Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Акад. Сергей Глазев: След победата в Украйна, Русия се насочва към Китай и Индия! Там са икономиката, финансите и иновациите! Там е бъдещето на планетата!

Представяме ви последната прелюбопитна статия на шефът на ЕврАзийския икономически съюз акад. Сергей Глазев:

Специално за мислещите хора ще очертая накратко причините за чудовищната война, която се разрази пред очите ни в Украйна. Няма нищо по-лошо от война между социалните групи на един и същи народ. В случая нашият, руският народ, който векове наред се е формирал на територията на днешна Украйна, която по едно време по инициатива на Ленин беше изкуствено отделена от Русия. Някои я наричат Украйна, но това са три чисто руски области – Малорусия, Новорусия и Карпаторусия.

Израснах в Запорожие, близо до което сега се водят тежки битки за унищожаване на украинските нацисти, които в моята малка родина никога не са съществували. Учих в украинско училище и познавам добре украинската литература и език, който от научна гледна точка е диалект на руския. Не съм забелязал нищо русофобско в украинската култура.

През 17-те години от живота си в Запорожие не съм срещнал нито един бандеровец. Смяташе се за обидна дума и за употребата й по нечий адрес, човек можеше да получи шамар. И в най-зловещите си кошмари нямаше как да предположим, че ще доживеем да видим сегашните ожесточени боеве между въоръжените сили на Русия и Украйна.

Нашият президент Владимир Путин много пъти е казвал, че руснаците и украинците са един народ. От гледна точка на историческата, лингвистичната, археологическата, етнографската и генетичната науки това е доказан факт.

Той [единният наш народ] беше изкуствено разделен след разпадането на СССР. В рамките на три десетилетия след тази, според президента Путин, най-голяма геополитическа катастрофа на 20-ти век, обаче в общественото съзнание на руския народ на Украйна се развиха патологични процеси, които го доведоха до тежка смъртоносна болест – русофобията. Как се случи това?

Още веднъж ще се позова на книгата си „Последната световна война: Съединените щати ще я започнат и загубят“, публикувана през 2016 г., в която точно предвидих какво ще се случи – това, което става днес. Една от главите на тази книга, предвиждаща и разкриваща причините за американската агресия, се нарича „Защо Украйна?“.

Препоръчвам тази книга на всеки, който иска да разбере трагичните събития, които се случват днес. Както и предишната ми книга „Украинска катастрофа“, която е забранена от американската цензура в Украйна.

По-долу ще очертая основните положения на тези мои произведения, базирани на разбирането на дългосрочните модели на икономическо развитие.

Теорията за дългосрочното икономическо развитие, която развивам от много години, разкривайки закономерностите на периодични промени в технологичните и световните икономически структури, направи възможно да се предвидят много неочаквани драматични политически, икономически и финансови събития: скокът и спадът на цените на петрола през 2000-та година ; световната финансова криза от 2008 г.; отприщваната от Вашингтон световна хибридна война срещу Китай и Русия, включително търговската му война срещу Китай и ескалацията на финансовите санкции срещу Русия, до инсталирането и култивирането на русофобско-нацисткия режим в Украйна и настоящия въоръжен конфликт с Русия.

За съжаление почти всички прогнози, направени на базата на моята теория за дългосрочното икономическо развитие, се потвърдиха напълно. За съжаление, защото трагичният ход на събитията, които вкараха страната ни във въоръжен конфликт с Украйна, можеха да бъдат избегнати, ако управляващите се бяха вслушали в тези прогнози и бяха приложили научно обосновани мерки за блокиране на американската агресия. Мерки, които многократно бяха предлагани от автора, илюстрирани включително с посочените публикации. Тези предложени от мен мерки звучат още по-актуално днес.

Нека започнем с обяснението на днешната световна икономическа криза. В момента светът преживява период на промяна в технологичните и световните модели, който винаги е придружен от структурни икономически кризи и световни войни.

Промяната в технологичните модели започва с многократно повишаване на цените на енергията, след което икономиките на водещите страни в света потъват в състояние на продължителна депресия, излизането от която става чрез „буря от иновации“ след срива на финансовите балони в резултат на притока на капитали от остарелите индустрии към финансовия пазар.

През този период военно-политическото напрежение ескалира и надпреварата във въоръженията подтиква икономиката да навлезе в нова дълга вълна на растеж, основана на нов технологичен ред.

През този период „се отваря прозорец от възможности за икономически пробив на нови технологични лидери, необременени от обвързване на капиталите в остарели индустрии. Този период в момента приключва със с гигантския икономически скок, който правят Китай и Индия, които пред очите ни в кратки срокове се превръщат в лидери на световното техническо и икономическо развитие на базата на нов технологичен ред, чието ядро е комплекс от нано-, биоинженерство, информационни, цифрови, адитивни и когнитивни технологии.

В същото време се разгръща преход към нов световен икономически ред, чието ядро се формира в Югоизточна Азия на базата на нова конвергентна система за управление на социално-икономическото развитие, съчетаваща централизирано стратегическо планиране и пазарна конкуренция, държавен контрол върху финансовата и материална инфраструктура и частното предприемачество, при което държавата интегрира интересите на различни социални групи около общата цел – повишаване на благосъстоянието на населението на основата на бързо икономическо развитие.

Както винаги се е случвало в такива периоди, управляващият елит на основните държави от стария, отиващ си световен икономически ред провокира световна война, за да запази своето глобално господство. В момента в тази роля са Вашингтон и Брюксел. Свидетели сме на това как финансовият и властовият елит на САЩ разгръща хибридна война с цел да хаотизира страните, които не контролира, включително кандидат-лидерите на новия световен икономически и технологичен ред.

Обективно, основните съперници на САЩ и ЕС са Китай и Индия, чиито темпове на развитие са многократно по-високи и които формират ядрото на новия световен икономически ред, вече произвеждащ и изнасящ много повече продукти от рухващия стар хегемон. Но субективният управляващ елит на САЩ и ЕС се стреми да смаже Русия, защото тъкмо тя му пречи да се разправи с Индия и Китай военно и така да стопира развитието им. Затова Западът разглежда Русия като своя основен и традиционен геополитически противник. Западните елити избраха Украйна за посока на главния си удар, отново в съответствие с геополитическите си представи от минали векове.

Тук те ясно следват заветите на Бжежински, Хитлер, Бисмарк, както и на австрийската и английската корони, които в продължение на два века се опитват да откъснат Украйна от Русия, разкъсвайки руския свят на антагонистични части с цел последващото му унищожение в междуособна война.

Но днес, опитвайки се да ни нанесат максимални щети, за да запазят своята глобална хегемония, те значително укрепват позициите на Китай, в полза на който се измества експлоатацията на руските природни ресурси и пазара на Евразийския икономически съюз.

Тази катастрофална за Украйна геополитическа грешка на западните лидери рязко ускорява промяната на световните икономически структури и възхода на Югоизточна Азия спрямо Северноатлантическия алианс.

Поради обективните закономерности на промяната в световните икономически структури, САЩ ще загубят разгърната от тях световна хибридна война. В пристъп на русофобия те вече изиграха своето асо на коз срещу Русия – въпроса за световната валута.

След „адските санкции“, наложени срещу Русия, с ареста на всички руски активи в долари, евро, паунда и йени, тези валути автоматично загубиха статута си на световни резервни валути. Останалите страни са изправени пред спешна нужда от създаване на нова парична и финансова система, независима от тях. Русия би могла да поеме водеща роля в този процес, ако не беше господството на американски агенти на влияние в банковия и финансовия ни сектор.

Книгата „Последната световна война“, публикувана преди 6 години, обосновава необходимостта от създаване на широка антивоенна коалиция, основана на:

– отказ от използване на долара като световна валута;

– въвеждане на ембарго върху вноса на компютърна техника и използването на информационни и комуникационни технологии на страни, които отказват да сключат световна конвенция срещу кибертероризма (предимно САЩ);

– налагането на санкции срещу държави, които нарушават международната конвенция за забрана на разработването и използването на биологични оръжия (сега е очевидно, че това са и САЩ).

Ако преди 6 години лидерите на страните от ШОС и БРИКС, обективно заинтересовани да предотвратят глобалната хибридна война, отприщена от САЩ, щяха да започнат да изпълняват тези предложения, то днес американската агресия щеше да е спряна.

Ако предложенията, обосновани от автора през 2014 г. за защита не само на Крим, но и на останалите девет региона на Южна и Източна Украйна от американските русофобски марионетки, завзели властта в Киев, биха били изпълнени, тогава не би имало военна операция. Населението на тези региони се обърна към нас с призив да ги защитим от н*цистите, издигнати от специалните служби на САЩ.

За 8-годишната окупация от американски и британски разузнавателни служби общественото съзнание на украинското население беше преформатирано, а младото поколение беше възпитано в русофобски дух.

Американските геополитици не оставиха на ръководството на Русия друг избор, освен да започне специална военна операция за предотвратяване на масовото изтребление на руския народ в Донбас. Бяха декларирани правилните цели на денацификация и демилитаризация на Украйна. Проблемът обаче е, че точно това очакваше врагът от нас, забивайки ни в ъгъл със силите на украинските н*цисти, които те вдигнаха.

Веднага щом започнахме да ги унищожаваме, ни удариха предварително подготвени информационни ресурси и парични и финансови санкции.

Много е важно да се разбере, че инициативата по главните фронтове на глобалната хибридна война – информационно-познавателна и парично-финансова – принадлежи изцяло на врага и войната протича по неговия предварително планиран сценарий.

Тези санкции щяха да последват във всеки случай – ако ние сами не бяхме започнали специална военна операция, тогава щяхме да бъдем подтикнати към нея от атака на въоръжените сили на Украйна срещу Донбас при много по-лоши условия. Но се озовахме в капан, поставен от американските и британските разузнавателни служби, които заляха световните медии с поток от масови убийства на украински граждани, организирани под тяхно ръководство от украински военни, приписвани на руската армия.

По този начин те печелят битката за световно обществено мнение срещу нас, а също така са отнели повече от трилион руски активи, намиращи се в тяхната юрисдикция. Това също би могло да бъде избегнато, ако нашите парични власти бяха следвали препоръките, обосновани в горната книга.

Въпреки това, въпреки поражението на информационния и когнитивния фронт и тежките загуби на монетарния и финансов фронт, Русия значително се засили на вътрешния фронт.

Първо, влиянието на петата колона от американски агенти на влияние рязко отслабна; Въпреки че компрадорската олигархия, в стремежа си да задържи спестяванията, изнесени от Русия, скача , за да докаже лоялността си към Вашингтон и Лондон, там те се разглеждат като изиграна карта. Много чужди агенти на влияние, които ежедневно тровеха общественото съзнание в медиите, просто избягаха.

Второ, в резултат на наложените санкции автоматично беше отменено правилото за бюджета, според което приходите от нефт и газ на бюджета се инвестираха в задълженията към страните от НАТО. Сега тези стотици милиарди рубли са предоставени на разположение на правителството и могат да бъдат изразходвани за конструктивни цели.

Трето, със своите санкции врагът фактически спря износа на капитали от Русия, което създава финансови възможности за удвояване на инвестициите в развитието на собствената си икономика.

Четвърто, освободена от манипулация на американските спекуланти, рублата се засили значително дори без валутни резерви. И поради забраната за транзакции в долари и евро, тя става регионална резервна валута.

Пето, доброволното изтегляне на западни компании от руския пазар открива немислими досега възможности за заместване на вноса.

Ако правилно се възползваме от всички тези положителни резултати от американската агресия за Русия, то вместо планирания спад на икономическата активност с 10% от БВП тази година, можем да получим 10% от растеж.

Но за това е необходимо да се изгради наново цялата система за управление на развитието на руската икономика въз основа на принципите на новия световен икономически ред. Включително паричната политика трябва да стане част от стратегическото планиране, както банковата система трябва да работи за инвестиране в постигането на планираните от държавата цели на социално-икономическото развитие.

В разгара на антируските санкции Съединените щати решително се настроиха, дискредитирайки не само долара и подкопавайки доверието в базираната на него световна валутна и финансова система, но и ни дадоха възможност да предоставим неопровержими доказателства за нарушения на международна конвенция за забрана на биологичните оръжия, както и пълната погрешност на информационната им политика.

Ако наистина е невъзможно да се заблуждава целия свят през цялото време, то скоро ръководството на САЩ ще бъде разобличено в нарушения на основните норми на международната сигурност, тоталните лъжи на техните изявления и международна позиция и в крайна сметка в престъпления срещу човечеството .

Това трябва да бъде в центъра на нашата външна политика. Привидната стабилност на блока на НАТО може да бъде подкопана от нашата активна последователна политика в тази посока. Назрели са и условията за формиране на широка антивоенна коалиция около горните области: международни конвенции за биологична и киберсигурност.

С други думи, има добри възможности за нашето контранастъпление в глобалната хибридна война. На главните си фронтове противникът е изразходил основните си сили и вече не е в състояние да ни нанася щети.

След ареста на всички руски активи за 700 млрд. долара под тяхна юрисдикция, ние нямаме друг избор, освен да създадем собствена суверенна парична и финансова система, способна да умножи инвестиционната и иновационната активност в нашата икономика.

След фабрикуването на потоци от очевидни фалшиви новини за военни престъпления в Украйна е достигната граница, след която общественото съзнание започва да се прояснява и постепенно да разбира, че тези престъпления са извършени от украинските военни под ръководството на американски и британски куратори.

След блокирането на външноикономическите връзки на Русия с ЕС, в последния се засилват икономически кризисни процеси, които скоро ще се допълнят от социални проблеми поради неизбежната нова вълна от гладни бежанци от Африка.

Западният свят днес е на ръба на катастрофа, която се приближи много близо поради самоубийствените за Европа антируски санкции и войната, отприщена от британските и американските разузнавателни служби в Украйна. Просто трябва да издържим.

Не се поддавайте на санкциите, защото те няма да бъдат спрени. Не напускайте освободените територии на руския свят в Украйна, защото там живеят руски хора, от чиято подкрепа наистина се нуждаем. Не преговаряйте с американските марионетки, защото със сигурност пак ще ви излъжат. Не се заблуждавайте от предложения да се оттеглите в замяна на размразяване на активи, защото това е против закона и тези решения трябва да бъдат оспорени. Не връщайте долари, евро и лири в икономиката ни, защото това ще доведе до възобновяване на износа на капитали.

И бързо трябва да се изгради модерна система за управление на икономическото развитие, базирана на новия световен икономически ред, каквато се е доказала блестящо в Китай, Индия и други страни.

Да създадем коалиции с тях за бързото формиране на нова световна парична, финансова, търговска и икономическа система, независима от Съединените щати и техните сателити. За да не търсите, отново ще се позова на книгите „Скок в бъдещето” и „Управление на икономическото развитие”, където на базата на фундаменталната теория на дългосрочното икономическо развитие са обосновани предложения за преход към политика на напредналото развитие на нашата икономика на базата на нов технологичен ред чрез създаване на институции на нов световен икономически ред.

Моята теория за дългосрочното икономическо развитие като процес на промяна на технологичните и световни икономически структури работи. Разработените на негова основа прогнози се сбъдват, а предложените мерки носят осезаеми ползи. Много бих искал читателите, сред които сигурно има млади специалисти в областта на мениджмънта, да я го ползват.

Авторът: Сергей Юриевич Глазев е генерален секретар на ЕврАзийския икономически съюз, руски икономист, политик, съветник на президента на РФ Владимир Путин по въпросите на регионалната икономическа интеграция. Бивш министър на външноикономическите връзки на Русия, депутат в Държавната дума три мандата. Доктор на икономическите науки, професор, академик от Руската академия на науките (от 2008 г.), член на Националната академия на науките на Украйна (от 2009 г.)

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

5 кометара за Акад. Сергей Глазев: След победата в Украйна, Русия се насочва към Китай и Индия! Там са икономиката, финансите и иновациите! Там е бъдещето на планетата!

 1. Анонимен Отговор

  15.04.2022 в 4:46

  СЛАВА ЕВРАЗИЯ БЪДИ БЛАГОСЛОВЕНА

 2. Колев Отговор

  15.04.2022 в 16:51

  Политиката,геополитиката и икономиката са науки, които малко хора не само не владеят,не се и докосват до тях.Един пожарникар седи начело на държавата години наред. Затова сме бедни и презрени. Златото ни се изнася без всякаква логика, другото ни е депозирано в Лондон по липса на също такава логика.“Купуваме“ американски изтребители на фантастични цени и на чертеж, предоставили сме четири военни бази на Щатите безплатно,дадохме небето си на Англия, посрещаме бандеровски украинци като князе, а ние вземаме нови милионни заеми и убиваме народа си с бедност и мизерия.Е няма друг такъв народ с такива политически „сили“

 3. Запознат Отговор

  16.04.2022 в 17:00

  Путин допусна огромни грешки щото е страхливец и нерешителен. ТРЯБВАШЕ ДА АРЕСТУВА ЧРЕЗ СИЛОВАЦИТЕ ВСИЧКИ КРАДЛИВИ ОЛИГАРСИ И ВСИЧКИ ВАЖНИ ОТРАСЛИ КАТО МЕТАЛУРГИЯ, ЗЛАТОДОБИВ, ЦВЕНИ МЕТАЛИ – ПЛАТИНА ПАЛАДИЙ УРАН, ЦЕЗИЙ И Т.Н ДА СА ИЗКЛЮЧИТЕЛНА ДЪРЖАВНА СОБСТВЕНОСТ, КАКТО И ЕНЕРГЕТИКАТА 0- ТАКА Е В СКАНДИНАВСКИТЕ СТРАНИ И ПО ПОДОБИЕ НА НОРВЕГИЯ ДА СЪЗДАДЕ ДЪРЖАВЕН ИНВЕСТИЦИОНЕН ФОНД ЗА ПЕНСИИ И БЛАГОДЕНСТВИЕ НА РУСКИЯ НАРОД. ЮЯХА ДА ИМАТ 5Х ВИСОКИ ЗАПЛАТИ И ПЕНСИИ ОТ ЗАПАДА, ОТКАЗВАНЕ ОТ КУХИТЕ ДОЛАР И ЕВРО И ВЪВЕЖДАНЕ НА ЗЛАТЕН ПАРИЧЕН СТАНДАРТ И СЪТРУДНИЧЕСТВО НА РАВНА ОСНОВА С КИТАЙ ИНДИЯ. ТОГАВА СЛАВЯНСКИТЕ НАРОДИ САМИ ЩЯХМЕ ДА ДОПРИПКАМЕ. А НЕ ГРЕШКАТА КОЯТО ДОПУСНАХА КАТО НИ ИЗРИТАХА И НИ ХАРИЗАХА НА ЗАПАДА.

 4. Анонимен Отговор

  18.04.2022 в 22:34

  мхм… пей си Пенкеле,кой ли те слуша,щото войната влезе в тупик!

 5. Анонимен Отговор

  18.04.2022 в 22:39

  Не сме слепи,не сме глухи и чувстваме на къде покрай патосни думи работата върви,влачи и пълзи ….

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *