Андрей Фурсов за Глобализма: Западният човек ще е Роб без семейство, дом и деца, ще притежава само смартфона си

5

Знаменитият социален антрополог и философ Андрей Фурсов направи опит да надникне в бъдещето на западната цивилизация, завладяна днес от неолиберализма и глобализма и коментира: Ако тези две тенденции продължат да са водещи в Европа и САЩ, ще доведат народите им до опустошителен катаклизъм. Следващото западно поколение ще е на „цифровите парии“, без собственост и семейство.

Андрей Фурсов

Този пост на Андрей Фурсов получи над 100 хил. споделяния в социалните мрежи и няколко пъти по толкова харесвания и коментари от потребители по целия свят. Кой ще наследи земята, как ще изглежда „новият глобализиран западен човек на 21-ви век“? И най-вече – какво няма да има:

1. Няма да има Родина, защото в две трети от страните по света отдавна вече няма обособени истински граници. Ще може да пътува и да живее където поиска и ще работи дистанционно.

2. Няма да има история и минало – и двете са ужасяващи и кървави, така че няма защо да се съжалява за загубата им. Няма и причина да се припомня за тях.

3. И вяра в Бога няма да има, което значи, че няма да има морално-нравствени принципи. Нито идеали. Западнякът ще се определя като атеист, тоест сам ще задава собствените си морални норми и рамки.

4. Западнякът още няма да има и собствено жилище, защото ще му е „много по-изгодно да живее под наем“. Тенденциите се виждат и към момента: И сега западният човек е все по-малко привързан към определено място, той е мобилен и е „гражданин на света“. Тази тенденция ще се задълбочава все повече във времето.

5. Вила, земя, бабина къщурка с градинка също няма да има. Те ще са собственост на глобалните мултинационалникорпорации. А единственото удоволствие на париите ще е „да пътешестват“. Или по-скоро да се шляят без особена цел по чужди страни и да харчат за това всичките си спестявания, че даже и изтеглените за целта кредити. При съвременната достъпност на информацията обаче туризмът разширява кръгозора не повече, отколкото возенето на въртележка в парка.

6. Средностатистическият западен човек няма да има личен автомобил, вместо него ще ползва каршеринг, споделено пътуване, всевъзможни електрически самоходи-тротинетки за „пораснали деца“.

7. Признак на много лош вкус и нисък социален статус ще е да се грижи за родителите си – има си домове за възрастни хора. Добри или лоши – няма значение, така е по-модерно и съвременно.

8. Семейство също няма да има, защото ще е или хомосексуалист/лесбийка/ “трети пол“, или ще живее на свободни начала. Съответно западнякът няма да има и социалната среда, която възниква автоматично с брака – тридесетина нови роднини и приятели на приятелите.

И деца, разбира се, няма да има.

Извод:

Бъдещият западен човек още в средата на 21-ви век няма да притежава абсолютно нищо! Освен връзка с информационния поток. Няма да има къде да се върне. Всичко, което ще остане след смъртта му, ще бъде веднага изхвърлено на боклука, а прахът му, след кремацията, ще бъде използван за наторяване на градини, както вече процедират в Швеция. Той ще е една атомизирана единица в пустото.

Днешната неолиберална глобалистка система ще трансформира западния човек в една много удобна елементаризирана белтъчна форма на живот. Биомаса от тотално управляеми индивиди. Можеш да ги мориш с глад или да им прилагаш хитри ваксини, лесно можеш да ги накараш да работят само за хляб и интернет или да усвояват Марс без скафандри. Те ще са неспособни дори да се самоорганизират, за да заявят какво не им харесва и как се отнасят с тях. И най-важното – единствените два смисъла на съществуването им ще са да потребяват и да създават потребителски продукт в полза на корпорациите. Skandalno.net

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

5 КОМЕНТАРИ

  1. Глобалистите всичко са сметнали, без едно – Него, Бог, Създателят на тази реалност, заложил правилата и принципите. Хората можеш да заблудиш и преиграеш, но това е тяхно, лично решение. Неговите закони не можеш, просто защото на тях се крепи Вселената. Малки сте човеченца, деца на Вселената!

  2. БЪДЕЩЕТО НА БЪЛГАРИЯ Е САМО И ЕДИНСТВЕНО СЪС ВЕЛИКА БРАТСКА РУСИЯ

  3. Володя, хвърляй вече атома и да приключваме веднъж за винаги с тази гнусна Западняшка сган!Мръсни гадове,много добре ги познавам отблизо.Немци, френци, англичани и вся остальная сволочь!
    Веднага се записвам доброволец в руската армия!Нищо че съм на 51 години.В идеална за годините си физическа форма съм!Мога още да си служа с Ак-47, 9мм Макаров и ръчна граната!
    Ненавиждам Запада напълно безплатно и безкористно!
    Господ здраве и дълъг живот да ти дава, Вова!

  4. УРА ЩЕ ПОСРЕЩНЕМ ОТНОВО ЧЕРВЕНАТА АРМИЯ ОСВОБОДИТЕЛКА ИДВАЙТЕ БРАТУШКИ БЪЛГАРСКИЯ НАРОД НИКОГА СЪС НИКОГО НЯМА ДА ВИ ЗАМЕНИМ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Въведете кода за проверка: *