Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Александър Симов: Кметът на Враца АРЕСТУВА Паметника на Хр. Ботев и го Огради с Полицейска Лента!

Някой някога мислил ли си е, че може да види паметник на Христо Ботев, заграден със сигнална полицейска лента? Почитта към Ботев, основно сведена до пускането на фойерверки, които замъглиха площада във Враца? Кмет, който може да отмени реалното честване на една от най-светлите дати в българската история, защото е попаднал в лабиринта на дребни сметчици, интригантска политика и нарцистично опиянение?

Е, аз видях всичко това.

Случката се разигра във Враца на 1 юни вечерта, денят, в който жителите на града са свикнали да прекланят глави пред паметта на Ботев, неговите четници и подвигът им, останал в българската история и отпечатан в дълбините на генетичната памет на нашия народ. Тази година обаче целият празник се въртя около личността, егото и дребните политически страсти на врачанския кмет от ГЕРБ Калин Каменов, който направи нещо невиждано в българската история. Нека ви разкажа накратко какво се случи.

Няколко дни преди 1 юни стана ясно, че Каменов е решил да отмени и тази година тържествената заря-проверка, която традиционно се провежда във Враца. Мотиви не са дадени. Успях да намеря едно слагаческо интервю с кмета, където той обяснява решението с пластмасов бюрократичен жаргон: „по традиция на централния площад се провежда тържествената митинг-заря проверка – заради протокола на събитието 2/3 от площта на площада е ограничена за граждани, което ще създаде реална предпоставка за струпване на хора и потенциална заплаха от сериозно разпространение на коронавируса, взехме решение за оптимизация на събитието по начин, който не нарушава традициите“.

Тоест нямаме „отмяна“, а „оптимизация“. Яко! А иначе за всеки жител на Враца беше ясно на какво се дължат маневрите на кмета – целта на „оптимизацията“ беше президентът Румен Радев да не се появи в града и да не държи реч на площада.

Въпреки това обаче централната власт успя да надхитри Каменов, защото служебният премиер Стефан Янев се появи в ранния следобед във Враца и поднесе цветя пред паметника на Ботев. Врачанският кмет обаче така и не излезе да посрещне министър-председателя. Междрувременно медиите гръмнаха около събитието и мнозина от тях отбелязаха отсъствието на кмета. Това доведе до още едно безпрецедентно решение. В ранния следобед паметникът на Христо Ботев беше опасан с жълта полицейска лента все едно е обект на местопрестъпление. Целта беше никой да няма свободен достъп по него. Само някъде беше оставено едно каре, където вечерта да се настанят маститите костюмари от ГЕРБ в местната власт. Малко преди началото на церемонията минах покрай паметника и видях доста хора да гледат стреснато лентата, защото тя приличаше на някакъв сюрреалистичен пърформанс. „Оптимизация“ на макс.

Отявления соросоид и изявен грантополучател на фондацията „Америка за България“ Ники Илиев връчва на кмета на Враца Калин Каменов приза „Кмет на годината“

След като си присвои паметника по този начин, вечерта местната власт организира едно от най-абсурдните тържества в стогодишните традиции на честването. Единствената реч беше на Калин Каменов. Аз лично очаквах, че той поне ще се е подготвил както трябва, поне ще се постарае със своите думи. Напразни надежди. Речта на кмета беше точно от две минути и се състоя от няколко свръхбанални изречения, крещящи със своята клишираност. Никаква страст, никаква емоция, никакви чувства. Прозвучаха две-три песни и няколко стихотворения от Ботев, а след това кулминацията на честването стана една дълга заря с епични фойерверки. След тях поне 20 минути на площада се разнасяше пушек и дим все едно сме станали свидетели на възстановка на битка. Костюмираните бюрократи от ГЕРБ узурпираха и поднасянето на венци, защото побързаха да ги поднесат първи и да се разкарат от площада с дебелите си портфейли и големи самочувствия.

Така премина честването на Ботев във Враца. Все едно бяхме герои от фейлетон на Алеко Константинов.

След това поговорихме с няколко врачани, които бяха шокирани от начина на провеждането. Те си припомняха буреносните дни на прехода, когато Враца е имала червени, сини и какви ли не преходи. Но винаги представителите на държавата са били канени на празника, независимо от партийните различия. Защото Ботев е национална величина. Ботев не може да бъде приватизиран и използван от политическите паразити, за да се правят на интересни. Той е обединителна фигура, чийто подвиг винаги ни напомня, че има хора край нас, които никога няма да спрат да търсят образа на другата възможна България. А Калин Каменов зачерта всичко това, което е политическо и морално престъпление.

Ботев не може да бъде разменна монета за дребни политически страсти.

Кой и кога някога се е осмелявал да огради негов паметник с полицейска лента? Кой и кога си е помислял да остави хората да нямат достъп до монумента? Кой е кога е създавал ВИП-ложи за скоростно поднасяне на цветя? Толкова много нередни неща станаха пред очите на всички, че в един момент си помислих, че недоволството на хората ще прелее, ще скъсат лентата и ще покажат на самозабравилия се градоначалник къде му е мястото. Беше страшно да се гледа агонията на представителите на една партия, която още не може да повярва, че се разделя с властта и която започва да се държи не просто като политически саботьор, а като морален терорист.

И коронавирусът няма как да бъде обяснение за това безобразие. Струпване на хора имаше така или иначе. „Оптимизацията“ на празника го опорочи така жестоко, че оттук-нататък не смятам, че Каменов има моралното право не само да говори за Ботев, но и да остане на поста си. На всички е ясно, че ГЕРБ посегнаха към всичко в тази държава – магистрали, прокуратура, ББР и даже към мис „Бикини“. Но за първи път мазните им отпечатъци остават по паметта на Ботев. А това е нетърпимо. Това е безобразие.

Приемам, че през 2020 г. отмяната на заря-проверката е била наложителна. Тази година отмяната беше извършена с дребни политически сметчици наум. Много от хората, с които говорих, бяха убедени, че Каменов е твърде безличен и бюрократичен, за да вземе това решение сам. Че то му е продиктувано отнякъде другаде и сочеха неясно с ръце в посока Банкя. Явно целта на ГЕРБ с обезличаването на този патриотичен празник е да се харесат на евроатлантическата, глобалистка соросоидна и анти-национална върхушка.

Знам само, че Враца не заслужава това.

България не заслужава това.

Александър Симов

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

4 кометара за Александър Симов: Кметът на Враца АРЕСТУВА Паметника на Хр. Ботев и го Огради с Полицейска Лента!

 1. ДОБРЕ НАПИСАНА СТАТИЯ И ВСИЧКО Е ВЯРНО!
  НА ОБЩИНСКОТО СЪБРАНИЕ СА ДИСКУТИРАЛИ И ОБСЪЖДАЛИ, КАК ДА НЕ ПОКАНЯТ ХОРАТА НА ЧЕСТВАНЕТО ПРИ ПОЛОЖЕНИЕ, ЧЕ ТРЯБВА ДА ДОЙДЕ ПРЕЗИДЕНТА, А ТО ДОЙДЕ МИНИСТЪР ПРЕДСЕДАТЕЛЯ.

  ПРЕДНАТА МАЙМУНА МИНИСТЪР ПРЕДСЕДАТЕЛ БОЙКО БОРИСОВ НЕ ДОЙДЕ НА ЧЕСТВАНА НЕ ХРИСТО БОТЕВ И ПАДНАЛИТЕ ЗА СВОБОДАТА НА БЪЛГАРИЯ !

  ПОКЛОНЕНИЕ ТРЯБВА, НО ТОЙ СЕ ЦЕЛУВАШЕ С ТУРСКИЯ МИНИСТЪР ПРЕДСЕДАТЕЛ ПОСЛЕ ПРЕЗИДЕНТ ЕРДОГАН И ДА НЕ НАКЪРНИ ИНТЕРЕСИТЕ НА ТУРЦИЯ НЯМА БЪЛГАРСКИ ДЪРЖАВНИК ДА ПРИСТЪСТВА ВЪВ ВРАЦА !

  КУРВАТА РОСЕН ПЛЕВЕЛ-ЛИЕВА НЕ ПРИСТИГНА В 2016, НЕЩО СЕ УПЛАШИ ИЛИ ГО УПЛАШИХА !

  СЕГА КУРО-ВИРОСА ГИ ПЛАШИ, А КМЕТО ОЧАКВА ДА ГО ИЗБЕРАТ ЗА НАРОДНО ДУПЕ, И НА НЕГОВО МЕСТОДА ПОСТАВЯТ СИНА НА ПЕПА ПРАШКАТА, БИВШ ОБЛАСТЕН УПРАВИТЕЛ ДА НИ ДЕРЕ И ДА ЗАМЕТЕ ПРЕСТЪПЛЕНИЯТА НА СЕГАШНИЯ КМЕТ КАЛИН КАМЕНОВ ЗА 28 МИЛИОНА ЕВРО ХВЪЛЕНИ ЗА НОВАТА НАСТИЛКА В ГРАДА, КОЯТО НЕ ДОСТИГНА ДО ГАРАПА ПО ПРОЕК, ЗАЩО ИМА КРАЖБИ , А НЯМА ДЪРЖАВНА ПРОВЕРКА, ЗАЩОТО СЕ ОБСЛУЖВАШЕ НА ИСКРА ФИДОСОВА ИНТЕРЕСИТЕ И ВСИЧКИ ПРИЩЕВКИ НА КМЕТО КАЛИН КАМЕНОВ

  ДАЛИ НЯМА ПОСТРОЕН АПАРТАМЮЬОНТ НА КМЕТО ПОДАРЕН НА ТЪЩАТА ЗА РАЗЛИКА ОТ ЦВЕТАН ЦВЕТАНОВАТА ТЪЩЕ ДЕТО ПОДАРЯВАШЕ АПАРТАМИНТИ НА ЦВЕТАН ЦВЕТАНОВ, НАШИЯ ХИТРЕЦ ПРАВИ ДАРЕНИЯ НА РОДАТА И ПОЛУЧАВ СОРОСОИДНА НАГРАДА ЗА ПРЕСТЪПНИК !

  МНОГО ИМА ДА СЕ ПИШЕ ЗА ТОЗИ ДАЛАВЕР-АДЖИЯ И ТРЯБВА ПЪРВО ДА СЕ СЪДИ ПРЕДИ ДА ОТИДЕ ЗА НАРОДНО ДУПЕ В ПАРЛАМЕТА !

  СРАЛ СЪМ МУ У МОЗЪКО ШАШАВИ, АКО МИСЛИ
  ЧЕ НИЕ СМЕ ШАШАВИ !

  СТЕФАН Д-Р Д ЧОЛАКОВ
  2. ЮНИ 2021
  ВРАЦА

 2. Анонимен Отговор

  03.06.2021 в 7:18

  ПОЗДРАВЛЕНИЯ АЛЕКСАНДЪР СИМОВ БЛАГОДАРИМ ТИ ЗА ИСТИНАТА ИМАШ ГОЛЯМАТА НИ НАРОДНА ОБИЧ ДОВЕРИЕ И СИМПАТИИ ЗАЩОТО ВИНАГИ КАЗВАШ ИСТИНАТА ВСИЧКИ КМЕТОВЕ НА ГЕРБ И ДПС ВЪН ОТ ЖИВОТА НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД КРАДЪТ И МАНИПУЛИРАТ ИЗБОРИТЕ ВИНАГИ КОПУВАТ ГЛАСОВЕТЕ НА ЦИГАНИТЕ И ЗАПЛАШВАТ НАРОДА

 3. Валентин Ангелов Отговор

  03.06.2021 в 9:09

  Александър Симов ,това добре . Но аз искам да те питам , как се чувстваш като партньор- ортак , на Гоце първанов и другия боклук от Плевен румен петков , и двамата убийци , крадци , национални предатели ????????!!!!!!!!

 4. perry Отговор

  03.06.2021 в 9:31

  „Мълчи народа“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *