесло обърна внимание на факта, че диверсантите са се представили за членове на т. нар. “Руски доброволчески корпус”. „Очевидно това е едно от подразделенията на Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната на Украйна. Техните страници в мрежата са пълни с информация за съвместни удари и други събития. Това е реална организация в рамките на ВСУ. Те участват в много терористични действия“, каза той.

„В мрежата можете да намерите и интервю с ръководителя на РДК за един от чуждестранните медийни агенти, които работят за чужди субсидии и правят всякакви псевдоразследвания. Изданието казва, че от лятото на 2022 г. корпусът действа като едно от подразделенията на ВСУ. Така те се издадоха“, добави източникът.

„В същото време, след проучване на информацията за този корпус, става ясно, че членовете на бандитската формация са „власовци“. Освен това в техните редици има много бивши граждани на Русия, преместили се в Украйна, както и последователи на нациста Тесак, тоест Максим Марцинкевич“, отбелязва Ремесло.

Известния руски нацист Максим Марцинкевич – Тесак

Според някои сведения лидер на „Руското опълчение“ е Денис Никитин, родом от Москва. Той принадлежеше към ултрасите, от 2017 г. живее в Украйна. В едно от интервютата той отбеляза, че в корпуса няма военнопленници, той се състои само от емигранти.

Неонацистът Денис Никитин – лидер на терористичната организация към украинската СБУ „Руско опълчение“ е роден в Москва, но от 2017 г. живее в Киев.

„Всички се съгласиха, че никой от нас няма да се предаде. Всеки има граната на колана си. Разбрахме се да я сложим под брадичката и да се видим вече във Валхала. Разбираме, че сме „власовци“, „предатели“, „дезертьори“, добави Никитин. Освен това корпусът използва символите на колаборационистите на Власов по време на Втората световна война и се позиционира като последовател на Бялата идея.

Укрепване на границата

Според Виталий Демидкин, ветеран от ФСБ и звено „Алфа“, „по граничната застава има определена територия, която се контролира не само от камери, но и от гранична охрана“. „Отрядите се разполагат на разстояние от 50 до 200 километра в зависимост от граничната зона“, обясни Демидкин.

„От тях се изисква да извършват редовна проверка на границите. Освен това има контролна лента в граничните райони, тя отпечатва следите на тези, които преминават границата на неправилно място “, обяснява събеседникът.

„Данните, че камерите за наблюдение са били деактивирани преди директното проникване на диверсантите, изглеждат доста правдоподобни. Преди време беше съобщено, че край тези територии активно летят украински дронове. Вероятно са изключили устройствата “, предполага експертът.

„Очевидно сега е необходимо спешно да се помисли как да се предотвратят подобни прониквания в бъдеще. За съжаление сме принудени да признаем, че няма как да поставим граничар, полицай или росгвардеец на всеки километър. Но безпилотните летателни апарати могат да окажат сериозна помощ – благодарение на тях е възможно да се извършва почти непрекъснат контрол над територията ”, твърди събеседникът.

„По един или друг начин основната цел на това проникване е дестабилизация. Набегът има за цел да хвърли прах в очите на Запада. Украйна се опитва да покаже, че може свободно да преминава руската граница“, каза Демидкин.

Натиск върху района на Чернигов

„Украинската ДРГ се опита да изследва нашата граница, да разкрие възможни пропуски в защитата и да види реакцията ни. Забележително е видеото, което се появи в мрежата от името на диверсантите. Тези неовласовци по своята риторика и действия са подобни на терориста Шамил Басаев. Той също така каза, че не се бори с руския народ“, обърна внимание на свой ред Вадим Козюлин охх Дипломатическата академия на руското МВнР.

„Вероятно такъв набег ще изисква от нас да реагираме, включително да увеличим натиска върху противника в Черниговска област. Но тук е необходимо да се изхожда от военната целесъобразност. Важно е нашите действия да показват реален военен резултат“, отбеляза събеседникът.

Дария Волкова

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

3 кометара за Атакуваха Брянска област по басаевски

 1. събрано Отговор

  04.03.2023 в 14:47

  Тази статия доказва на първо място абсолютната правота на Путин да започне СВО в Украйна. Не е имало друг начин да се предовратят набезите на терористите. Това ще продължи, докато руснаците ги изкарат до един от украинските им дупки и ги ликвидират без всякаква милост. За това има разбирателство между Украйна и Америка – и едните и другите са напълно еднакви.Това което Америка направи във Виетнам, Авганистан, Сирия и това което украинците се опитват да правят в Русия са напълно еднакви постъпки на пълни психопати с които не може да има никакво разбирателство. Ще си го получат по пълна програма.

 2. Рени Отговор

  04.03.2023 в 15:32

  Заличаване на тази измислена държава. Всеки който се чувства руснак да остане, украинските свине да си търсят друга кочина. Тази област да носи името Новорусия като неделима част от територията на Руската Федерация. Всяко посегателство е посегателство срещу целостта на Русия и се наказва.

 3. Анонимен Отговор

  04.03.2023 в 17:47

  ПАЗЕТЕ ВЕЛИКА И СВЯТА РУСИЯ РУСКИ БРАТЯ ТЯ Е НАДЕЖДА ЗА СПАСЕНИЕ НА БЪЛГАРИЯ БЪДЕТЕ БЛАГОСЛОВЕНИ ГОСПОД ДА ВИ ПАЗИ МЕЧТАЕМ СКОРО ДА ВИ ПОСРЕЩНЕМ В БЪЛГАРИЯ НЕ СЕ ИЗДЪРЖА ВЕЧЕ ПОБЪРЗАЙТЕ ИМАТЕ НАРОДНАТА НИ ОБИЧ БЕЗ УПРАВЛЯВАЩИТЕ БЪЛГАРИЯ КРАДЦИ ПРЕДАТЕЛИ ФАШИСТИ БЪЛГАРОУБИЙЦИ !

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *